Pašvaldība
Tukumā norisināsies pirmā Latvijas ārlietu ministra Zigfrīda Annas Meierovica pieminekļa pamatakmens guldīšanas ceremonija

Z. A. Meierovica pieminekļa vizualizācija Tukuma vecpilsētā
Zigfrīda Annas Meierovica pieminekļa pamatakmeni ieguldīs ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs kopā ar Tukuma novada Domes priekšsēdētāju Ēriku Lukmanu. Pasākumā piedalīsies arī pieminekļa idejas ierosinātāja rakstniece Māra Zālīte.
Pieminekļa pamatakmens guldīšanas ceremonija notiks 13. jūnijā plkst. 14.00 Tukuma vecpilsētā, skvērā, kas atrodas Lielās un Jaunās ielas krustojumā. Pasākumā aicināti piedalīties pilsētas un novada iedzīvotāji, viesi un citi interesenti.


Kopā ar pieminekļa pamatakmeni tiks guldīts arī vēstījums nākamajām paaudzēm, ko parakstīs rakstniece Māra Zālīte, Tukuma novada Domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un būvnieku pārstāve, SIA “Telms” valdes locekle Ilze Nikolājeva.
Zīmīgi, ka pirmajam Latvijas ārlietu ministram veltītā pieminekļa pamatakmens guldīšanā piedalīsies Latvijas Republikas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, tādējādi simboliski norādot uz Zigfrīda Annas Meierovica ideju pēctecību arī šodienas ārlietu politikā. Pasākumā gaidāma arī ministra uzruna.
Izcilajam valstsvīram veltītā pieminekļa uzstādīšanas iniciatore ir Tukuma novada Dome, un ar šo ierosmi Tukuma novada vadība apliecina lepnumu par Z. A. Meierovica – viena no Latvijas valsts dibinātājiem – saistību ar šo pilsētu un novadu. Projekta iedvesmotāja, Tukuma goda pilsone M. Zālīte par Z. A. Meierovica pieminekļa uzstādīšanu pilsētā: “Mūsu valstij, mūsu Latvijai tuvojas simtgade, un vajag izdarīt kaut ko labu, lielu un paliekošu. Tukums, mūsu novads, pašlaik to sāk darīt.”
Projekts tika uzsākts 2016. gadā, un pieminekļa metu konkursā no 11 pretendentiem par labāko tika izraudzīta tēlnieku Zanes un Matīsa Kalniņu un arhitektes Lienes Līces iecere. M. Kalniņš akcentē projekta plašo vērienu: “Mums ir liels pagodinājums un atbildība, veidot šo pieminekli ne tikai Tukuma iedzīvotājiem un Tukuma novadam, bet arī visas Latvijas un Eiropas kontekstā.” Tēlnieki izraudzījušies mūsdienīgu un drosmīgu formveides paņēmienu, tai pašā laikā saglabājot augstu portretisko līdzību. Piemineklis tiks atklāts šī gada 15. novembrī.