Aktualitātes Kultūra
Rožu svētku laikā tiks īstenots projekts “Dažādība mūs vieno”

eiropa pils
  ES programmas “Eiropa pilsoņiem” (2014-2020) izsludinātajā atklātā projekta konkursa 2.darbības “Demokrātiskā iesaistīšanās un pilsoniskā līdzdalība” 2.1.apakšaktivitātē “Pašvaldību sadraudzība” ir apstiprināts Tukuma novada Domes projekta iesniegums “Dažādība mūs vieno” (The diversity unites us), kura mērķis ir attīstīt Eiropas piederības sajūtu.

Projekts tiks īstenots Tukuma Rožu svētku laikā no 15. līdz 17.jūlijam, uzaicinot dalībniekus no Tukuma pašvaldības sadraudzības pilsētām – Pluņģes (Lietuva), Andrihovas (Polija) un Šēseles (Vācija). Projekta ietvaros paredzēts veicināt kultūras apmaiņu Eiropas Savienību valstu starpā; speciālistu, organizāciju un iedzīvotāju pieredzes apmaiņu; attīstīt Eiropas identitāti un veicināt savstarpējo saprašanos ar trešo valstu pilsoņiem.
Kopumā projektā piedalīsies vairāk nekā 200 dalībnieku: 78 no Tukuma novada pašvaldības, 60 no Andrihovas, 60 no Pluņģes un 14 no Šēseles.
Projekta ietvaros paredzēti pasākumi trīs dienu garumā. Pirmajā dienā plānota Rožu svētku atklāšana, aicinot Tukuma sadraudzības pilsētas, iedzīvotājus, organizācijas un politiķus piedalīties oficiālā sadraudzības līguma parakstīšanā ar Francijas pilsētu Šenevjēru, ar kuru Tukuma novada pašvaldība uztur sadraudzības kontaktus jau kopš 2004.gada. Tāpat tiks atzīmēta 20 gadu ilga līguma darbība ar sadraudzības pilsētām Krasnogorsku Krievijā un Pluņģi Lietuvā. Vēlāk tiks rīkots forums “Eiropas nākotne un solidaritāte krīzes laikā”, iesaistot diskusijās visus dalībniekus, viesus, iedzīvotājus un citus interesentus, lai vērstu uzmanību uz to, ka ikvienam indivīdam ir tiesības un iespējas darboties kopējās Eiropas nākotnes veidošanā.


Otrajā dienā tiks organizēts seminārs “Savstarpēja sapratne starp Eiropas pilsoņiem, priekšstati par trešo valstu pilsoņiem“, aicinot piedalīties visus projekta dalībniekus un ikvienu interesentu. Šī semināra tēma ir ļoti svarīga arī Tukuma novada iedzīvotājiem, jo jau 2015.gadā Tukuma novada iedzīvotāji izrādīja nesaprati un protestu pret trešo valstu iedzīvotājiem. Lai rādītu labās prakses piemērus, toleranci un cieņu pret kopīgām vērtībām, projekta dalībnieki tiks lūgti pastāstīt par savstarpējo sapratni un atbalstu trešo valstu pilsoņiem. Svētku laikā projekta dalībnieki kopā ar Tukuma novada iedzīvotājiem un svētku apmeklētājiem izgatavos lielāko Rožu vainagu un piedalīsies floristu radošās darbnīcās, veidojot ziedu kompozīcijas. Dienas laikā viesi uzstāsies koncertos un rādīs savus tautiskos priekšnesumus, tādējādi cienot un veicinot tautu kultūru daudzveidību.
Kopējā projekta izmaksas ir 20000,00 euro, no kurām Eiropa pilsoņiem finansējums (100%) – 20000,00 euro, ja tiek sasniegti projektā izvirzītie mērķi.