Aktualitātes

Tukuma novada Dome atgādina, ka pamatojoties uz Tukuma novada Domes 21.11.2013. lēmumu “Par pašvaldības pārvaldījumā esošo dzīvojamo māju apsaimniekošanu Tukuma pilsētā” un Ministru kabineta 2008.gada 9.decembra noteikumiem Nr.1013 “Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu”, Tukuma pilsētā pašvaldības pārvaldījumā esošajās dzīvojamajās mājās individuālo ūdens skaitītāju ierīkošanu un nomaiņu ir tiesības veikt vienīgi daudzdzīvokļu dzīvojamo māju apsaimniekotājiem, ja vien dzīvokļu īpašnieki ēkas kopsapulcē nav pieņēmuši lēmumu par citādu kārtību.


Noteikti vairums Tukuma pilsētas iedzīvotāju būs ievērojuši SIA “Jungenz” izplatītos paziņojumus ar piedāvājumu veikt ūdens skaitītāju maiņu dzīvokļos, atsaucoties uz Konkurences padomes lēmumu. SIA “Tukuma nami” vadītājs Uldis Eglītis informē, ka Ministru kabineta noteikumi Nr.1013 nav atcelti un, ievērojot tajos minēto kārtību, joprojām daudzdzīvokļu mājās mainīt ūdens skaitītājus ir tiesīgi vienīgi ēku apsaimniekotāji. Tomēr citām firmām nav liegta iespēja mainīt skaitītājus, ja vien to piedāvātie ūdens skaitītāji atbilst SIA “Tukuma nami” tehniskajos noteikumos Nr.2014/001 “Individuālā ūdens skaitītāja ierīkošanai (maiņai), Tukumā SIA “Tukuma nami” apsaimniekojamās ēkās” paredzētajām prasībām. Ja iedzīvotāji vēlas izmantot citu firmu pakalpojumu, dzīvokļu īpašniekiem ir jāizņem minētie tehniskie noteikumi, bet pēc darbu pabeigšanas jāiesniedz apsaimniekotājam skaitītāja uzstādīšanas vai maiņas akts.
Tehniskajos noteikumos paredzēts, ka vecie skaitītāji jānomaina uz pilnīgi jauniem “Smart JS-02 SN+” markas ūdens skaitītājiem un tie nepieļauj mainīt skaitītājus uz lietotiem verificētiem ūdens skaitītājiem. “Smart JS-02 SN+” ir C klases skaitītāji, kuriem ir paredzēta aizsardzība pret skaitītāju saspiešanu un magnēta iedarbību. Noteikumos paredzēti vienas konkrētas markas ūdens skaitītāji, lai pie lielāka dzīvokļu skaita, kas nomainījuši ūdens skaitītājus, varētu piedāvāt iespēju tos nolasīt attālināti. U.Eglītis atklāj, kopš daudzdzīvokļu mājās tiek uzstādīti jaunie ūdens skaitītāji, ūdens patēriņa starpība jau šobrīd Tukuma pilsētā vidēji ir sasniegusi 10%, kas ir ļoti labs rādītājs.
Ja ūdens skaitītājus maina cita firma, ēkas apsaimniekotājam pēc darbu veikšanas ir jāpārbauda šo skaitītāju pareizība un vēlreiz jānoplombē, tādējādi tās būs papildus izmaksas. SIA “Tukuma nami” izmaksas par ūdens skaitītāja nomaiņu, norēķinoties uzreiz, ir 24,16 EUR, bet, pamatojoties uz Tukuma novada Domes 21.11.2013. lēmumu, dzīvokļu īpašniekiem ir iespēja maksāt nomas maksu par vienu ierīkoto vai nomainīto individuālo ūdens skaitītāju ir 0,71 EUR mēnesī.
U.Eglītis atgādina, ka par jebkuru apsaimniekošanas jautājumu dzīvokļu īpašnieki var lemt ēkas kopsapulcē. Ja ēkas kopsapulcē iedzīvotāji ar balsu vairākumu ir lēmuši par citādāku kārtību, viņiem ir tiesības izmantot citu pakalpojuma sniedzēju, taču viens dzīvokļa īpašnieks nevar pieņemt šādu lēmumu.

Tehniskie noteikumi individuālo ūdens skaitītāju ierīkošanai (maiņai) Tukumā SIA "Tukuma nami" apsaimniekojamajās mājās

Ūdens skaitītāja Smart JS-02 SN apraksts

Ūdens skaitītājs Smart JS-02 SN Dzīvo bez korekcijas