Aktualitātes

Ņemot vērā, ka vairāki investori ir izraudzījušies Tukumu par vietu, kurā attīstīt uzņēmējdarbību, un tiks radītas jaunas darba vietas, ir būtiski pieaudzis pieprasījums pēc dzīvojamā fonda. Pašvaldība ir izvērtējusi esošā dzīvojamā fonda situāciju Tukumā un secinājusi, ka pašlaik īres dzīvokļu piedāvājums pilsētā ir minimāls. Lai nāktu pretī gan iedzīvotājiem, gan investoriem un piesaistītu kvalificētu darbaspēku, pašvaldībai ir jāattīsta jauns dzīvojamais fonds.
Līdz ar to Tukuma novada Domes Mājokļu darba grupa šā gada jūnijā tīmekļa vietnē www.tukums.lv publicēja sludinājumu “Par nomas objekta – daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas piedāvājumu Tukuma novada pašvaldībai”, lai izvērtētu iespējas paplašināt Tukuma pilsētas dzīvojamo fondu un piesaistītu privātā kapitāla investīcijas dzīvojamo ēku celtniecībai. Tika veikta tirgus izpēte nomājamas dzīvojamās platības izveidei Tukumā, ar mērķi nomāt dzīvojamo platību – gan mazgabarīta dzīvokļus, gan 2 un 3 istabu dzīvokļus –, noslēdzot nomas līgumus ar dzīvojamo ēku projektu attīstītājiem un apsaimniekotājiem uz 20 gadiem. Dzīvojamo ēku projektu īstenotāji tika aicināti iesniegt piedāvājumus par objektiem, kas atrodas uz viņiem piederoša īpašuma, vai uz pašvaldībai piederošas zemes.
Pavisam tika iesniegti astoņi piedāvājumi: no SIA “SRJ NAMI”, Jura Babiļuka, SIA “MBR īpašumi”, SIA “Abora”, SIA “Amatnieks”, SIA “Telms”, SIA “MARAT CONSTRUCTION” un SIA “Skonto Būve”.


Izvērtējot piedāvājumos sniegto attīstības risinājumu izstrādi dzīvojamo telpu nomas palīdzības sniegšanai Tukuma novada iedzīvotājiem un jaunu speciālistu piesaistei, Mājokļu darba grupa 2016.gada 7.septembrī nolēma turpināt sarunas ar trīs piedāvājumu iesniedzējiem: SIA “SRJ NAMI”, kam pieder nepabeigtā daudzdzīvokļu ēka Celtnieku ielā 1; Juri Babiļuku – ēkas Pils ielā 22 īpašnieku (SIA “Lattelecom” agrāk piederējusī ēka); SIA “MARAT CONSTRUCTION”, kas piedāvā būvēt moduļa tipa mazgabarīta dzīvokļus.
Atbilstoši piedāvājumiem paredzēts, ka jauni dzīvokļi tiks uzbūvēti un izīrēti iedzīvotājiem 8–12 mēnešu laikā no nomas līguma noslēgšanas brīža, sākot no nākamā gada vasaras. Dzīvojamo ēku projektu attīstītāju piedāvātā cena par dzīvokļu īri ir no 3,50 euro/m2 līdz 4,20 euro/m2 mēnesī, kas ir līdzvērtīga šobrīd esošajām tirgus cenām Tukuma pilsētā.
Pirms lēmuma pieņemšanas izveidotā darba grupa aptaujāja gan jau strādājošos Tukuma uzņēmējus, gan jaunos investorus par nepieciešamo dzīvokļu skaitu saviem darbiniekiem. Apkopojot pieteikumus, secināts, ka uzņēmējiem nepieciešams aptuveni 90–100 dzīvokļi – gan mazgabarīta un kopmītņu tipa dzīvokļi, gan 2 un 3 istabu dzīvokļi. Pašlaik ir reģistrēti jau apmēram 20 iesniegumi par dzīvokļa piešķiršanu jaunajiem speciālistiem. Šie iesniegumi ir no privātuzņēmumos strādājošajiem, kā arī no Valsts pārvaldē un pašvaldībā strādājošajiem darbiniekiem.
Šā gada 22.septembra Tukuma novada Domes sēdē deputāti atbalstīja Mājokļu darba grupas priekšlikumu turpināt sadarbību ar minētajiem dzīvojamo ēku projektu attīstītājiem un noslēgt nodomu protokolus par nodomu nākotnē izīrēt dzīvojamās telpas Tukuma novadā strādājošajiem speciālistiem un Tukuma novadā reģistrēto uzņēmumu darbiniekiem.