Aktualitātes

30. novembrī labdarības programmas „Palīdzi trūcīgiem mazuļiem” ietvaros ar jaunajiem vecākiem Jelgavā un Tukumā tikās projekta vēstnese, psiholoģijas zinātņu doktore Diāna Zande, sniedzot nepieciešamās zināšanas par mazuļu aprūpi un emocionālo atbalstu bērnu audzināšanā lekcijā „Kā izprast savu mazuli?”. „Palīdzi trūcīgiem mazuļiem” ir labdarības organizācijas Ziedot.lv un veikalu tīklu SIA „Maxima Latvija” rīkota programma, kuras mērķis ir palīdzēt ap 2000 bērnu no maznodrošinātām ģimenēm visā Latvijā.

Tukumā lekciju ar interesi klausījās 21 māmiņa un viņu mazās atvases. Lekcijas apmeklēja mammas ar dažādu dzīves pieredzi – daļa mammu šobrīd audzina savu pirmdzimto bērniņu, bet citām ģimenē aug jau četri un vairāk bērnu, un viņām visām ir vienlīdz interesanti klausīties D.Zandes padomos.

Kā pastāstīja Aleksandra, viena no māmiņām, kas bija ieradusies uz D.Zandes lekciju Jelgavā, tad „vislielākais prieks jau ir par to, ka tas bērniņš ir un ka viņš ir vesels.” Arī vairāku bērnu vecvecmāmiņa Lilija bija ieradusies uzklausīt D. Zandes padomus lekcijā Tukumā. „Pacietība – tā ir vajadzīga visvairāk. Klausos Diānā un varu teikt, ka arī es izmantoju tās pašas pieejas audzinot bērnus, mazbērnus un nu jau arī mazmazbērnus. Atvainojos viņiem, kad apzinos, ka esmu rīkojusies ne tā. Bērni jau ir saprotoši – palīdz ikdienas darbos un liek pasmaidīt, kad grūtāk,” stāsta Lilija.

Lekcijas laikā Diāna Zande ne tikai dalījās savās zināšanās par to, kas jāzina par mazuļa attīstību dzīves pirmajos gados, kā izprast bērniņu un viņa vajadzības, un kā vecākiem pašiem neaizmirst parūpēties par sevi, auklējot jaunākos ģimenes locekļus, u.c. Tāpat D.Zande norādīja, ka vecākiem, bērniņam piedzimstot, jābūt saprotošiem. „Bērniņš nekādā ziņā nevēlas jums nodarīt neko ļaunu ar savu niķošanos, viņš vienkārši cenšas pievērst jums savu uzmanību un parādīt, cik viņam ir grūti, ka viņš nezina, kā citādāk dabūt to kāroto mašīnīti vai šokolādi veikalā. Esiet saprotoši, mierīgi un nosvērti un pasakiet savam bērniņam, ka jūs viņu saprotat,” tā D.Zande iedrošināja vecākus būt saprotošiem pret saviem divgadniekiem.

Diānas Zandes lekcija „Kā izprast savu mazuli?” Jelgavā un Tukumā notika labdarības programmas „Palīdzi trūcīgiem mazuļiem” ietvaros. Programmas laikā ģimenēm, kurās aug bērni līdz 2 gadu vecumam, katru mēnesi tiek nodrošinātas autiņbiksītes un piena maisījumi 16 eiro vērtībā, lai bērni augtu veseli un laimīgi. Lai varētu sniegt palīdzīgu roku visām akcijā iesaistītajām ģimenēm, nepieciešami 32 000 eiro mēnesī.