Aktualitātes
27. oktobris - Pasaules audiovizuālā mantojuma diena

Vestules nakamibai pasaules audiovizuala mantojuma diena
  Atzīmējot Pasaules audiovizuālā mantojuma dienu, 27. oktobrī no 10:00 līdz 17:00 Tukuma pilsētas vēstures muzejs „Pils tornis” (Brīvības laukumā 19a, Tukumā) aicina apskatīt virtuālo ekspozīciju „Vēstules nākamībai”, kurā caur fotogrāfijām un Sibīrijā rakstītām vēstulēm uz bērza tāss kā mozaīkā apvienojas un atspoguļojas 20. gadsimta vidū notikusī latviešu tautas traģēdija.
Interaktīvajā ekspozīcijā „Vēstules nākamībai” ietvertas bērza tāss vēstules no Sibīrijas. Tajā sniegta informācija par vēstuļu autoriem un to adresātiem, kuri savas sabiedriskās darbības, pilsoniskās pozīcijas vai izrādītās pretestības dēļ nokļuvuši padomju varai nevēlamas personas statusā, apcietināti un sodīti pēc Otrā Pasaules kara vai izsūtīti uz Sibīriju 1941. gada 14. jūnijā vai 1949. gada 25. martā.
Ekspozīcija atspoguļo vēstuļu autoru un adresātu dzīves gājumu un apliecina viņu spēju izdzīvot, pretoties, saglabāt pašlepnumu un piederību savai tautai.


Latvijas muzejos saglabājušās 45 vēstules uz bērza tāss, kas 2009. gadā iekļautas UNESCO programmas „Pasaules atmiņa” Latvijas nacionālajā reģistrā. Tās glabājas 7 Latvijas muzejos: Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, Latvijas Okupācijas muzejā, Daugavas muzejā, Madonas Novadpētniecības un mākslas muzejā, Talsu novada muzejā un Aizkraukles Vēstures un mākslas muzejā.
Daļa Sibīrijā rakstīto vēstuļu uz bērza tāss skatāmas arī Pasaules digitālajā bibliotēkā WorldDigitalLibrary. Pašlaik muzeju darbinieki strādā, lai tuvākajā laikā Pasaules digitālajā bibliotēkā būtu apskatāmas visas, Latvijas muzejos glabātās vēstules uz bērza tāss.
Novērtējot audiovizuālā mantojuma nozīmi pasaules atmiņas uzturēšanā, 2005. gadā UNESCO Ģenerālās konferences laikā nolēma ik gadu veltīt audiovizuālā mantojuma saglabāšanas jautājumu aktualizēšanai, pasludinot 27. oktobri par Pasaules audiovizuālā mantojuma dienu.

Skolēniem un studentiem ieeja muzejā ir bez maksas! Pensionāriem, invalīdiem: 1.00 EUR (Tukuma novada invalīdiem - bezmaksas), pieaugušajiem: 1.50 EUR.

Tukuma pilsētas vēstures muzejs „Pils tornis”
A.: Brīvības laukums 19a, Tukums
T.: 22334332, e-pasts: pilstornis@tukumamuzejs.lv
Facebook: Tukuma pilsētas vēstures muzejs „Pils tornis”

Plašāka informācija:
Zinta Paševiča, Tukuma muzeja krājuma glabātāja
T.: 63182391, zinta.pasevica@tukumamuzejs.lv