Jaunumi, ziņas
Tukuma E.Birznieka-Upīša pamatskolas ekskursija „Pētīsim un izzināsim Latvijas vēsturi!"

EKsKUrsLielv 179
  Beidzot pienācis vasaras brīvlaiks un ir laiks apstāties un izvērtēt padarīto un pateikt PALDIES. Paldies Monreālas Latviešu sabiedriskajam centram un Vītolu fondam, kas organizēja ekskursiju projektu konkursu 5.- 8. klašu skolēniem „Pētīsim un izzināsim Latvijas vēsturi!" Konkursa mērķi - veicināt Latvijas vēstures izzināšanu ārpusklases pasākumos; motivēt skolēnus pievērsties novadpētniecībai un padziļināti izzināt Latvijas vēsturi.


Mēs-Tukuma E. Birznieka-Upīša 7.a klase kopā ar skolotāju Indru Būmani iesniedzām savu projektu. Mums paveicās bijām starp laimīgajiem 80, kuru idejas tika atbalstītas un mēs, kā arī pārējie 79 projektu pieteicēji, katrs ieguvām 400 eiro sava ieceres realizācijai. Projekta mecenāti - Monreālas Latviešu sabiedriskais centrs.
Agrā, saules pielietā 19. maija rītā mēs-45 vecāko klašu( 7.a,7.b, 8.a, 8.b) skolēni devāmies ceļā, lai īstenotu mūsu iecerēto ekskursiju pa maršrutu: Tukums-Lielvārde- Koknese-Tukums.
Mūsu pirmais apskates objekts bija A. Pumpura muzejs Lielvārdē, kurā uzzinājām A. Pumpura dzīves gājumu, eposa tapšanas vēsturi un arī eposa saturu interesantā veidā. Anna no 8. klases raksta: „Pirmo reizi biju muzejā, kurā tik interesanti un oriģināli pasniedza vēsturi. Visi notikumi, kas saistīti ar eposu un paša „Lāčplēša" saturu tika izspēlēti lomās. Tas bija jautri , bet reizē arī noderīgi. Varu derēt, ka visi skolēni, kas bija šajā ekskursijā, atcerēsies dažādus sīkumus saistība ar eposu, kuri citkārt būtu aizmirsti". Vairāki skolēni uzskata, ka šis ir interesantākais objekts, kurā viņi jebkad bijuši.
Lielvārdes parkā redzējām eposa tematikai veltītas skulptūras, tālāk devāmies uz Lielvārdes pilsdrupām, Redzējām logu, no kura Laimdota noskatījusies Lāčplēša un Melnā bruņinieka cīņā.
Mums bija iespēja uzkāpt Lielvārdes baznīcas tornī un baudīt brīnišķīgos apkārtnes skatus, redzēt K. Miesnieka altārgleznu.
Mūsu nākošais pieturas punkts-Koknese, kur pilsētas domē satikāmies ar gidi Spodru un iepazināmies ar pils un Likteņdārza maketiem, vēstures faktiem.
Tālāk mūsu ceļš ved uz Kokneses parku un pilsdrupām. Arī šeit gluži kā Lielvārdē pils uzbūvēta nodedzinātas senlatviešu pils vietā. Interesanti, ka pils sienas bijušas 4 metrus biezas. Konstatējām, ka 7. klases Latvijas vēstures grāmatā pilsdrupu bilde izskatās pavisam savādāk, jo pēc Pļaviņu HES uzbūvēšanas Daugavas ūdenslīmenis ir ievērojami paaugstinājies.
Mūsu pēdējais apskates objekts-Likteņdārzs- piemiņas dārzs visu to Latvijas iedzīvotāju piemiņai, ko mēs zaudējām 20. gadsimtā. Tā ir vieta, kur satiekas mūsu pagātne, tagadne un nākotne.
Arī mēs vēlējāmies dot ko paliekošu mūsu tautas kopīgajai dāvanai valsts 100. dzimšanas dienā- atstājām piemiņas akmeņus Likteņdārza amfiteātra pelēkā akmens krāvumam ar veltījumu visiem Latvijas cilvēkiem.
Santai, Leldei, Veltai un vēl daudziem skolēniem tieši Likteņdārzs vislabāk paliks atmiņā. Savukārt, Rihards raksta: „Tur bija ļoti interesanti, bet skumīgi, jo dzirdot par Sibīriju uzreiz palika slikti dvēselē."
Ekskursijas aprakstu vēlamies nobeigt ar Karīnas teikto: „Kad gide izstāstīja kādas ģimenes likteņstāstu, sapratu, ka man ir jāpriecājas par to, ka nekas tāds nenotiek tagad un ka es varu redzēt savu ģimeni katru dienu, mēs vairs nenovērtējam ikdienišķo. Mums jāzina vēsture, lai novērtētu tagadni un veidotu nākotni."
Liels paldies Monreālas Latviešu sabiedriskajam centram un Vītolu fondam ar kuru finansiālu atbalstu varējām šo ekskursiju noorganizēt. Mūsu visu domas izsaka Lauras vārdi: „ceru, ka nākamgad arī ko tādu varēsim piedzīvot."
Vēlreiz PALDIES!
Skolotāja Indra Būmane