Aktualitātes

2016. gada 1. septembrī stājās spēkā jaunā pedagogu darba samaksas sistēma un jaunā pedagogu mēneša darba likmju un valsts budžeta mērķdotāciju pedagogu darba samaksai aprēķināšanas un sadales kārtība.

Pedagogu mēneša darba likmju skaitu un valsts budžeta mērķdotāciju apmēru pašvaldību izglītības iestādēm bērnu no piecu gadu vecuma izglītošanā nodarbināto pirmsskolas izglītības pedagogu darba samaksai un pašvaldību vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai ietekmē skolēnu (bērnu) skaits izglītības iestādes attiecīgajā izglītības pakāpē (pirmsskola, pamatskola vai vidusskola) un izglītības programmā, kā arī izglītības iestādes atrašanās vieta (novada pagasta teritorija vai novada pilsētas teritorija). Jaunā mērķdotāciju aprēķināšanas un sadales kārtība nosaka lielāku bērnu skaita attiecību pret vienu pedagoga mēneša darba likmi. Ja līdz 2016. gada 31. augustam šī attiecība bija 8,12 : 1, tad no 2016. gada 1. septembra Tukuma novada pagastu teritorijā esošajās izglītības iestādēs šī attiecība ir 11,5 : 1, bet Tukuma pilsētā esošajās izglītības iestādēs šī attiecība ir vēl lielāka – 13 : 1. Tas nozīmē, ka, lai, piemēram, pirmsskolas piecgadīgo vai sešgadīgo bērnu grupās varētu saņemt valsts budžeta mērķdotāciju divu pirmsskolas pedagogu ar pilnu slodzi (40 darba stundas) darba apmaksai, pagastu teritorijā esošā izglītības iestādē katrā grupā būtu jābūt vismaz 23 bērniem, bet Tukuma pilsētā esošā izglītības iestādē katrā grupā būtu jābūt vismaz 26 bērniem.


Tukuma novada izglītības iestāžu pirmsskolas piecgadīgo un sešgadīgo bērnu grupās, kuru pedagogu darba samaksai tiek piešķirta valsts budžeta mērķdotācija, bērnu skaits ir samazinājies par 74 bērniem salīdzinājumā ar iepriekšējo mācību gadu. Ņemot vērā bērnu skaita samazinājumu, kā arī to, ka telpu ierobežotās platības dēļ nevienā piecgadīgo vai sešgadīgo bērnu grupā nav maksimālais bērnu skaits, 2016./2017. mācību gadā pirmsskolas izglītības pakāpē par gandrīz 8 likmēm ir samazinājies no valsts budžeta mērķdotācijas finansēto pedagogu mēneša darba likmju skaits. Līdz ar to Tukuma novada Dome 2016. gada 22. septembra sēdē (prot. Nr. 12, 9. §.) nolēma no pašvaldības budžeta papildus finansēt 4,728 piecgadīgo un sešgadīgo bērnu pirmsskolas skolotāju darba likmes, novirzot tās Tukuma pirmsskolas izglītības iestādei “Karlsons”, jo valsts budžeta mērķdotācijas finansēto pedagogu likmes atbilstoši bērnu un grupu skaitam ir sadalītas pārējām novada izglītības iestādēm. Turklāt sakarā ar to, ka no 2016. gada 1. septembra kā patstāvīga iestāde darbojas Tukuma pirmsskolas izglītības iestāde “Lotte”, Tukuma novada Dome nolēma finansēt šīs iestādes vadītājas amata vienību.
Tai pat laikā bērnu līdz 5 gadu vecumam skaits Tukuma novada izglītības iestādēs, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu, uz 2016. gada 1. septembri ir pieaudzis par 125 bērniem, taču šo bērnu pirmsskolas pedagogu darba samaksai valsts budžeta mērķdotācija netiek piešķirta un nepieciešamās pirmsskolas skolotāju darba likmes ir jāfinansē no pašvaldības budžeta. Par bērnu līdz 5 gadu vecumam pedagogu atalgojuma palielināšanu no 2016. gada 1. septembra Tukuma novada Dome pieņēma lēmumu jau šā gada janvārī, apstiprinot pašvaldības 2016. gada budžetu un paredzot šim mērķim arī attiecīgu finansējumu. Līdz ar to pirmsskolas izglītības skolotāju mēneša darba alga par 30 nodarbībām nedēļā no 2016. gada 1. septembra salīdzinājumā ar 2015. gada 1. septembri ir palielinājusies par 90,58 EUR jeb 19 %.
Saskaņā ar Valsts izglītības informācijas sistēmas datiem 2016./2017. mācību gada sākumā Tukuma novada 1.–12. klašu skolēnu kopējais skaits ir palielinājies par 20 skolēniem salīdzinājumā ar 2015./2016. mācību gada 1. septembri. Mērķdotācijas kopējais apmērs vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai vienam mēnesim Tukuma novadā 2016./2017. mācību gadā ir palielinājies par gandrīz 5 % salīdzinājumā ar iepriekšējo mācību gadu. Tai pat laikā saskaņā ar jaunajiem Ministru kabineta noteikumiem par pedagogu darba samaksu minimālā pedagoga mēneša darba alga par 30 stundu darba slodzi nedēļā no 2016. gada 1. septembra ir palielinājusies par 13,3 %. Kā liecina skaitļi, pēc jaunās pedagogu mēneša darba likmju un valsts budžeta mērķdotāciju pedagogu darba samaksai aprēķināšanas un sadales kārtības spēkā stāšanās ir samazinājies Tukuma novada skolām piešķirto valsts finansēto pedagogu likmju skaits, pat neskatoties uz to, ka skolēnu skaits Tukuma novada skolās nav samazinājies. Līdz ar to varam secināt, ka pedagogu darba algu palielinājums Tukuma novada izglītības iestādēs ir salīdzinoši neliels, ko apliecina arī izglītības iestāžu tarifikācijas. Jāatzīmē, ka pedagoģisko likmju skaita samazinājums jaunajā mērķdotāciju aprēķināšanas sistēmā vairāk skar atbalsta personāla (sociālie pedagogi, pagarinātās dienas grupas skolotāji, pedagogu palīgi) un skolu administrāciju (skolu direktoru vietnieki) pedagoģiskos darbiniekus. Tādējādi sakarā ar valsts finansēto pedagogu likmju skaita nepietiekamību pēc jaunās pedagogu darba samaksas sistēmas ieviešanas un lai nodrošinātu kvalitatīvu izglītības procesu Tukuma novada pašvaldības izglītības iestādēs, ar Tukuma novada Domes 2016. gada 22. septembra lēmumu no 2016. gada 1. septembra no pašvaldības budžeta līdzekļiem papildus tiek finansētas sociālo pedagogu amata vienības Tukuma 2. vidusskolā, Tukuma 2. pamatskolā, Tumes vidusskolā, Zemgales vidusskolā, Tukuma Vakara un neklātienes vidusskolā un Pūres pamatskolā (kopā 4,45 pedagogu likmes), 0,7 pagarinātās dienas grupas skolotāja likmes Irlavas vidusskolā, viena pedagoga palīga likme Tukuma 3. pamatskolā un direktoru vietnieku pedagoģiskās likmes Tukuma 3. pamatskolā un Džūkstes pamatskolā (kopā 1,05 likmes).
Pēc jaunās aprēķināšanas kārtības stāšanās spēkā par 8 likmēm ir samazinājies no valsts budžeta mērķdotācijas finansēto pedagogu mēneša darba likmju skaits arī Tukuma pirmsskolas izglītības iestādē “Taurenītis”, kurā tiek īstenotas speciālās pirmsskolas izglītības programmas. Tādēļ, lai nesamazinātu Tukuma pirmsskolas izglītības iestādes “Taurenītis” izglītības pakalpojumu apjomu un nodrošinātu bērniem nepieciešamo logopēda un psihologa atbalstu, Tukuma novada Dome 2016. gada 22. septembra sēdē pieņēma lēmumu no pašvaldības budžeta papildus finansēt 6,75 logopēdu darba likmes un vienu psihologa darba likmi.
Jaunie pedagogu darba samaksas noteikumi paredz valsts budžeta mērķdotācijas finansējumu atalgojuma paaugstināšanai profesionālās ievirzes mākslas, mūzikas un sporta skolu skolotājiem nevis no 2016. gada 1. septembra, bet gan tikai no 2017. gada 1. janvāra, tādēļ šo skolu pedagogi atalgojuma ziņā no valsts puses tiek nostādīti nevienlīdzīgā situācijā ar vispārizglītojošo skolu skolotājiem. Lai mazinātu šo netaisnību un nodrošinātu jau no 2016. gada 1. septembra arī mākslas, mūzikas un sporta skolu skolotājiem līdzvērtīgu atalgojumu ar citu skolu skolotājiem, Tukuma novada Dome nolēma no pašvaldības budžeta nodrošināt piemaksu 56,00 EUR apmērā par vienu pedagoga darba likmi (21 stundas apmērā) proporcionāli tarificētajai pedagoga darba slodzei Tukuma Mākslas skolas, Tukuma Mūzikas skolas un Tukuma Sporta skolas pedagogiem. Kopumā četriem mēnešiem (no 2016. gada septembra līdz decembrim) šīm piemaksām nepieciešami 25 924 EUR.
Jaunie pedagogu darba samaksas noteikumi no 2016. gada 1. septembra vairs neparedz no valsts budžeta mērķdotācijas piemaksas speciālās izglītības profesionālo izglītības programmu skolotājiem. Tomēr, ņemot vērā minēto skolotāju darba specifiku un viņu ieguldījumu jauniešu sagatavošanā patstāvīgai dzīvei, Tukuma novada Dome nolēma no pašvaldības budžeta finansēt piemaksu 15 % apmērā no mēneša darba algas proporcionāli tarificētajai slodzei Dzirciema internātpamatskolā un Tukuma internātpamatskolā īstenoto profesionālās speciālās pamatizglītības programmu (pirmā līmeņa profesionālā kvalifikācija) speciālās izglītības skolotājiem.
Turklāt, lai nodrošinātu bērnu drošību, dodoties ar autobusu no Tukuma uz Pūres pamatskolas Jaunsātu filiāli un atpakaļ, Tukuma novada Dome nolēma no 2016. gada 1. septembra piešķirt Tukuma novada pašvaldības budžeta finansējumu skolēnu pavadoņa 0,5 amata vienības finansēšanai pārvadājumu maršrutā Tukums–Abavnieki–Tukums.
Kopumā no pašvaldības budžeta finansētām pedagogu un tehnisko darbinieku amatu vienībām jaunajai pedagogu darba samaksas sistēmai atbilstošu pedagogu darba algas likmju un piemaksu nodrošināšanai Tukuma novada pašvaldības pirmsskolas, profesionālās ievirzes un vispārējās izglītības iestādēs četriem mēnešiem no 2016. gada 1. septembra līdz 2016. gada 31. decembrim papildus nepieciešami gandrīz 99 000 EUR.

Normunds Rečs
Tukuma novada Izglītības pārvaldes vadītājs