Pašvaldība
Tukuma muzeja 85 gadu jubilejas izstāde “ARTEFACTUM”

DP ArteFactum FB
No 2021. gada 19. jūnija plkst. 10.00 Durbes pilī skatāma Tukuma muzeja 85 gadu jubilejas izstāde “ARTEFACTUM”. Tajā izcelti cilvēka darinātie priekšmeti un muzeja kolekcijas ar īpašu – māksliniecisku, vēsturisku, zinātnisku vai simbolisku – vērtību, kas sniedz ieskatu Ziemeļaustrumkurzemes kultūrvides savdabībā.

Tukuma muzejs ir reģionālas nozīmes muzejs, kurā ir daudzveidīgs artefaktu klāsts, piemēram, interjera priekšmeti, iedzīves priekšmeti un darba rīki, iespieddarbi un fotogrāfijas. Muzejā glabājas arī plašs dokumentāro liecību klāsts, tostarp UNESCO programmas “Pasaules atmiņa” Latvijas nacionālajā reģistrā iekļautā nominācija “Sibīrijā rakstītās vēstules uz bērza tāss”, kam ir starptautiska atpazīstamība. Visu Tukuma muzeja krājumu bagātības nelielajās izstāžu telpās nav iespējams vienkopus parādīt, tādēļ izstādē tiek sniegts ieskats muzeja kolekciju daudzveidībā, tostarp arheoloģijā, izceļot trīs nozīmīgākās mākslas kolekcijas: tēlotājas, lietišķi dekoratīvās un tautas mākslas, ko saista nacionālais kolorīts.

Tā kā Tukums vismaz 85 gadus pozicionē sevi kā dārzu, mākslas un keramikas pilsētu, izstādē visā krāšņumā apskatāma mākslinieciski augstvērtīgā un plašā keramikas kolekcija, kurā ir gan Jāņa Krieva podniecības, gan kombināta “Māksla” Tukuma filiāles, vēlāk – Tukuma rajona Patērētāju biedrību savienības Rūpkombināta keramikas ceha ražojumi, gan arī Tautas daiļamata meistaru autordarbi. Tukuma muzejā ir plaša tautas lietišķās mākslas darbu kolekcija, kurā īpaši izceļas Tukuma novada (agrāk rajona) tautas tērpi, ko darinājušas Tukuma Tautas lietišķās mākslas studijas “Durbe” dalībnieces, tostarp Tautas daiļamata meistares, pateicoties pašvaldības programmas “Tukuma novads ceļā uz Latvijas valsts simtgadi” ietvaram. Šie  tērpi atspoguļo novada etnogrāfisko tradīciju daudzveidību visā tā dailē un reprezentē Dziesmu svētku  tradīcijas vitalitāti. Trešā nozīmīgākā izstādes sastāvdaļa ir nacionāli nozīmīgā modernās mākslas kolekcija, kas veidota no muzeja pirmsākumiem atbilstoši Tukuma muzeja dibinātāja Leonīda Āriņa formulētajiem principiem un ietver pazīstamāko Latvijas mākslinieku izcilāko darbu izlasi virtuālajā realitātē.

Parādot īpaši nozīmīgās mākslas kolekcijas, izstāde pievērš uzmanību arī muzeja darba neredzamajai pusei, kas saistīta ar specifiskajām funkcijām: krājuma priekšmetu izvēli, komplektēšanu, dokumentēšanu, saglabāšanu, pētniecību, restaurāciju; ar lielākajiem projektiem un sasniegumiem, arī sapņiem un pavisam reālām iecerēm - plašām izstāžu telpām, modernām krājuma glabātuvēm, restaurētām un rekonstruētām muzeja ēkām.

Izstāde paver plašāku skatu uz novada un pārnovadu kultūrvēsturiskajām tradīcijām un  kultūras vērtībām ne tikai Latvijas, bet arī plašākā kontekstā. Katrs priekšmets – artefakts – saistīts ar kādu konkrētu vietu un cilvēku, tas ietver sevī stāstu par kādas dzimtas likteni, par konkrētu pagastu un vēstures notikumiem, dažkārt arī gandrīz nereāliem piedzīvojumiem un pārdzīvojumiem.

Izstādi veidoja Tukuma muzeja radošā komanda Santas Silavas un Agritas Ozolas vadībā.

Plašāka informācija:

Inese Šīmane

Durbes pils vadītāja

Tālr.: 26305946

E-pasts: durbespils@tukumamuzejs.lv.

www.tukumamuzejs.lv, Facebook: Durbes pils

Informāciju apkopoja:

Egita Volinska

Tukuma muzeja

Komunikācijas nodaļas vadītāja p.i.

Tālr.: (+371) 20247001

E-pasts: pr@tukumamuzejs.lv