Aktualitātes
Durbes pils kompleksa kalpu mājai nostiprinātas jumta konstrukcijas

kalpumāja
 Oktobrī restaurācijas darbi tika pabeigti vienā no Durbes pils kompleksa ēkām - kalpu māja. Durbes muižas kalpu mājas ēkai projekta ietvaros tika veikta jumta konstrukciju nostiprināšana, atsevišķu konstrukciju un to daļu demontāža un pastiprināšana.
Ēkas būvdarbu laikā Tukuma novada Domē tika saņemta sūdzība par to, ka Durbes pils pagalma pusē veidojas atkritumu (būvgružu) kaudze, kas to padara vizuāli nepievilcīgu.
Tukuma muzeja direktora vietnieks saimnieciskajos jautājumos Vilnis Kaktiņš atzina, ka pils pagalmā darba procesā veidota neliela būvgružu kaudze, kas tika novākta. 2016.gada 25.oktobrī Būvniecības valsts kontroles birojs, pamatojoties uz ārpus kārtas pārbaudes uzdevumu, veica pārbaudi, kuras laikā pārkāpumi netika konstatēti. Pārbaudē konstatēts, ka atbilstoši darbu veikšanas projektam būvgruži tiek uzkrāti konteinerā. Apsekojot teritoriju ap Muižas kompleksu, būvgruži netika konstatēti. Pārbaudot pašus būvdarbus, būvdarbu žurnālu, autoruzraudzības žurnālu atkāpes netika konstatētas.

Plašāk par projektu
Tukuma novada Dome 2016.gada 24.martā noslēdza līgumu ar Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju par finansējuma piešķiršanu Durbes muižas kalpu mājas atjaunošanas darbiem (Nr. GP-FL-10).
Durbes muižas centra apbūvi apsaimnieko pašvaldības iestāde Tukuma muzejs. Durbes pilī atrodas ekspozīcijas, savukārt bijusī klēts un kalpu māja tiek izmantota kā muzeja priekšmetu krātuves un restaurācijas darbnīcas.


Tehniskās apsekošanas atzinumā tika konstatēts, ka zudusi jumta siju un spāru savienojumu mezglu nestspēja, sabrukusi mūra dzega un jumta konstrukcija ir dzīvībai bīstama, tāpēc neatliekami bija nepieciešana pagaidu balstu un stiprinājumu izbūve.
Saskaņā ar izstrādāto Durbes muižas kalpu mājas restaurācijas un glābšanas projektu, ēkā veikta nozīmīgo jumta konstrukciju nostiprināšana, atsevišķu konstrukciju un to daļu demontāža un pastiprināšana, lai novērstu avārijas vai pirmsavārijas stāvokli.
Projekta ietvaros tika veikts būvniecības iepirkums, kā rezultātā kalpu mājas jumta atjaunošanas darbus veica SIA “Kaskāde 19”.

Kopējās izmaksas ir 30127,72 EUR, no kurām Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas finansējums – 15000 EUR.