Aktualitātes

Latvenergo koncerna fizikas erudīcijas konkursā “Eksperiments” ceļazīmi uz fināla spēli televīzijas kanālā LNT izcīnīja Tukuma 3. pamatskolas komanda “SAITES enerģija” ar skolotāju-konsultanti Jevgeņiju Gailešu. Pusfinālā piedalījās piecas labākās no kopumā 42 Rīgas reģiona komandām – pa vienai no Siguldas Valsts ģimnāzijas, Limbažu novada ģimnāzijas, Jūrmalas pilsētas Jaundubultu vidusskolas un divas komandas no Tukuma 3. pamatskolas.

Pusfināla posmā jaunieši tikās klātienē, lai veiktu vairākus praktiskus un ar reālo dzīvi saistītus uzdevumus, kuru izpildei nepieciešamas spēcīgas zināšanas fizikā par elektrisko ķēžu slēgšanu, siltuma bilances vienādojumu, lēcas formulu un citiem fizikas tematiem. Dalībnieku sniegumu vērtēja pieredzējuši fiziķi – Rīgas Tehniskās universitātes Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūta pētnieks Armands Šenfelds, kurš komandām novēlēja nebaidīties no kļūdām, jo tās ir daļa gan no mācīšanās procesa, gan panākumu gūšanas. Tāpat žūrijas komisijā piedalījās AS "Sadales tīkls" Pierīgas Kapitālieguldījumu daļas vadītājs Salvis Krīgers, Latvijas Universitātes Jauno fiziķu skolas vadītāja Virgīnija Liepiņa, kā arī fizikas skolotājs un “Eksperiments” eksperts Raitis Streičs.

Pusfināla kārtā komanda “SAITES enerģija” no Tukuma 3. pamatskolas nopelnīja 26 punktus, komandas “Zibšņu elite” no Siguldas Valsts ģimnāzijas, “LIGHTNING” no Jūrmalas pilsētas Jaundubultu vidusskolas un otra komanda no Tukuma 3. pamatskolas “Zibspuldzes” - 19 punktus, bet “Ampērvatiņi” no Limbažu novada ģimnāzijas 17 punktus. “Eksperiments” fināla spēlē par galveno balvu, ceļojumu uz Rimini Itālijā, sacentīsies pa vienai stiprākajai komandai no katra Latvijas reģiona – Kurzemes, Zemgales, Rīgas, Latgales, Vidzemes un Rīgas pilsētas. “SAITES enerģija” ir trešā komanda, kas kvalificējusies finālam, pārējās komandas tiks vēl noskaidrotas atlikušajās pusfināla kārtās.

2015./2016. mācību gadā erudīcijas konkursam “Eksperiments” reģistrējās 211 komandas, kas pārstāv 165 skolas jeb katru piekto Latvijas skolu, kurā mācās 8. un 9. klašu skolēni. Latvenergo koncerna erudīcijas konkurss “Eksperiments” notiek jau 21. sezonu – iepriekš tas bija pazīstams ar nosaukumiem “Vatiņš”, “Voltiņš”, “Kam gaišāka galva?” un “Gaišākā galva”.

Konkursa atbalstītāji:
Latvenergo koncerns konkursu organizē kopā ar izglītības uzņēmumu ”Lielvārds”, mācību portālu par fiziku ”Fizmix”, ”Jauno fiziķu skolu”, ”Laima”, ”Dobeles dzirnavnieks”, ”Kārums”, skolēnu un studentu karti ”ISIC”, kartinga halli ”Ātruma cilts”, vēja tuneli ”Aerodium”, unikālu brīvā laika pavadīšanas iespēju veidotāju ”Quest Lab”, ”Rīgas peintbola parks”, boulinga un izklaides centru ”Fantasy Park”, ”Jaunais Rīgas teātris”, izglītības portālu ”E-klase”, mācību sociālo tīklu ”Mykoob”, jauniešu izklaides portālu ”Spoki.lv”, radiostacijām ”Pieci.lv”, ”Kurzemes radio”, ”Radio TEV” un ”Divu krastu radio”, LNT televīziju un ceļojumu aģentūru ”Jēkaba ceļojumi”.