Aktualitātes

Izskanējuši XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki, bet dalībniekiem, pedagogiem, vecākiem un tiem, kam šie svētki sagādājuši prieku, bez atbildēm palikuši jautājumi par notikušo ar Dziesmusvētku gājiena organizēšanu un norisi.

Domes priekšsēdētājs Ē.Lukmans sagatavojis un nosūtījis Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrei Mārītei Seilei un XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku rīcības komitejai šāda satura vēstuli:

"Par atcelto XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku gājienu

Jau noslēgušies XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki, bet joprojām palikušas neskaidrības par valsts amatpersonu radīto haosu Dziesmusvētku gājiena organizēšanas un norises laikā.
Saskaņā ar Valsts izglītības satura centra mājas lapā (www.visc.gov.lv) publicēto informāciju, - lai atspoguļotu gatavošanos XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem un pašu svētku norises, atvērta mājas lapa www.dziedundejo.lv. Lapā publicētajā informācijā teikts: „XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku operatīvās rīcības grupa pieņēma lēmumu atcelt 12. jūlijā paredzēto svētku gājienu. Svētku rīkotāji ir informējuši novadu koordinatorus par pieņemto lēmumu” (pieejams http://dziedundejo.lv/jaunumi/svetku-gajiens-tiek-atcelts/ , aplūkots 13.07.2015.).
Lēmumu par gājiena atcelšanu pieņēma XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku rīcības komiteja, kas saskaņā ar Dziesmu un deju svētku likumu pieņem lēmumus par Dziesmu un deju svētku sagatavošanas un norises organizatoriskajos jautājumos un nodrošina svētku rīkošanā iesaistīto institūciju darbības koordināciju. Rīcības komitejas lēmumi ir saistoši visām iesaistītajām institūcijām, tajā skaitā arī pašvaldībām.
Tukuma, Engures un Jaunpils novadu XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku koordinatore 2015.gada 12.jūlijā plkst. 01.55 saņēma Agras Bērziņas īsziņu tālrunī „Kolēģi! Gājiens ir atcelts”. Informācija par radušos situāciju tika nodota gan pašvaldību vadītājiem, gan kolektīvu atbildīgajām personām.
Paļaujoties uz iepriekšminēto saņemto informāciju tiesiskumu, novadu koordinatore sešos no rīta sasauca kolektīvu vadītāju ārkārtas sapulci un iepazīstināja ar rīcībā esošajiem faktiem. Ņemot vērā Rīcības komitejas kategorisko lēmumu, Tukuma un Engures novadu kolektīvu vadītāji pēc sapulces informēja dalībniekus (gan tos, kuri bija Rīgā, gan tos, kuri brauca no novadiem), ka gājiens nenotiks un gatavošanās gājienam ir atcelta. Liela uzmanība tika pievērsta arī oficiālajās mājas lapās publicētajām informācijām, jo sociālajos tīklos parādījās pretrunīga informācija.
2015.gada 12.jūlijā ap plkst.8.00 publiskā telpā izskanēja ziņa, ka gājiens tomēr notiek. Vēlāk - plkst. 9.57 koordinatore saņēma īsziņu telefonā: „Ja pašvaldības pieņēmušas lēmumu un atbildību doties gājienā, organizatori respektē un ir nodrošinājuši gājiena norisi un drošības pasākumus iepriekšplānotajā apjomā. Rīcības komitejas vārdā ministre Mārīte Seile.”
Cik leģitīms ir XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku gājiens 2015.gada 12.jūlijā, ja to atcēlusi kompetentā amatpersona? Ja XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku operatīvās rīcības grupa pieņēma lēmumu atcelt 12. jūlijā paredzēto svētku gājienu, tad kā varēja notikt, ka nesankcionētā gājienā piedalās amatpersonas, tai skaitā Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis?
Pašvaldības, kas ir vērstas uz tiesiskumu, akceptēja šo atbildīgās institūcijas pieņemto nepatīkamo lēmumu un gājienā nepiedalījās. Par šādu rīcību saņemot pārmetumus no sabiedrības.
Engures un Tukuma novadu pašvaldības pieprasa atbildīgajām amatpersonām atvainoties visu novadu, kuri nepiedalījās „atceltajā” svētku gājienā, dalībniekiem par atņemto prieku, vecākiem par veltīgajām rūpēm un vilšanos, kolektīvu vadītājiem, novadu atbildīgajiem organizatoriem un pašvaldībām par radīto stresu un sabojāto svētku noskaņu."