Aktualitātes

Lai solidarizētos ar izglītībā un zinātnē strādājošajiem, Tukuma novada izglītības iestāžu darbinieki (vidusskolu, pamatskolu, sākumskolu, pirmskolu izglītības iestāžu un profesionālo ievirzes skolu pedagogi), izņemot PII “Karlsons” un Tukuma mākslas un mūzikas skolu pedagogus, atbalsta un piedalās Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) organizētajā vienas dienas brīdinājuma streikā šā gada 27.novembrī.
LIZDA ir aicinājusi bērnu vecākus respektēt to pedagogu tiesības, kuri 27. novembrī piedalīsies brīdinājuma streikā, un rast iespēju bērnus šajā dienā nevest uz izglītības iestādēm, tādejādi paužot savu atbalstu un cieņu skolotājiem. Arodbiedrība informē, ka nepieciešamības gadījumā audzēkņa uzturēšanās mācību iestādē tiks nodrošināta.

Tukuma novada Dome informē, ka Tukuma novadā visas izglītības iestādes, tai skaitā arī pirmsskolas izglītības iestādes 27.novembrī būs atvērtas un bērniem tiks nodrošināta drošība, uzraudzība, ēdināšana un kā ierasts tiks nodrošināts transports nokļūšanai uz un no mācību iestādēm. Streika dienā pedagogi atradīsies savās darba vietās, bet nenotiks mācību process.


Tukuma novada pašvaldība izprot pedagogu prasības un tās atbalsta. Pašvaldība ir piedalījusies diskusijās, kur ticis spriests par LIZDA izvirzītajām prasībām, kā arī bijusi autors lielai daļai no šīm prasībām. Īpaši pašvaldība atbalsta prasības, kas ir saistītas ar pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu samaksu. Tukuma novada pašvaldība ir mērķtiecīgi strādājusi, lai sakārtotu izglītības iestāžu tīklu un skolās labi darbojas ieviestais finansēšanas modelis "Nauda seko skolēnam", tādēļ arī pedagogu algu jautājums nav tik sasāpējis kā citos novados. Tā gan nevarētu teikt par pirmsskolas pedagogu algām, ko pēc pašvaldības domām valdībai būtu nepieciešams jau drīzumā risināt. Tukuma novada pašvaldība ir iecerējusi 2016.gadā paaugstināt pirmsskolas izglītības iestāžu darbinieku darba samaksu kopumā par 80,- euro par viena pedagoga darba slodzi (30,- euro no 2016.gada 1.janvāra un 50,- euro no 1.septembra). Pašvaldība cer, ka arī valdība radīs iespēju piešķirt papildus finansējumu pedagogu algām, kas pašvaldības līdzekļus ļautu novirzīt izglītības iestāžu infrastruktūras sakārtošanai un jaunu grupiņu izveidošanai, kā rezultātā būtu iespējams atrisināt jautājumu par pirmskolu izglītojamo rindām Tukuma novadā.

LIZDA brīdinājuma streika prasības

Tukuma novada Domes 23.11.2015. rīkojums “Par veicamajiem pasākumiem izglītojamo drošības nodrošināšanai izglītības un zinātnes darbinieku streika laikā”