Aktualitātes
Rīgas ielai tiek noteikts galvenās ielas statuss

IMG 5125
  Tukuma novada Dome informē, ka ar šā gada 15.augustu, Rīgas un Durbes ielām tiek mainīts galvenā ceļa virziens t.i. Rīgas un Durbes ielu krustojumā noteikta Rīgas iela kā galvenā, bet Durbes iela par pakārtotu ielu.

Satiksme Rīgas ielas un Durbes ielas krustojumā ir intensīva, un diemžēl arī negadījumu skaits šajā krustojumā ir ievērojami liels. 15.augustā sākas būvdarbi divos posmos uz Ventspils šosejas (A10) - posmā no pagrieziena uz Smārdi un Slampi līdz Ozolpilij pie Tukuma (52,74-57,76. km) tiks veikta seguma atjaunošana, bet secīgi nākamajā ceļa posmā (57,76.-68,60. km) tiks uzsākta ceļa pārbūve ar rotācijas apļa izbūvi Ventspils šosejas krustojumā ar Jelgavas–Tukuma ceļu (P98). Minēto būvdarbu laikā satiksmes intensitāte Rīgas ielā ievērojami pieaugs, jo palielināsies to automašīnu skaits, kas pa Rīgas ielu caur Milzkalni dosies Rīgas virzienā. Lai uzlabotu satiksmes drošību Rīgas un Durbes ielas krustojumā, šā gada 9.augusta Tukuma novada Domes Satiksmes organizācijas un drošības komisijā tika pieņemts lēmums ar 2016.gada 15.augustu noteikt Rīgas ielu kā galveno ceļu, bet Durbes ielu par pakārtotu ielu kā tas bija līdz Jelgavas ielas rekonstrukcijai un kā to nosaka vairāki faktori:


- Valsts standarta LVS 190-3:2011 “Ceļu projektēšanas noteikumi. Vienlīmeņa ceļu mezgli” punktā 4.1.3. teikts, ka T veida krustojumā par galveno nosaka taisni ejošo ceļu.
- Normatīvajos aktos un ieteikumos norādīts arī par galvenā ceļa izvēli krustojumā pēc satiksmes intensitātes un ceļu kategorijas grupas - Rīgas un Durbes ielas krustojumā, atbilstīgi satiksmes intensitātes skaitīšanas datiem, vairāk noslogota ir Rīgas iela virzienā uz Milzkalni. Valsts autoceļa V1446 Tukums- Milzkalne- Smārde- Slampe (Rīgas iela Tukumā) posmā starp Tukumu un Milzkalni intensitātes mērījumi 2015. gadā uzrāda 2096 a/24h, 2012. gadā 2077 a/24h, bet ekonomiskā pacēluma laikā 2008 gadā 2864 a/24h. Siltajās vasaras brīvdienās laikā, kad pa ceļu V1446 norit intensīva vieglo automobiļu kustība no Tukuma uz jūrmalu un atpakaļ, satiksmes intensitāte pielīdzināma ap 6000 a/24h.
- Vērā ņemama arī ceļa kategoriju grupa. Rīgas iela ir tranzīta iela ar “B” klasi autoceļam Tukums – Milzkalne – Smārde – Slampe. Valsts autoceļa ievads pilsētā ir dominējošs (un apzīmēts kā galvenais) ceļš attiecībā pret pilsētas iekšējām visu kategoriju ielām.
Iemesls kāpēc Durbes iela savulaik tika noteikta kā galvenais ceļš, bija Jelgavas ielas rekonstrukcija. Līdz ar to tika mainīts galvenās ielas statuss, jo Durbes iela tika izmantota kā apvedceļš. Pēc Jelgavas ielas rekonstrukcijas galvenās ielas statuss netika mainīts. Lai uzlabotu satiksmes drošību, krustojumā veikti dažādi uzlabojumi, bet diemžēl tie nav snieguši vēlamo rezultātu.
Satiksmes organizācijas un drošības uzlabošanai, Tukuma novada Dome ir izsludinājusi iepirkumu par Tukuma pilsētas satiksmes organizācijas un drošības uzlabošanas, transporta infrastruktūras attīstības koncepcijas 2017.–2023.gadam izstrādi, kurā būs ietverta gan autotransporta infrastruktūra, gan velotransporta infrastruktūra, gan gājēju infrastruktūra. Pieteikumu iesniegšanas termiņš – 2016.gada 16.augusts.
Tukuma novada Dome atvainojas tukumniekiem un pilsētas viesiem par sagādātajām neērtībām un aicina autovadītājus būt iecietīgiem un ievērot ceļu satiksmes noteikumus.