Aktualitātes
Ar vērienīgu pasākumu Latvijas Nacionālajā bibliotēkā noslēgs izstādi "Nevar nerakstīt"

Baneris Nevar nerakstit
29. martā 14:00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē notiks LNB un Tukuma muzeja kopīgi veidotās izstādes „Nevar nerakstīt” noslēguma pasākums. Tas veltīts vienai no izstādes tematiskajām daļām - Sibīrijā rakstītām vēstulēm uz bērza tāss padomju represiju apstākļos 20. gs. 40. gados. Ieeja bez maksas.


Sibīrijā rakstītās vēstules uz bērza tāss 2009. gadā tika iekļautas UNESCO programmas „Pasaules atmiņa” Latvijas nacionālajā reģistrā. Kopš vēstuļu iekļaušanas reģistrā šīs vēstules, kas uz bērza tāss rakstītas PSRS spaidu darba nometnes vai nometinājuma vietās laikā no 1941. līdz 1965. gadam, no vienkārši fiziska priekšmetu kopuma pārtapušas par Latvijas vēsturei nozīmīgu muzeju kolekciju. Tās ieguvušas dziļu un simbolisku nozīmi, apliecinot ne vien rakstītāju, bet arī daudzu tūkstošu citu represēto garīgo spēku, intelektuālo pašapziņu un vienotību, rakstot un uzturot saites ar mājiniekiem.
Pasākumā Sibīrijā rakstītās vēstules uz bērza tāss lasīs aktieri Mārtiņš Počs un Laura Stūrīte. Par muzikālo noskaņu rūpēsies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors, pianists Ventis Zilberts, atskaņojot latviešu komponistu Jāņa Mediņa, Jāņa Ivanova un arī politiski represētā komponista Jēkaba Graubiņa skaņdarbus.
Pasākums notiks klātesot Latvijas Republikas Kultūras ministrei, UNESCO LNK prezidentei Dacei Melbārdei, UNESCO LNK prezidentei Dagnijai Baltiņai, LNB direktoram Andrim Vilkam un Tukuma muzeja direktorei Agritai Ozola.
Aicinām apmeklēt pasākumu un no jauna iepazīt šo unikālo dokumentāro mantojumu!
Izstāde „Nevar nerakstīt” ir apskatāma LNB līdz š. g. 29. martam. Tā ir veltīta trim neparastām epizodēm rakstītā vārda vēsturē: brāļu draudžu rokraksta literatūrai Vidzemē 18. gs. vidū; drukas aizliegumam Latgalē 19. gs. otrajā pusē; Sibīrijā uz bērza tāss rakstītām vēstulēm padomju represiju apstākļos 20. gs. 40. gados. Šie trīs vēsturiskie posmi pievērš uzmanību rakstītā vārda nozīmei cilvēku dzīvēs, kad indivīda brīvības ierobežošanas apstākļos rakstīšana bija nepieciešamība un izlaušanās iespēja. Ieeja izstādē ir bez maksas.