Aktualitātes

Izvērtējot Tukuma novada sociāla dienesta sociālā pakalpojuma “Aprūpe mājās” sniegšanu, konstatēts, ka pieprasījums pēc minētā pakalpojuma pieaug un šobrīd to nav iespējams nodrošināt brīvdienās un svētku dienās, savukārt pagasta teritorijās pakalpojums ir pieejams līdz trešajam aprūpes līmenim. Nereti iedzīvotāji ar dažādiem funkcionāliem traucējumiem baidās, ka, paliekot savā ierastajā dzīvesvidē, veselības pasliktināšanās gadījumā nesaņems nepieciešamo palīdzību. Šajā gadījumā problēmu iespējams atrisināt ar “drošības pogu” – saziņas iekārtu un signālpogu, kas cilvēkam garantē drošības sajūtu, nodrošinot saikni ar Zvanu centru 24 stundas diennaktī. Problēmas rada arī iedzīvotāju vajadzībām neatbilstoši sadzīves apstākļi, jo vairumam nav komunikāciju, ūdens, kanalizācijas izvada, veļasmašīnas, līdz ar to nav iespējams kvalitatīvi un operatīvi sniegt pakalpojumu. Tam risinājums būtu specializētais transports, kas aprīkots ar dušu, veļasmašīnu un citām pakalpojuma sniegšanai nepieciešamām ērtībām. Lai uzlabotu pakalpojuma pieejamību un tā sniegšanu atbilstoši personas individuālajām vajadzībām, Tukuma novada sociālajam dienestam būtu nepieciešams būtiski palielināt aprūpētāju slodzes, tehnisko nodrošinājumu, kā arī administratīvos resursus.

Apzinot sociālā pakalpojuma “Aprūpe mājās” sniegšanu privātā sektorā, konstatēts, ka pakalpojumu ir iespējams nodrošināt nepārtraukti, arī brīvdienās un svētku dienās. Turklāt pakalpojuma tehniskais nodrošinājums ļauj personai saņemt pakalpojumu pēc vajadzības, nodrošinot “drošības pogu” un specializētā transporta pakalpojumus.
Tukuma novada sociālā dienesta darbinieki veica privātā sektora pretendentu atlasi, kā rezultātā konstatēts, ka Sociālo pakalpojumu reģistrā ir reģistrēti 12 sociālā pakalpojuma “Aprūpe mājās” sniedzēji, no kuriem Tukuma novada teritorijā pakalpojumu piedāvā sniegt trīs pretendenti – SIA “Mājas aprūpe”, “Latvijas Sarkanā Krusta Kurzemes komiteja” un biedrība “Latvijas Samariešu apvienība”. Taču tikai biedrība “Latvijas Samariešu apvienība” spēj nodrošināt pašvaldības izvirzītajām prasībām (nepārtraukta pakalpojuma pieejamība, “drošības poga”, specializētais transports) atbilstošu sociālo pakalpojumu “Aprūpe mājās” gan Tukuma pilsētas, gan Tukuma novada pagastu teritorijā.
Biedrība “Latvijas Samariešu apvienība” ir ar vairāk nekā 15 gadu pieredzi sociālo pakalpojumu sniegšanā un sekmīgi nodrošina sociālo pakalpojumu “Aprūpe mājās” 24 pašvaldībām. Tā ir politiski neitrāla, neatkarīga un brīvprātīga sabiedriskā labuma organizācija, kurai saskaņā ar Latvijas Republikas Finanšu ministrijas 20.05.2005. lēmumu Nr.122 piešķirts sabiedriskā labuma statuss. Biedrībai ir pieredze tādu sociālo pakalpojumu kā “Aprūpe mājās”, tai skaitā “drošības pogas” pakalpojuma, grupu dzīvokļa pakalpojuma, sociālās aprūpes centra pakalpojuma, naktspatversmes pakalpojuma, krīzes centra bērniem un sievietēm pakalpojuma un ģimenes asistenta pakalpojuma realizācijā.
Ņemot vērā, ka Tukuma novada sociālā dienesta sniegtajam pakalpojumam ir nepieciešami būtiski ieguldījumi, kas ietekmētu pakalpojuma maksu, Tukuma novada pašvaldībai ir izdevīgāk sociālā pakalpojuma “Aprūpes mājās” nodrošināšanas funkcijas nodot biedrībai “Latvijas Samariešu apvienība”. Tādējādi tiks mazināts administratīvais slogs Tukuma novada sociālajam dienestam, kā arī nebūs nepieciešami tūlītēji finansiāli ieguldījumi, turklāt iedzīvotājiem būs iespēja saņemt pakalpojumu tādā apjomā, kādā līdz šim to nebija iespējams saņemt. Līdz ar to Tukuma novada Domes 27.oktobra sēdē deputāti atbalstīja lēmumu (prot.Nr.14, 13.§.) deleģēt sociālā pakalpojuma “Aprūpe mājās” nodrošināšanu biedrībai “Latvijas Samariešu apvienība”. Ar biedrību tiks slēgts deleģēšanas līgums, kas stāsies spēkā no 2017.gada 1.janvāra.