Pašvaldība
Arī Talsu novads atkritumu izvešanu deleģēs pašvaldībai

atkritumi2

Ventspils, 14.sept., LETA.

Šodien Talsu novada domes sēdē nolemts atkritumu izvešanu Talsu novadā no 2018. gada marta deleģēt pašvaldībai daļēji piederošajai SIA "Atkritumu apsaimniekošanas sabiedrība "Piejūra"" ("Piejūra"), aģentūru LETA informēja Talsu novada domes priekšsēdētājs Edgars Zelderis ("Mēs - Talsiem un novadam").

Pašvaldība ar atkritumu apsaimniekošanas sabiedrību "Piejūra" slēgs deleģējuma līgumu, kas stāsies spēkā no 2018.gada marta, kad beigsies ar pašreizējo atkritumu izvedēju SIA "Eco Baltia Vide" noslēgtā līguma termiņš. Šāds lēmums domes sēdē pieņemts vienbalsīgi, domes sēdē piedaloties 16 no kopumā 17 deputātiem.

Uzņēmums "Eco Baltia Vide" izsūtījis vēstuli plašsaziņas līdzekļiem, kurā pauž neapmierinātību, ka jauns atkritumu izvešanas pakalpojuma sniedzējs gan Talsos, gan iepriekš Tukumā tiek izvēlēts bez publiska iepirkuma konkursa izsludināšanas. "Eco Baltia vide" direktors Jānis Aizbalts vēstulē apgalvo, ka šādi lēmumi pašvaldībās pieņemti "pretēji Satversmes tiesas spiedumam, kas nosaka, ka pašvaldībām piegādātāji ir jāizvēlas konkursa kārtībā".

"Par spīti tam, ka Konkurences padome un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera jau gadiem asi kritizē pašvaldību iesaistīšanos privātajā biznesā, ir vietvaras, kuras to dara, ignorējot gan iedzīvotāju intereses, gan uzraugošo institūciju aizrādījumus," savu viedokli pauda Aizbalts.

Talsu novada dome, kurai atkritumu apsaimniekošanas sabiedrībā "Piejūra" pieder 23,22% kapitāldaļu, šādiem pārmetumiem nepiekrīt.

"Saskaņā ar likumdošanu pašvaldībai ir tiesības slēgt deleģējuma līgumus ar pašvaldībai piederošu kapitālsabiedrību par pakalpojumu sniegšanu, lai realizētu pašvaldībai likumā noteiktās autonomās funkcijas," skaidroja Zelderis. Tā kā "Piejūra" nav privātkapitāla uzņēmums un tās kapitāldaļu turētāji ir vairākas pašvaldības, tad domei ir iespēja slēgt ar uzņēmumu deleģējuma līgumu, nerīkojot iepirkuma konkursu, skaidroja domes priekšsēdētājs.

"Publiskais iepirkuma konkurss ne vienmēr garantē labāko kvalitāti, ko sagaida pašvaldība, un arī līdzšinējā pieredze par to liecina," atzina Zelderis, piebilstot, ka Latvijā ir tikai daži uzņēmumi, kas vispār var sniegt šādus pakalpojumus.

Tāpat pašvaldības vadītājs norādīja, ka "Piejūras" stratēģiskajā plānā jau sen paredzēts, ka uzņēmums sniegs šādus pakalpojumus. Talsu novada dome neuzskatot par pareizu rīkoties atšķirīgi no citām pašvaldībām, kas arī ir "Piejūras" līdzīpašnieces un jau pieņēmušas līdzīgus lēmumus.

Jau ziņots, ka pēc 2018.gada 27. marta atkritumu izvešanu arī Tukuma novadā vismaz septiņus gadus nodrošinās deviņu pašvaldību kapitālsabiedrība "Piejūra", ar ko novada pašvaldība bez konkursa noslēgs līgumu, atrunājot virkni noteikumu, kas būs klientiem izdevīgāki, aģentūrai LETA pastāstīja Tukuma novada domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans ("Tukuma pilsētai un novadam").

"Piejūra" ir kapitālsabiedrība, kur daļas pieder deviņām pašvaldībām - Jūrmalai, Tukuma, Talsu, Jaunpils, Engures, Kandavas, Rojas, Mērsraga, Dundagas novadu pašvaldībām. "Firmas.lv" informācija liecina, ka 2016.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 1 919 228 eiro, bet peļņa 194 217 eiro.

• Publicēta: 14.09.2017 18:24
• Kārlis Lithens, LETA