Kultūra
Lieluzvedums “Precību spēles Tukumā”

Tukuma novada svētki vainagosies ar grandiozu lieluzvedumu “Precību spēles Tukumā”

Svētdien, 14. jūlijā pulksten 22.00 Durbes estrādē norisināsies grandiozākais šīs vasaras un Tukuma svētku notikums – lieluzvedums “Precību spēles Tukumā.” Tā būs mūsdienīga mītisko kāzu izspēle, sakausējot dažādus skatuves žanrus – video un gaismas projekcijas, tautas mūziku, laikmetīgo deju, tautas deju, folkloras un kora dziesmas, kā arī teātri.

Lieluzvedums veidots kā mūsdienu cilvēka pieskaršanās senajiem rituāliem. Kāzas ir lielākie godi cilvēka mūžā, jo tajos ar tālo senču līdzdalību tiek sākts ceļš pretī savas dzimtas turpinājumam – bērniem.

“Godi – kāzas – ir augstākais saules punkts debesīs. Radīt gribošs, zaļoksns, spēka pilns pasaules radītājs – jauns puisis un jauna meita, kuri satikušies, lai sāktu savu kopīgo ceļu. Un līdz ar viņiem satiekas viņu dzimtas. To lieluzveduma dramaturģijā gribam atainot, atklājot katra kāzu dalībnieka lomu un dzimtas iesaisti jaunas ģimenes veidošanā. Vēlamies pieskarties būtiskākajam – mēs visi tajā esam iesaistīti un līdzatbildīgi. Mēs visi esam tie, kas palīdz noturēt cilvēkus un saimi kopā un rada iespēju laimīgai dzīvošanai,” stāsta lieluzveduma režisors Juris Jonelis.

Lieluzvedumā piedalīsies vairāk nekā 800 dejotāju un 300 kora dziedātāju no Tukuma, Engures, Jaunpils un Kandavas novadiem, kā arī Jūrmalas, tostarp aptuveni 200 bērnu. Uzvedumā iesaistīti arī laikmetīgās dejas dejotāji, folkloras kopas un amatierteātru aktieri.

Lieluzveduma radošo komandu veido Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku virsvadītāja Zanda Mūrniece un virsdiriģents Romāns Vanags, videoprojekciju autore Latvijas Nacionālā operas un baleta māksliniece Ineta Sipunova, gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis, libreta autore VIII Vidējās paaudzes deju svētku “Dievs man deva maizes zemi” veidotāja, filozofe Elīna Apsīte. Lieluzvedumu veidos starptautiski godalgotā deju lieluzveduma “Abas malas” režisors Juris Jonelis. Mūzikas skaņu rakstus izspēlēs tautas mūzikas orķestris Katrīnas Dimantas vadībā.

Tiekamies svētkos jūlija vidū Tukumā!