Aktualitātes

Otrdien, 7.jūlijā, Šlokenbekas Dzirnavu ezerā bija vērojama satraucoša situācija – tur jau kopš rīta bija redzamas mirušas zivis un jau ilgāku laiku Durbes mikrorajonā ir jūtama nelāga smaka, kas liecina par piesārņojumu.

Kā atzīst SIA “Tukuma ūdens” valdes loceklis Ainārs Feldmanis, situācija ir nopietna, jo piesārņojums attīrāmajos ūdeņos ir liels. Šobrīd tiek darīts viss, lai situāciju stabilizētu un uzlabotu. Attīrīšanas iekārtas Tīlē visu laiku strādā ar pilnu jaudu un mehāniskā attīrīšana notiek labā līmenī. Notekūdeņi joprojām tiek bagātināti ar ūdeni un tiek piegādāts maksimāli daudz skābekļa, lai tie nekaitētu jau tā noplicinātajām baktērijām un uzturētu aktīvas dūņas, kas nodrošina bioloģisko notekūdeņu attīrīšanu. Dūņas pastiprināti tiek attīrītas un vienā baseinā pagājušajā nedēļā tika uzsākta dūņu atjaunošana.


Lai situāciju stabilizētu, ir iesaistītas visas atbildīgās institūcijas, un tiek meklēts problēmas cēlonis. 7.jūlijā vairākās vietās tika noņemtas analīzes un turpmākajās dienās tās tiks ņemtas atkārtoti. Lai lemtu par tālāko rīcību, atbildīgās iestādes šodien sazināsies ar analīžu veicējiem – Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centru, lai uzzinātu, kāds ķīmiskais piesārņojums noticis. Pilni analīžu rezultāti būs zināmi pēc vairākām dienām.
Ir uzsāktas sarunas ar lielākajiem ražotājiem, kā arī tiek vestas sarunas par to, vai daļu notekūdeņu, kas šobrīd tiek attīrīti Tīlē, nebūtu iespējams vest uz citām attīrīšanas iekārtām vismaz līdz brīdim, kad situācija stabilizēsies. Tiks apsekots Slocenes krasts, lai konstatētu, vai tās krastā nelegāli nav izbūvēti izvadi, no kurienes upē varētu ieplūst notekūdeņi. Bojā gājušās zivis ir savāktas un tiek utilizētas. Tiek salīdzināti visi dati un ņemti papildus paraugi no lielākajiem piesārņojuma avotiem.
Šobrīd tiek darīts viss, lai novērstu radušās sekas, lai pēc iespējas ātrāk atrastu problēmas cēlāju, to novērstu un pilnībā atjaunošu attīrīšanas iekārtu darbu.