Aktualitātes
Lestenes baznīcā atgriežas altāris

lestene altaris
  Šā gada 16.novembrī pēc vairāk nekā 50 gadu prombūtnes Lestenes baznīcā tika atgriezta viena daļa no saglabātā baznīcas altāra.
Reiz Lestenes baznīca bija viena no skaistākajām baznīcām Latvijā. Tajā atradās greznākais Latvijas baroka laika kokgriezuma ansamblis – altāris, kancele, ērģeļu prospekts un svēto tēlu skulptūras, ko 18.gadsimta sākumā veidojis koktēlnieks Nikolauss Sēfrenss Jaunākais. Pēc Otrā pasaules kara baznīca vairākkārt tika izdemolēta un izzagta, un tajā tika ierīkota graudu kalts. 1964. gadā izdemolētās baznīcas iekārtas paliekas pārvestas uz Tukuma muzeju, bet kopš 1982. gada to fragmenti daļēji restaurētā veidā atrodas Rundāles pils muzejā. Saglābt izdevās apmēram 80% no baznīcas greznā interjera.


Atvestie altāra fragmenti tiks restaurēti un, iespējams, līdz Ziemassvētkiem altāra pirmo daļu varēs salikt kopā. Kopumā greznais altāris ir turpat 10 m augsta būve, kuru veido Bībeles tēlu skulptūras, ziedu un lapu vijumi. Pārējā baznīcas iekārta joprojām atrodas Rundāles pils muzejā, un līdz ar baznīcas atjaunošanu pakāpeniski tiks nogādāta atpakaļ tās mājvietā – Lestenes baznīcā. Lai šo mērķi īstenotu, 2012.gada septembrī Lestenes baznīcas atjaunošanas fonds, Kultūras ministrija, Rundāles pils muzejs un Tukuma novada Dome parakstīja nodomu protokolu par sadarbību Lestenes baznīcas atjaunošanā.
Līdz šim Lestenē ir atjaunots baznīcas vidusjoms, restaurētas baznīcas kolonnas un biktssols, labiekārtota Brāļu kapu teritorija, kā arī atjaunota leģionāru piemiņas istaba ar tajā esošo ekspozīciju. Lestenes baznīcas un N.Sēfrensa kokgriezumu atjaunošana uzskatāma par vienu no nozīmīgākajiem projektiem senā Latvijas kultūras mantojuma saglabāšanā.

A.Šablovska foto: tiek ienesta daļa no greznā Lestenes baznīcas altāra.