Aktualitātes

Ar Tukuma novada Domes 2016.gada 24.aprīļa lēmumu (prot.Nr.4, 17.§.) apstiprināts Tukuma novada bāriņtiesas pārskata ziņojums par 2015.gada darbību.
Saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 5.panta ceturto daļu bāriņtiesa ne retāk kā reizi gadā sniedz attiecīgās pašvaldības domei pārskata ziņojumu par savu darbību un pārskata ziņojums ir publicējams pašvaldības mājaslapā, Tukuma novada bāriņtiesa iesniedz un Tukuma novada Dome apstiprina šādu pārskata ziņojumu par bāriņtiesas darbību 2015.gadā.


Tukuma novada bāriņtiesa ir pašvaldības izveidota aizbildnības un aizgādnības iestāde, kas nodrošina bērna vai aizgādnībā esošās personas tiesību un tiesisko interešu aizsardzību, kā vienu no pamatuzdevumiem izvirzot drošas un stabilas ģimeniskas vides nodrošināšanu bez vecāku gādības palikušiem bērniem. Bāriņtiesa savā darbībā pamatojas uz normatīvajiem aktiem un publisko tiesību principiem.
Bāriņtiesas kompetencē ir nodrošināt:
- bērna personisko interešu aizstāvību attiecībās ar vecākiem, aizbildņiem un citām personām,
- domstarpību izšķiršanu,
- piekrišanu paternitātes atzīšanai,
- bērna mantisko interešu aizsardzību,
- bērna aizgādības tiesību pārtraukšanu un atjaunošanu,
- bez vecāku gādības palikušam bērnam ārpusģimenes aprūpi (audžuģimene, aizbildnība, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcija),
- jautājumu risināšanu saistībā ar adopciju,
- aizgādņa iecelšanu un atbrīvošanu no aizgādņa pienākumu pildīšanas.
Tukuma novada bāriņtiesas sastāvā ir bāriņtiesas priekšsēdētājs, četri bāriņtiesas priekšsēdētāja vietnieki un pieci bāriņtiesas locekļi. Bāriņtiesas priekšsēdētāju, bāriņtiesas priekšsēdētāja vietnieku un bāriņtiesas locekļus ievēl Tukuma novada Dome uz pieciem gadiem. Bāriņtiesā darbojas jurists, lietvedību kārto lietvedis, bet viens no bāriņtiesas locekļiem pilda mediatora funkcijas.
Bāriņtiesas priekšsēdētāja vietnieki Tukuma novada pagastos LR Civillikumā noteiktajos gadījumos sniedz palīdzību mantojuma lietu kārtošanā, gādā par mantojuma apsardzību, kā arī izdara apliecinājumus un pilda citus Bāriņtiesu likumā norādītos uzdevumus.
2015.gadā bāriņtiesā ierosinātas 114 lietas.
Bāriņtiesas lietvedībā līdz 2015.gada 31.decembrim atradās aktīvas 1738 lietas. Reģistrēti 1573 saņemtie dokumenti, 2876 nosūtāmie dokumenti, 509 saņemtie iesniegumi.
Atbilstoši lietu paraugsarakstam bāriņtiesā iekārtoti lietu reģistri un reģistrācijas žurnāli (kopumā 40 reģistri un žurnāli), kuri tiek pastāvīgi papildināti ar attiecīgu informāciju atbilstīgi normatīvo aktu prasībām.
Bāriņtiesas 44 sēdēs tika izskatīti un pieņemti 255 lēmumi, no tiem bāriņtiesas priekšsēdētāja, vietnieka vai locekļa vienpersoniski pieņemti 2 lēmumi.
2015.gadā ar bāriņtiesas lēmumu par 30 bērniem 22 personām pārtrauktas bērna aizgādības tiesības (12 mātēm, 10 tēviem).
2015.gadā ar bāriņtiesas lēmumu 34 bērni nodrošināti ar ārpusģimenes aprūpi: 6 bērni ievietoti audžuģimenēs, 23 bērni ievietoti aizbildņu ģimenēs, 5 bērni ievietoti bērnu aprūpes iestādēs (Irlavas bērnunamā-patversmē).
2015.gadā ar bāriņtiesas lēmumu 4 personām (4 mātēm) atjaunotas pārtrauktās bērna aizgādības tiesības par 6 bērniem.
2015.gadā par 20 personām (8 mātēm, 12 tēviem) bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par prasības sniegšanu tiesā par aizgādības tiesību atņemšanu.
2015.gadā 9 personām (5 mātēm, 4 tēviem) ar tiesas spriedumu atņemtas aizgādības tiesības par 12 bērniem.
2015.gadā bāriņtiesa informējusi Tukuma novada pašvaldības aģentūru „Tukuma novada sociālais dienests” par 20 ģimenēm (bērnu skaits ģimenēs kopā 46), kurās netiek pietiekami nodrošināta bērna attīstība un audzināšana (šo ģimeņu vecākiem bāriņtiesa nav pārtraukusi bērnu aizgādības tiesības).
2015.gadā ar bāriņtiesas lēmumu 8 bērni nodoti citas personas aprūpē Latvijā uz laiku, kamēr bērnu vecāki strādā ārvalstīs.
Ārpusģimenes aprūpē līdz 2015.gada 31.decembrim atradās 173 Tukuma novada pašvaldības bērnu: audžuģimenēs uzturas 17 bērni, bērnu aprūpes iestādēs uzturas 38 bērni, aizbildņu ģimenēs uzturas 118 bērni.
2015.gadā bāriņtiesa par 17 bērniem devusi tiesām atzinumus (lēmumus) par bērna aizgādības tiesību noteikšanu, bērna dzīvesvietas noteikšanu un saskarsmes tiesības izmantošanas kārtību.
Par 14 bērniem bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par valsts sociālo pabalstu, apgādnieka zaudējuma pensijas izmaksāšanu personai, kura faktiski audzina bērnu.
2015.gadā bāriņtiesa par 17 bērniem un personām ar ierobežotu rīcībspēju pieņēmusi lēmumu par nepilngadīgo bērnu un personām ar ierobežotu rīcībspēju mantisko interešu nodrošināšanu vai aizstāvību (bērnu bankas kontu maiņa, mantojuma pieņemšana bērna vārdā, īpašuma iegūšana bērnam u.c.).
Ar bāriņtiesas lēmumu 13 personas atzītas par adoptētājiem (6 sievietes, 7 vīrieši). Vietējā adopcijā 2015.gadā adoptēti 6 bērni (no tiem 2 bērnus adoptēja otrs laulātais), uz ārvalstīm adoptēti – 3 bērni.
Līdz 2015.gada 31.decembrim aizgādnībā atradās 72 personas ar ierobežotu rīcībspēju.
2015.gadā ar bāriņtiesas lēmumu 3 personām ar ierobežotu rīcībspēju iecelti 3 aizgādņi, par aizgādni mantojumam ieceltas 2 personas.
Bāriņtiesas darbinieki 2015.gadā pārbaudījuši (apsekojuši) 550 ģimenes Tukuma pilsētā, un 470 ģimenes Tukuma novada teritorijā, par ko sastādīti pārbaudes akti.
Bāriņtiesas priekšsēdētājas vietnieces 2015.gadā veikušas 436 notariālās darbības, iekasētās nodevas 3507,26 euro apjomā.
Bāriņtiesas darbinieki 2015.gadā Tukuma novada bērnu un aizgādnībā esošo personu dzīves apstākļus pārbaudīja šādās bērnu aprūpes institūcijās: Valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) „Zemgale” filiālē „Ķīši” Jaunsātu pagastā, VSAC „Kurzeme” filiālēs „Veģi” Talsu novadā, „Gudenieki” Kuldīgas novadā, „Iļģi” Grobiņas novadā, „Liepāja” Liepājā, VSAC „Rīga” filiālēs „Rīga” un „Teika” Rīgā, „Baldone” Baldones novadā, SOS bērnu ciematā Valmierā, biedrībā „Centrs Elizabete” Jelgavā, Irlavas bērnunamā-patversmē un pansionātā „Rauda” Engures novadā.
2015.gadā bāriņtiesas pārstāvis piedalījies 115 tiesas sēdēs dažādu līmeņu tiesās (Tukuma rajona tiesā, Talsu rajona tiesā, Limbažu rajona tiesā, Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesā, Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā, Ogres rajona tiesā, Zemgales apgabaltiesā Jelgavā).
Bāriņtiesas priekšsēdētāja katru mēnesi piedalās Domes Sociālo un veselības jautājumu komitejās un vada bāriņtiesas kārtējās un ārkārtas sēdes, piedalās Latvijas Pašvaldību savienības Izglītības un kultūras komitejas bērnu, jaunatnes un ģimenes jautājumu apakškomitejā. Bāriņtiesas priekšsēdētājas vietniece reizi nedēļā piedalās Bērnu tiesību aizsardzības komisijas sēdēs, katru otro nedēļu piedalās Administratīvā komisijā kā komisijas locekle un Administratīvās komisijas bērnu lietu apakškomisijā.