Aktualitātes
Atbalsta un pašizaugsmes programma jauniešiem Tukuma novadā

jauniesi
  Šā gada 3.oktobrī Tukuma novada Multifunkcionālajā Jaunatnes iniciatīvu centrā ieradās divi Eiropas brīvprātīgā darba veicēji – spāņu meitene Karmena (Carmena) un puisis no Francijas Nordins (Nordine). Viņi jau ir paspējuši nedaudz apskatīt pilsētu, ievākušies savā pastāvīgajā dzīvesvietā un iepazinušies ar pārējiem brīvprātīgajiem, kuri dzīvo Tukumā, ir nedaudz apskatījuši Rīgu un pabijuši arī pie jūras.

Jaunieši šeit nav nejauši vai tāpat vien. Lai viņiem būtu iespēja atbraukt uz Tukumu, dzīvot, veikt brīvprātīgo darbu – sasniegt savus individuālos un kopīgos mērķus –, mēs Tukumu jauniešu centrā jau ilgi pirms tam smalki izplānojām un uzrakstījām Eiropas brīvprātīgā darba projektu, kas 2016.gada februārī tika iesniegts izskatīšanai un izvērtēšanai Jaunatnes starptautisko programmu aģentūrā.


Atbilde no Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras par Erasmus+ programmā “Jaunatne darbībā” iesniegto Eiropas Brīvprātīgā darba projektu bija jāgaida ilgi. Projekta pieteikums Nr. 2016-2-LV02-KA105-001248 ar nosaukumu “Together to the goal” (“Kopā uz mērķi”) tika apstiprināts augusta beigās, un tikai tad varējām sākt gatavoties brīvprātīgo uzņemšanai.
Tukumā brīvprātīgie no dažādām Eiropas valstīm vairs nav retums. Mums pašiem šis ir trešais projekts, kad uzņemam pie sevis jauniešus, kuri izlēmuši pamainīt savu ikdienas dzīvi, izmēģināt kaut ko jaunu, saprast sevi, kā arī iegūt jaunas prasmes un iemaņas, lai veidotu savu nākotni. Tā kā esam jauniešu centrs, tad projekta mērķus arī saistījām ar jauniešiem un viņu interesēm – dažādot jauniešu ikdienu, mudināt viņus uz pašiniciatīvu, ļaut saskatīt jaunas iespējas, kā sevi izglītot un pilnveidot. Lai šo mērķi sasniegtu, kopīgi ar brīvprātīgajiem esam paredzējuši jauniešu centrā izveidot vismaz divas jaunas un interesantas aktivitātes, plānojam veikt vairākus informatīvos pasākumus par brīvprātīgo darbu, aktīvi iesaistīties Jauniešu domes darbībā, kopīgi plānojot un īstenojot dažādus pasākumus.
Atbilstoši projekta nosacījumiem, katram brīvprātīgajam esam piesaistījuši vienu mentoru un vienu kopīgu latviešu valodas skolotāju. Jaunieši kopumā veiks brīvprātīgo darbu 9 mēnešu garumā līdz 2017. gada jūlijam. Jaunieši mācīsies darot, mācīsies no savas un citu pieredzes, darbosies kopīgi kā komanda, veiks dažādas grupu aktivitātes. Rezultātā jaunas zināšanas un prasmes iegūs gan brīvprātīgie, gan vietējie jaunieši.
Brīvprātīgie ir no dažādām valstīm, viņi mācīsies mūsu kultūru un mācīs mums savējo. Tā kā gan Spānija, gan Francija nav ne tuvu mūsu kaimiņvalstis, tā būs lieliska pieredze un iespēja mūsu jauniešiem iepazīt un uzzināt daudz vairāk par šīm tālajām zemēm. Abās šajās valstīs iedzīvotāji runā ļoti populārās un pasaulē pieprasītās valodās, kuras brīvprātīgie ar dažādu interesantu metožu palīdzību plāno mācīt ne tikai mūsu jauniešiem, bet arī vecāka gadagājuma cilvēkiem.
Kopā ar Karmenu būs iespējams nodoties sportiskām aktivitātēm, jo viņa plāno kopīgus skrējienus ar nelielu izvingrošanos, spāņu valodas apmācības, vienreiz mēnesī rīkosim arī dažādu spāņu deju vakarus un spēļu dienu jauniešu centrā.
Franču puisis Nordins plāno vadīt franču valodas apmācības, dažādu garšvielu iepazīšanas aktivitātes, kā arī kulinārijas pasākumus, mācot dažādas tradicionālas un netradicionālas ēdienu receptes. Viņam ļoti patīk gleznot un fotografēt, tādēļ būs pieejamas aktivitātes arī šajās jomās.
Abi kopā viņi uzsākuši latviešu valodas mācīšanos un sāk to nedaudz lietot arī ikdienas dzīvē saziņā ar bērniem un jauniešiem.
Tā kā abi brīvprātīgie jaunieši ir ļoti atšķirīgi, domājam, ka viņu veidotās aktivitātes piesaistīs jauniešus ar dažādām interesēm. Ar pārliecību varam teikt, ka brīvprātīgie jauniešu centrā ienesīs jaunas un svaigas vēsmas, kas šajā laikā ir ļoti nepieciešamas. Tādēļ mēs jau iepriekš aicinām Tukuma jauniešus aktīvi sekot līdzi centra aktualitātēm tīmekļa vietnē www.tukumajauniesucentrs.lv un Facebook lapā https://www.facebook.com/TukumaJC/, kā arī noteikti nākt pie mums klātienē, lai iepazītos ar brīvprātīgajiem un apspriestu, kādas aktivitātes vēlētos veikt un īstenot kopā ar mūsu viesiem.
Brīvprātīgie ir izveidojuši kopīgu Facebook.com lapu C&N adventures in Tukums; arī tur jūs varat sekot līdzi visai jaunākajai informācijai un aktivitātēm.

"Eiropas Komisijas atbalsts šīs publikācijas tapšanai nav uzskatāms par tās satura apstiprinājumu, kas atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un Komisijai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu.”