Pašvaldība

1.februārī notika kapitālsabiedrības “Tukuma slimnīca” dibinātāju sapulce, kurā piedalījās Tukuma, Engures, Kandavas un Jaunpils novadu vadītāji. Pamatojoties uz demogrāfisko situāciju, ekonomiskajiem rādītājiem un Pasaules Bankas (PB) pētījuma ziņojumu par Latvijas veselības sistēmu, dibinātāji pieņēma lēmumu ar 2017. gada 1.martu pārtraukt pakalpojumu sniegšanu Tukuma slimnīcas dzemdību nodaļā.

Slimnīcas direktore norāda, ka galvenais iemesls šādam lēmumam ir demogrāfijas rādītāji - zemā dzimstība, kā arī materiāli tehniskās bāzes atjaunošanas nepieciešamība, lai nodrošinātu kvalitatīvu un normatīvajiem aktiem atbilstošu dzemdību palīdzības sniegšanu.
Lai gan Tukuma novadā kopējais dzimstības līmenis ir pieaudzis, pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2013. gadā - 249, 2014. gadā – 346 un 2015. gadā - 357, tas ir nepietiekami, lai nodaļa spētu pastāvēt. Dati rāda, ka dienā piedzimst apmēram viens mazulis, taču, lai nodrošinātu kvalitatīvu dzemdību palīdzību nepieciešami vairāku speciālistu klātbūtne visu diennakti. Pēc Ministru kabineta noteikumiem Nr.60, punkta 5.6.4. “Prasības dzemdību nodaļai”


(http://likumi.lv/doc.php?id=187621), iestādei nepieciešamības gadījumā jānodrošina vairāku speciālistu klātbūtne – ginekologs - dzemdību speciālists; vecmāte; anesteziologs – reanimatologs, operāciju māsa un pediatrs vai neonatologs. Visas šīs prasības likušas slimnīcas vadībai kritiski paskatīties uz pašreizējo situāciju un pieņemt lēmumu, jo šāda personāla uzturēšana tik mazam dzemdību skaitam ir ekonomiski neizdevīga un nākas strādāt ar zaudējumiem.

Lai nodrošinātu ginekoloģisko pakalpojumu pieejamību, Tukuma slimnīca saglabās ginekologu dežūras, strādās operāciju zāles, anesteziologi un, ārkārtas gadījumā, tiks nodrošināta neatliekamā medicīniskā palīdzība.

Šobrīd tiek risināts arī jautājums par personāla nodarbinātību. Ginekoloģijas nodaļas darbinieku sanāksmē nolēma, ka ginekologi darbu saglabās un strādās kā dežūrējošie ginekologi neatliekamajā palīdzībā. Tām vecmātēm, kuras ir māsu reģistrā, arī ir piedāvāts darbs, tāpat arī māsu palīgiem. Šobrīd bez darba pienākumiem palikušas divas vecmātes, taču arī šis jautājums tiek risināts.

Kopumā Tukuma slimnīca saglabās savu statusu un nodrošinās neatliekamo stacionāro medicīnisko palīdzību – ķirurģija, traumatoloģija, ginekoloģija, pediatrija, anestezioloģija - reanimatoloģija, neiroloģija un iekšķīgās slimības. Tāpat tiks nodrošināta sekundārā ambulatorā veselības aprūpe un ārstniecība, diagnostika un likts papildus uzsvars uz profilaksi un rehabilitāciju.

Pašvaldības un Slimnīcas vadība kopīgi veic visus nepieciešamos pasākumus, lai iedzīvotāji saņemtu kvalitatīvu palīdzību un veselības aprūpi. Par šo lēmumu tiek informētas ginekologu prakses un atbildīgās iestādes, lai visas topošajās māmiņas savlaicīgi konsultētos ar speciālistiem un izvēlētos savām vajadzībām piemērotāko stacionāru. Dzemdību gadījumā grūtniecēm jādodas uz izvēlēto vai dzīvesvietai tuvāko stacionāru, kurā ir dzemdību nodaļa vai jāzvana neatliekamās medicīnas dienestam pa tālruni 113.

Informāciju sagatavoja
Dace Laukmane
Tukuma novada Domes
sabiedrisko attiecību speciāliste