Aktualitātes

Patvēruma meklētājiem plāno palielināt dienasnaudas apmēru

          Ziņu aģentūra LETA vēsta, ka Latvijā mītošajiem patvēruma meklētājiem tiek plānots palielināt dienasnaudas apmēru, līdzšinējo 2,15 euro vietā turpmāk maksājot 3,00 euro dienā, atsaucoties uz Iekšlietu ministrijas sagatavotu noteikumu projektu.

          Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) skaidro, ka noteikumu projekts, kas skar nepieciešamību pārskatīt patvēruma meklētāju pabalsta apmēru, tika izstrādāts sakarā ar 2015.gadā saņemtajiem aicinājumiem no ANO bēgļu lietu komisāra, tiesībsarga un Valsts kontroles. Par 2,15 euro patvēruma meklētājiem nepieciešams iegādāties gan uzturu, gan higiēnas preces, gan pirmās nepieciešamības preces. Dienasnaudu patvēruma meklētājiem maksā tik ilgi, kamēr tiek pieņemts lēmums par bēgļa statusa piešķiršanu.

          Plānots, ka 3,00 euro dienā patvēruma meklētāji sāks saņemt otrajā pusgadā, jo jaunie noteikumi stāsies spēkā 1.jūlijā. Pirms tam gan minētie noteikumi vēl jāpieņem valdībā.

Latvija piešķīrusi patvērumu pirmajām pārvietotajām ģimenēm no Grieķijas

          Šā gada 28.aprīlī PMLP nolēmusi piešķirt alternatīvo statusu pirmajām divām pārvietotajām ģimenēm no Grieķijas, kas februāra sākumā Eiropas Savienības pārvietošanas programmas ietvaros ieradās Latvijā. 

          Kā vēsta aģentūra LETA, ģimene no Eritrejas jau ir atradusi dzīvesvietu, savukārt ģimenei no Sīrijas dzīvesvieta vēl tiek meklēta. Pagaidām ģimene uzturas Patvēruma meklētāju centrā Muceniekos. Abas ģimenes par prioritāti uzskatot latviešu valodas apgūšanu un turpmāk vēlas dzīvot un strādāt Latvijā.

          Pēc statusa iegūšanas Eritrejas pilsonis, kuram ir plašas un unikālas valodu zināšanas, tiks pieņemts darbā patvēruma meklētāju centrā Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonda projekta ietvaros. Viņa darba pienākumos ietilps atbalsta sniegšana centra darbiniekiem, nodrošinot ikdienas saziņu ar patvēruma meklētājiem, kā arī mutvārdu un rakstveida tulkošana no tigriņu, arābu un amharu valodas. Arī ģimene no Sīrijas esot gatava pēc iespējas ātrāk iesaistīties darba tirgū, tiklīdz būs tāda iespēja un to varēs apvienot ar latviešu valodas apgūšanu.

          Līdz ar alternatīvā statusa saņemšanu ar šīm personām nodarbosies institūcijas, kuras iesaistītas ārvalstnieku integrācijā – Kultūras ministrija, Labklājības ministrija un citas iestādes. PMLP informē, ka tagad ģimenēm tiks noformēti personu apliecinoši dokumenti un tās drīkstēs pārvietoties pa ES.

          Vēl tiek lemts, vai piešķirt alternatīvo vai bēgļa statusu pārējiem uz Latviju no Grieķijas un Itālijas pārvietotajiem ārvalstniekiem. Pirmie patvēruma meklētāji Latvijā tika nogādāti februārī, līdz ar to kopumā no ES dienvidvalstīm uz Latviju līdz šim pārvietoti 23 ārvalstnieki, tā informēja ziņu aģentūra LETA

          Tukuma novada pašvaldībai nav informācijas par to, ka Tukuma novadā dzīvotu vai strādātu bēgļa vai alternatīvo statusu ieguvušas personas. Iepriekš jau tika ziņots par to, ka Tukuma novada pašvaldības palīdzības reģistros ir reģistrētas vairāk nekā 140 novadā deklarētās personas, kuras nav nodrošinātas ar dzīvojamo platību. Vienlaikus Tukuma novada Dome ir informējusi atbildīgo valsts pārvaldes institūciju – Ekonomikas ministriju, ka pašvaldības rīcībā nav brīvu dzīvojamo telpu, kuras varētu piedāvāt izīrēšanai patvēruma meklētājiem.

Materiālā izmantota informācija no ziņu aģentūras LETA.