Aktualitātes

Latvija, sniedzot atbalstu tām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kuras šobrīd saskaras ar ievērojamu patvēruma meklētāju pieplūdumu, kā arī apzinoties nepieciešamību solidāri iesaistīties aizsardzības sniegšanā tām personām, kurām tā patiesi ir nepieciešama, ir apņēmusies divu turpmāko gadu laikā uzņemt vairākus simtus personu, kurām nepieciešama starptautiskā aizsardzība.
Viens no būtiskākajiem jautājumiem bēgļu statusa ieguvušo personu uzņemšanai ir mājokļu jautājums. Ekonomikas ministrija ir vērsusies pie pašvaldībām ar lūgumu sniegt informāciju par pašvaldības rīcībā esošām dzīvojamajām telpām, kuras varētu tikt izmantotas izīrēšanai, sniedzot atbalstu mājokļa meklēšanā.
Tukuma novada pašvaldība ir informējusi Ekonomikas ministriju, ka tās rīcībā nav brīvu dzīvojamo telpu, kuras varētu tikt izmantotas izīrēšanai, sniedzot atbalstu mājokļa meklēšanā bēgļu statusu ieguvušām personām. Tukuma pašvaldībai primārais ir Tukuma novada iedzīvotājs un viņa intereses. Pašvaldība nevar izīrēt mājokļus bēgļiem, jo palīdzības reģistrā dzīvojamās telpas izīrēšanai jau šobrīd ir reģistrētas 144 Tukuma novadā dzīvojošas personas un ģimenes. Lai tiktu pie senlolotā sapņa – dzīvokļa, Tukuma novada iedzīvotāji ir spiesti gaidīt vairākus gadus.

Latvijā spēkā esošie normatīvie akti uzliek pašvaldībām par pienākumu nodrošināt ar dzīvojamo telpu personas un ģimenes, kuras objektīvu iemeslu dēļ pašas sev mājokli nevar nodrošināt. Šo prasību īstenot Tukuma novadā ir praktiski neiespējami, jo esošais dzīvojamais fonds ir ievērojami samazinājies denacionalizācijas un dzīvokļu privatizācijas rezultātā. Tukuma novadā pašvaldības īpašumā ir 943 dzīvokļi, kuri atbrīvojas reti. Iespēju robežās atbrīvotās dzīvojamās telpas tiek remontētas un izīrētas dzīvošanai derīgā stāvoklī.
Pašvaldība dara visu iespējamo, lai nodrošinātu Tukuma novada iedzīvotājus ar dzīvojamo telpu. Pēdējo gadu laikā pašvaldība ir palielinājusi dzīvojamo fondu un radusi iespēju ar mājokļiem nodrošināt Tukumā strādājošus dažādu nozaru speciālistus. Lai gan pašvaldības iespējas un līdzekļi ir ierobežoti, tiek apsvērtas vēl daudzas iespējas kā palielināt pašvaldības dzīvojamo fondu, kurš pirmkārt tiks izīrēts Tukuma novada iedzīvotājiem, kas ir pašvaldības prioritāte.