Aktualitātes
Spēlfilmas „Bille” epizodi uzņem Pastariņa muzejā

bille  Šobrīd tuvojas beigām Filmu studijas DEVIŅI un režisores Ināras Kolmanes pilnmetrāžas spēlfilmas “BILLE” uzņemšana, kur viena no epizodēm tapa arī Pastariņa muzejā - rakstnieka Ernesta Birznieka-Upīša dzimtajā pusē. Filmas pirmizrāde paredzēta 2018. gadā, Latvijas simtgades svētkos.
Tā būs filma visai ģimenei pēc Vizmas Belševicas darba “BILLE” motīviem. Daļēji autobiogrāfiskais romāns “BILLE” par bērnību un bērna pasauli 30 gadu pirmskara Latvijā ir viena no mūsu literatūras klasikas pērlēm, kas iekļauts Latvijas Kultūras kanonā.
Filmā uz sadzīviski kolorītā vēstures fona mēs ieraudzīsim, ka cilvēciskās attiecības un bērnu sapņi ir tādi paši kā šodien. Meitenei ir sapnis izlauzties no nabadzības pasaules un mazvērtības žņaugiem, tas ir Billes personības ceļš pretī izaugsmei. Reālajai Billei, kura ir pati rakstniece Vizma Belševica, izdevās atrast savu ceļu, un tas pierāda - sapņi spēj īstenoties.


Šobrīd jau aizvadīta lielākā daļa no filmēšanas dienām. Filmēšana notikusi gan Rīgā autentiskā pagalmā un mājā Vārnu ielā, gan Sarkandaugavā, Maskavas forštatē, gan Tērvetē un tās apkārtnē un Tukuma novadā. Veidojot mazās Billes bērnības pasauli, filma tiek maksimāli pietuvināta trīsdesmito gadu Rīgas un Latvijas noskaņām.
Tukuma novadā filmēšana notika divas dienas un filmētājus uzņēma Pastariņa muzejs. Šajās dienās tika filmētas epizodes Pastariņa muzeja iekštelpās, kur mazās Billes ģimene viesojas pie bagātās Alvīnas tantes (aktrise Dace Makovska), ēd pliekanu rabarberu zupu, bet cerēto naudu tā arī neaizņemas. Otra epizode risinājās pie muzeja ēkas ārpusē, kur zirga pajūgā pie mājas piebrauc ģimene, lai apciemotu Billes vecotēvu (Agris Māsēns), vecomāti (Ilze Vazdika) un tēva brāli Krišu (Ivars Krasts). Šajā epizodē tālāk norisināsies komisks notikums ar govi, ko uzņemšanas grupa vēl neatklāj.
Vizma Belševica par savu radošo darbu ir tikusi nominēta Nobela prēmijai literatūrā, saņēmusi Trīszvaigžņu ordeni, K. Goppera fonda balvu, Latvijas Kultūras fonda Spīdolas balvu. Taču būtiskākais ir, tas ka Vizma Belševica kļuvusi par vienu no lasītāju iemīļotākajām autorēm ne tikai Latvijā, bet arī citās valstīs.
Pilnmetrāžas spēlfilmas „BILLE” radošās grupas pamatsastāvu veido filmas scenārija autori Evita Sniedze un Arvis Kolmanis, režisore Ināra Kolmane, operators Jurģis Kmins, māksliniece Ieva Romanova, kostīmu māksliniece Ieva Veita, grima māksliniece Gunda Zvirbule, rekvizītu māksliniece dace Rožlapa, producenti Jānis Juhņēvičs un Marta Romanova - Jēkabsone. Galveno mazās Billes lomu atveido Rūta Kronberga. Billes mātes lomā iejūtas Elīna Vāne, tēva - Artūrs Skrastiņš. Pārējās otrā plāna un epizodiskās lomas tēlo Gundars Āboliņš, Lolita Cauka, Pēteris Liepiņš, Guna Zariņa, Vilis Daudziņš, Lilita Ozoliņa, Maija Doveika un citi pazīstami latviešu aktieri.
Iepriekšējais Filmu studijas DEVIŅI un režisores Ināras Kolmanes darbs bija filma „Ručs un Norie”, kas kļuva par 2015. gada labāko Latvijas dokumentālo filmu, saņēma četras Nacionālā festivāla “Lielais Kristaps” balvas un sabiedrisko mediju gada balvu “Kilograms kultūras”.
Projekts atbalstīts Nacionālā Kino centra programmā „Latvijas filmas Latvijas simtgadei”.

Filmas „BILLE” veidošanas procesam var sekot līdzi www.facebook.com/BilleTheFilm
Video sižets: https://youtu.be/tMbsuTMyrOQ

Pastariņa muzejs
Zentenes pagasts "Bisnieki", Dzirciems, Tukuma novads
T.: 631 54518, 28651091
E.: pastarinamuzejs@inbox.lv
M.: http://tukumamuzejs.lv/pastarina-muzejs
F.: https://www.facebook.com/Pastarinamuzejs/
Twitter: @Tukumamuzejs

Ieejas maksa muzejā:
Skolēniem, studentiem: 1.00 EUR
Pensionāriem, invalīdiem: 1.00 EUR (Tukuma novada invalīdiem - bezmaksas)
Pieaugušajiem: 1.50 EUR
Ģimenes biļete: 3.00 EUR (1 - 2 pieaugušie un 2 vai vairāk bērnu līdz 18 gadiem)

Pielikumā:
Foto no filmēšanas Pastariņa muzejā.

Plašāka informācija:
Marta Romanova - Jēkabsone, filmas “BILLE” viena no producentēm
T.: 26475178
E.: marta.rova@gmail.com, www.devini.lv