Aktualitātes

Pārejas periodā līdz 17.augustam tika veiktas darbības, lai stabilizētu situāciju attīrīšanas iekārtās „Tīle” un Slocenes upē. Šobrīd situācija ir stabilizējusies un ūdens Slocenes upē un ezerā ir labā kvalitātē.
Attīrīšanas iekārtu darbība ir atjaunota un tās strādā normālā režīmā. No dūņu laukiem tiek izvestas dūņas, patlaban ir palikusi apmēram viena ceturtā daļa dūņu. Dūņu izvešana tiks turpināta, kamēr saglabāsies labi laika apstākļi. Slodze attīrīšanas iekārtās joprojām ir vērā ņemama, bet skābekļa koncentrācija ir apmierinoša. SIA „Tukuma ūdens” vadītājs Ainārs Feldmanis informē, ka arī turpmāk ir jāievēro ierobežojumi notekūdeņu apjomos, lai samazinātu slodzi attīrīšanas iekārtās.


Šobrīd SIA „Puratos Latvija” daļu notekūdeņu ved uz Jūrmalu, kā arī meklē citas alternatīvas, savukārt AS „Tukuma Piens” notekūdeņus ved uz Rīgu.
Ekspertīžu slēdzieni vēl nav saņemti, analīžu rezultāti tiek solīti šīs nedēļas laikā. Konkrēti cēloņi nav zināmi. Valsts vides dienests strādā pie vidēji nodarīto zaudējumu aprēķiniem un sadarbojas ar Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas nodaļu.
Tiek turpināts darbs pie līgumu saskaņošanas ar pārtikas ražošanas uzņēmumiem par Tukuma pilsētas kanalizācijas tīklā novadāmo ražošanas notekūdeņu parametriem, priekšattīrīšanas nosacījumiem, samaksas kārtību, atbildību par videi nodarīto kaitējumu ar mērķi nodrošināt Tukuma pilsētas attīrīšanas iekārtu „Tīle” darbību atbilstoši normatīvo aktu prasībām, kā arī tehnisko noteikumu sagatavošanas. Tiks gatavots domes lēmumprojekts par īstermiņa un ilgtermiņa plānu. Kā ilgtermiņa risinājums tiek apspriests pārtikas ražošanas uzņēmumiem ieviest ūdeņu priekšattīrīšanas sistēmas.