Aktualitātes

9.oktobrī Tukumā drosmīgi un zinātkāri jaunieši piedalīsies patriotiskā spēlē „Jaunie Rīgas sargi: atceries Lāčplēšus”, kur varēs pierādīt izturību, zināšanas un komandas saliedētību. Pasākuma svinīga atklāšana notiks pulksten 10.00 Durbes estrādē.

Lai piedalītos spēlē, jauniešiem bija jāaizpilda anketa mājas lapā www.jaunierigassargi.lv, jāatbild uz vēstures jautājumiem un jāuzraksta motivācijas vēstule. Jauniešu rakstītais liecina par patriotismu un interesi par Latvijas vēsturi un Brīvības cīņu notikumiem.

Komanda „Irlavas patrioti” no Irlavas vidusskolas savā motivācijas vēstulē raksta: „Spēlē vēlamies piedalīties tāpēc ka, gribam pārbaudīt savas fiziskās spējas, vai esam tik spēcīgi un izturīgi kā jaunieši Latvijas Brīvības cīņu laikā. Esam skatījušies filmu „Rīgas sargi”, esam pabijuši filmas uzņemšanas vietā Cinevilā, bet kā būs mums, ja iekļūsim spēlē „Jaunie Rīgas sargi”? Mūsu komanda ir gatava cīņai par uzvaru!”

Ar moto “Stiprs nav tas, kurš nekrīt, bet gan tas kurš pakritis spēj celties” piedalīsies Tukuma 2.pamatskolas komanda. Jauniešu motivācija ir sekojoša: „ Spēlē vēlamies piedalīties, jo esam fiziski, morāli spēcīgi un vēlamies pārbaudīt savus spēkus, iemācīties ko jaunu, un pārbaudīt savas zināšanas par Latvijas vēsturi.”

Savukārt komanda no Tukuma Raiņa ģimnāzijas raksta: ”Gada garumā esam stiprinājuši mūsu fizisko spēku ne tikai muskuļos, bet arī prātā un atjautībā, lai šī gada spēlēs mēs parādītu vēl neredzētu sniegumu un rezultātus. Mūsu komanda ir vienas klases pārstāvji, līdz ar to apzinām katrs savas spējas un īpašās prasmes. Svarīgākais- mūsu spēks slēpjas vienotībā un vienlīdzīgajos spēkos, ko paspilgtina katra individualitātes stiprākās puses un zināšanas.”

Pasākuma laikā Latvijas armijas instruktoru vadībā jaunieši sešās darbnīcās apgūs Brīvības cīņu vēsturi, armijas disciplīnu, komandu došanu un izpildi, ievainoto aprūpi un pirmo medicīnisko palīdzību, šaušanu, slēptu pārvietošanos pēc kartes un kompasa un ierindas mācību. Pēc apgūtajām mācībām notiks praktiska zināšanu un prasmju pārbaude – misija „Atceries Lāčplēšus!”, kas simulēs 1919. gada Brīvības cīņas un kuras laikā atraktīvā veidā praksē varēs pielietot iegūtās zināšanas.

Tukuma kārta ir viena no astoņām pusfināla spēlēm „Jauno Rīgas sargu” ciklā. Divas labākās komandas piedalīsies fināla pasākumā, kas notiks 20.novembrī Daugavpils cietoksnī.
Jaunieši izcīnīs ne tikai ceļazīmi uz fināla spēli Daugavpilī, bet arī jūras ceļojumu visai komandai uz Stokholmu kopā ar TALLINK.

Komandām līdzi dzīvos un pasākumu vadīs ielu vingrošanas kustības iniciators, grupas „Gainfast” solists, TV raidījumu vadītājs Kaspars Zlidnis.

Spēles mērķis ir atraktīvā un iesaistošā veidā izglītot jauniešus no dažādām sociālām un etniskām grupām par Latvijas vēsturi, simboliem un politiku, kā arī iepazīstināt ar dažādiem lietderīgiem brīvā laika pavadīšanas veidiem. Ar spēles palīdzību tiek veicināta dažāda veida sociālo grupu jauniešu savstarpējā sadarbība, izpratne par demokrātisku sabiedrību, kā arī tiek veidota un stiprināta pilsoniskā apziņa un identitāte uz kopīgu vērtību pamata.

Pasākuma dienas kārtība:

8:30 Dalībnieku ierašanās un reģistrācija
10:00 Pasākuma svinīga atklāšana
10:15 – 12:00 Nodarbības
12:00 – 13:00 Pusdienas
13:00 – 16:30 Misijas skrējiens
17:00 Noslēguma ceremonija, rezultātu paziņošana, apbalvošana

Spēle jauniešiem ir bez maksas. To organizē biedrība MEDIA GIDS sadarbībā ar LR Aizsardzības ministrijas Rekrutēšanas un jaunsardzes centru, un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

Projekts tiek īstenots ar Valmieras, Tukuma, Dobeles, Daugavpils, Gulbenes, Jelgavas, Siguldas pašvaldību atbalstu, kā arī tiek līdzfinansēts Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta sabiedrības integrācijas programmas ietvaros.

Spēli atbalsta: Tallink, NRJ PRINTING, Rīgas meži, Flora Maiznīca, Kronis, Rīgas skolēnu dome.