Aktualitātes
Restaurēti Tukuma evaņģēliski luteriskās baznīcas logi un durvis

IMG 0459
  ieguldījums  Tukuma evaņģēliski luteriskajā baznīcā ir noslēdzies projekts „Tukuma evaņģēliski luteriskās baznīcas saglabāšana un sociālekonomiskā potenciāla efektivitātes uzlabošana – vēsturisko koka logu un durvju restaurācija” nr. 3DP/3.4.3.3.0/14/APIA/CFLA/023.
Projekta laikā ir restaurētas Tukuma evaņģēliski luteriskās baznīcas kultūras mantojuma materiālās vērtības – 13 vēsturiskie koka logi un to metālkalumi (1828.-1859.g.), 4 koka durvis un to metālkalumi (1859.g.), kā arī tika veikta vides pieejamības pielāgošana vienā restaurēto durvju ieejā, nodrošinot iespēju caur sakristejas durvīm iekļūt cilvēkiem ar kustību traucējumiem un ģimenēm ar bērnu ratiņiem.


Pēc rekonstrukcijas baznīcas logi un durvis ir atguvuši savu agrāko izskatu. Senie dēļi ir restaurēti, īpaši piemeklēti un nomainīti ieplīsušie un iztrūkstošie logu stikli pret tādiem pašiem, kā tie bijuši iepriekš. Atjaunoti vēdlodziņi, lai baznīcu būtu iespējams vēdināt. Centrālajām baznīcas durvīm tika noņemti dēļi, ar kuriem tās bija apšūtas un ir atjaunots durvju senais izskats. Rekonstrukcijas laikā ir ieguldīts liels darbs un darbu veicēji ar lielu cieņu un pietāti ir veikuši savu darbu, lai viena no Tukuma senākajām ēkām atgūtu savu agrāko pievilcību. Kā atzīsts Tukuma novada Domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans, baznīcas logu un durvju rekonstrukcija, iespējams, būs kā aicinājums tukumniekiem padomāt par savas vecpilsētas saglabāšanu un, veicot remontdarbus savos īpašumos, iedzīvotāji vairāk centīsies saglabāt to senatnīgo izskatu kā vēstures liecību un acīm tīkamu baudu nākamajām paaudzēm. Baznīcas mācītājs Mārcis Zeiferts atklāja, ka darbs pie projekta realizācijas nebūt nav bijis viegls, bet cer, ka tas ir tikai sākums, kam sekos vēl citi darbi, lai baznīcu atjaunotu un veiktu nozīmīgu ieguldījumu šī kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā. Veicot rekonstrukcijas darbus, īpaša vērība tika pievērsta tam, lai darbi, kuri tiek veikti, tiktu veikti pareizi, nesabojājot jau esošo un nenodarot kaitējumu šai senajai un skaistajai celtnei.
Projektā paredzētie darbi tika uzsākti 2014.gada rudenī. Logu un durvju restaurāciju veica SIA „KI KOKS”. Būvuzraudzību nodrošināja SIA „Jurēvičs un partneri”, bet autoruzraudzību SIA „Arhitektoniskās izpētes grupa”.
Projekta kopējās attiecināmās izmaksas sastāda 67 311 euro. Eiropas reģionālā attīstības fonda finansējums ir 50 000 euro, projekta īstenotāja līdzfinansējums – 17 311 euro.

IMG 0463 IMG 0465 IMG 0472 IMG 0475 IMG 0480