Aktualitātes

Saeima 2015.gada 17.decembrī galīgajā lasījumā ir atbalstījusi jaunu Patvēruma likuma redakciju ar kuru tiks ieviestas Eiropas Savienības (ES) precizētās direktīvas prasības patvēruma jomā. Likums stājās spēkā 2016.gada 19.janvārī, kad spēku zaudē Patvēruma likums, kas bija spēkā no 2009.gada 14.jūlija. Patvēruma likuma mērķis ir nodrošināt personu tiesības Latvijā saņemt patvērumu, iegūt bēgļa vai alternatīvo statusu vai saņemt pagaidu aizsardzību.

Jaunais Patvēruma likums nosaka Saeimas un Ministru kabineta kompetenci patvēruma jautājumos. Tas noteic, ka Ministru kabinets, pamatojoties uz Saeimas lēmumu, pieņem lēmumu jautājumos, kas attiecas uz patvēruma meklētāju uzņemšanu Latvijā no citām ES dalībvalstīm vai no trešajām valstīm un patvēruma meklētāju pārcelšanas vai pārmitināšanas mehānismu, kas izveidots, reaģējot uz ārkārtēju patvēruma meklētāju pieplūdumu uz ES ārējām robežām. Tāpat Ministru kabinets, pamatojoties uz parlamenta lēmumu, šajos jautājumos pauž Latvijas valsts nostāju, tajā skaitā arī ES institūcijās.
Patvēruma likums nosaka, ka nepilngadīgai personai, kurai piešķirts bēgļa vai alternatīvais statuss, jānodrošina izglītības ieguves iespējas valsts valodā. Tas pats attiecas arī uz nepilngadīgajām personām, kurām piešķirta pagaidu aizsardzība.

Patvēruma likums