Aktualitātes
Par siltumapgādi Tukumā

Katls
2016/2017.gadā apkures sezona Tukumā sākusies oktobra sākumā. Ēku pieslēgšana apkurei notika pakāpeniski, jo nav iespējams vienlaicīgi 101 ēku pieslēgt apkurei un noregulēt automātiskus siltummezglus. Ēkas pārvaldnieks siltummezglus ieregulē ar nosacījumu, lai atbilstīgi Tukuma novada Domes 2010.gada 1.jūlijā noteikumiem Nr.12 (prot.Nr.7,9.#.) “Par iekšējo komunikāciju tehnisko uzturēšanu Tukuma novadā pašvaldības īpašumā vai bilancē esošajās dzīvojamās ēkās” nodrošinātu daudzdzīvokļu māju dzīvojamajās telpās vienmērīgu temperatūru +18°C.
Daudzdzīvokļu ēku iedzīvotājiem, kuri saņem siltumenerģiju no katlumājas Asteru ielā 6, Tukumā, ir iespēja pieslēgties apkurei jau ar septembri. Šajā gadījumā ēkas iemītniekiem ar vairākuma dzīvokļu īpašnieku skaitu parakstiem jāiesniedz iesniegums ēkas apsaimniekotājam SIA “Tukuma nami”. Jauntukuma un Lauktehnikas mikrorajonos šādas iespējas nav.


Pirms apkures sezonas sākuma siltumapgādes uzņēmumi sagatavoja katlumājas nepārtrauktai darbībai. Viens no nozīmīgākajiem paveiktajiem darbiem šovasar ir SIA “Tukuma siltums” rekonstruētā siltumtrase Smilšu ielas mikrorajonā 955 metru garumā par kopējo summu 242793,23 EUR. Ar savu līdzfinansējumu šajā projektā piedalījās arī Tukuma novada pašvaldība.
Tukuma novada Dome informē, ka siltumenerģijas tarifs, salīdzinot ar iepriekšējo apkures sezonu, šogad nav mainījies. Iedzīvotāji, kuri pērk siltumenerģiju no SIA “Tukuma siltums”, maksā 54,88 EUR/MWh + PVN, bet Jauntukuma mikrorajonā – 59,79 EUR/MWh + PVN.
Tukuma pilsētā norēķins par siltumenerģiju tiek sagatavots atbilstīgi Ministru kabineta 2008.gada 9.decembra noteikumu (prot. Nr.89 12.§) Nr.1013 “Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu” 17.punktā noteikto:
- par siltumenerģiju atsevišķā īpašuma apsildei (apkurei) – proporcionāli atsevišķā īpašuma kopējai platībai, atskaitot balkonu un lodžiju platību;
- par siltumenerģiju karstā ūdens sagatavošanai:
- par siltumenerģiju karstā ūdens cirkulācijai – atbilstoši dzīvokļu īpašumu skaitam;
- par siltumenerģiju patērētajam karstajam ūdenim – proporcionāli patērētā karstā ūdens daudzumam;
- par siltumenerģiju koplietošanas telpu apsildei (apkurei) – proporcionāli dzīvokļu īpašumu kopējai platībai.
Aprēķinot maksu par telpu apkuri, no kopējā rēķina atrēķina maksu par siltumenerģiju karstā ūdens cirkulācijai un par siltumenerģiju patērētajam karstajam ūdenim.
Lai samazinātu maksājumus par siltumenerģiju iedzīvotājiem ir iespēja veikt dzīvojamo ēku energoefektivitātes pasākumus vai ierīkot dzīvokļos alokātorus (apkures maksas sadalītājus).
Alokators, jeb individuālais siltummaksas sadalītājs ir elektroniska iekārta, kas ļauj individuāli uzskaitīt siltumenerģijas patēriņu. Alokatorus nepieciešams uzstādīt visos daudzdzīvokļu mājas dzīvokļos, turklāt pie katra radiatora. Lai patiesi varētu ietekmēt siltumenerģijas patēriņu, uz radiatoriem jāierīko termoregulatori, ar kuru palīdzību regulē siltuma intensitāti telpās.
Par alokatoru un termoregulatoru ierīkošanu dzīvokļos vienojas daudzdzīvokļu mājas visu dzīvokļu īpašnieki, sasaucot dzīvokļu īpašnieku sapulci. Sapulcē būtu jāvienojas arī par to, no kādiem līdzekļiem tiks apmaksāta šī ierīču iegāde un ierīkošana. Pēc sapulces ar visu dzīvokļu īpašnieku parakstītu sapulces protokolu jāgriežas pie namu pārvaldnieka, kas rīkosies tālāk.
Ierīkojot alokatorus un termoregulatorus, jāņem vērā apkures sistēma dzīvokļos, jo tos var uzstādīt tikai uz čuguna radiatoriem vai uz jaunā tipa radiatoriem, turpretī, ja dzīvokļos kā siltumelementi ir konvekcijas tipa radiatori (konvektori), vispirms būs jāveic visu radiatoru nomaiņa.
Alokatori un termoregulatori Tukumā ir ierīkoti piecās daudzdzīvokļu mājās – Meža ielā 13, Meža ielā 25, Spartaka ielā 26, Spartaka 16A un Aviācijas ielā 10.
Apkures maksu lielā mērā var samazināt arī pienācīga ēkas nosiltināšana, ko jau pierādījušas nesen nosiltinātās mājas Tukumā – Spartaka ielā 16A un Lauku ielā 2, kurās apkures izmaksas ir samazinājušās par aptuveni 1,00 EUR/m2. Turklāt šogad Latvijā ar Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļiem ir uzsākta jauna valsts atbalsta daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes uzlabošanas programma.
Jāpiemin, ka Tukuma novada pašvaldība iedzīvotājiem piedāvā daudzveidīgu atbalstu ēku energoefektivitātes veikšanai. Tukuma novada Domes 2010.gada 25.marta saistošie noteikumi Nr.10 “Par pašvaldības palīdzību daudzdzīvokļu dzīvojamo māju īpašniekiem vai dzīvokļu īpašniekiem energoefektivitātes pasākumu veikšanai dzīvojamā mājā vai dzīvojamai mājai piesaistītā zemesgabala labiekārtošanai Tukuma novadā” paredz pašvaldības līdzfinansējumu:
- daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku energoefektivitātes veicināšanai līdz 25% no tāmes vērtības, bet ne vairāk kā 10 000 EUR uz vienu objektu;
- zemesgabalu labiekārtošanai līdz 50% no tāmes vērtības, bet ne vairāk kā 3000 EUR uz vienu objektu;
- līdz 100 %, bet ne vairāk kā 30 000 EUR pagalma labiekārtošanas darbu (brauktuves, gājēju ietves un automašīnu stāvlaukumu) veikšanai daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašniekiem, kuri piesaistījuši Eiropas Savienības fondu vai citu finansējumu ēku energoefektivitātes uzlabošanai un šos projektus īstenojuši.
Tāpat Tukuma novada Dome nodrošina atbalstu renovēto daudzdzīvokļu dzīvojamo māju dzīvokļu īpašniekiem, piemērojot nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus.