Aktualitātes
Atklāts katalogs „Rainis un Durbes pils”

2016.01.20. Kataloga Rainis un Durbes pils atversna foto Kristine Ozola Tukuma muzejs 3
  20. janvārī Durbes pilī atvērts Intas Dišleres un Agritas Ozolas sagatavotais katalogs „Rainis un Durbes pils”, kas sniedz plašu un agrāk nezināmu informāciju par izcilā dzejnieka Raiņa saistību ar Durbes pili, kā arī pirmā Raiņa muzeja veidošanos.

Daudziem vēl joprojām ir pārsteigums uzzinot, ka Durbes pils Agrārās reformas laikā piešķirta dzejniekam Rainim. Astoņus gadus, no 1929. gada līdz 1937. gadam, pilī atradies pirmais Raiņa muzejs, kura veidošanā un neformālajā atklāšanā piedalījies arī pats dzejnieks. Pirmā Raiņa muzeja Durbē vadītājs bija Fricis Rokpelnis.

Pirmo reizi Rainis Durbes pilī viesojās pirms 94 gadiem - 1922. gada 20. janvārī. Durbes pils apciemojuma iespaidā vilcienā uz Rīgu, Rainis sarakstījis divus dzejoļus. Visticamāk, ka vien no tiem bija dzejolis „Manam draugam – skeptiķim par atbildi”. Zīmīgi, ka tā paša gada 17. janvārī Rainis pabeidza rakstīt lugu „Zelta zirgs”. Tāpēc kataloga atvēršanas dienā skanēja fragmenti no Arvīda Žilinska operas „Zelta zirgs”, ko izpildīja tukumnieks Andris Lapiņš un Juris Ādamsons.

Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gadā Durbes pilī atklāta ekspozīcija „Rainis un Durbes pils”, kurā eksponēti vairāki tieši dzejnieku dzīvoklim izgatavotie priekšmeti un agrāk nezināmi dokumenti. Ekspozīcijas autores - Inta Dišlere un Agrita Ozola – piedāvā ielūkoties Durbes pils īpašumtiesību kārtošanas niansēs, Raiņa un Aspazijas dzīvokļa un muzeja veidošanā un atsevišķos tā darbības aspektos.

Atklāšanas pasākumā runāja ekspozīcijas māksliniece Ina Līne un pirmā Raiņa muzeja vadītāja dēls Jānis Rokpelnis. Par Raiņa un Aspazijas kolekcijām stāstīja Rakstniecības un mūzikas muzeja krājuma glabātājas Anna Egliena un Sarmīte Līdaka. Savukārt par Raiņa muzejiem Latvijā un to rekonstrukcijas gaitu stāstīja Memoriālo muzeju apvienības direktore Rita Meinerte un Raiņa un Aspazijas speciāliste Astrīda Cīrule, kā arī Jūrmalas pilsētas muzeja, Aspazijas mājas Dubultos speciāliste Baiba Freimane.

Kataloga „Rainis un Durbes pils” rakstu autori: Agrita Ozola, Inta Dišlere, Astrīda Cīrule, Jānis Zālītis, Ina Līne.

Grāmatu iespējams iegādāties Tukuma muzeja struktūrvienībās - no 20. janvāra Durbes pilī un Mākslas galerijā „Durvis”, no 26. janvāra - Tukuma Mākslas muzejā, Tukuma Audēju darbnīcā, Tukuma pilsētas vēstures muzejā „Pils tornis”, Pastariņa muzejā un Džūkstes Pasaku muzejā.

Dzejolis „Manam draugam – skeptiķim par atbildi”, kas iespējams tapis pēc Durbes pils apciemojuma vilcienā uz Rīgu.

Es tomēr laimi baudījis,

Es daiļu mīlu redzējis –

„Ko vēl?” –

To pašu mīlu redzējis,

to pašu laimi baudījis –

- „To teica jau.” –

To teicu jau, to teikšu vēl,

Pār laikiem pāri mīla kvēl,

Kaut vairs tās nau.

/Rainis/

Par Durbes pili

Durbes pils ir vienīgā no agrākajām Latvijas muižu kungu mājām, kur atjaunots 19. gadsimta beigu un 20. gadsimta sākuma interjers un radīts zināms priekšstats par vācbaltu kultūru. Restaurācijas darbi pabeigti 2009. gadā.

Vienā no pils telpām izveidota ekspozīcija „Rainis un Durbes pils”. Izstādē „Durbes pils fotogrāfijās un arhīva dokumentos” apskatāms Rainim un Aspazijai veltīts pastmarku bloks un īpašā aploksne, kas apzīmogota ar pirmās dienas zīmogu, kā arī dzejniekiem veltītā, Latvijas Bankas izdotā 5 eiro monēta.

Ieejas maksa Durbes pilī:

Skolēniem, studentiem: 1.50 EUR
Pensionāriem, invalīdiem: 1.50 EUR (Tukuma novada invalīdiem - bezmaksas)
Pieaugušajiem: 2.50 EUR

Ģimenes biļete: 5.00 EUR (1 - 2 pieaugušie un 2 vai vairāk bērnu līdz 18 gadiem)

Grupas pieteikt iepriekš pa tālr. 631 22633, 26305946.

Interneta  resursi:

www.tukumamuzejs.lv

www.tukumamuzejs.lv/durbes-pils

Twitter: @Tukumamuzejs

Facebook: Durbes pils

Pielikumā: Kristīnes Ozolas foto