Pašvaldība
Šogad Lielajā talkā – katrs atsevišķi, bet visi kopā

lielas talkas logo
Šogad Lielās talka norisināsies 24. aprīlī un tās vadmotīvs ir “Par zaļu Latviju – katrs atsevišķi, bet visi kopā”, jo ikviens no mums var dot savu artavu, lai Latvija ar katru gadu kļūtu tīrāka un zaļāka.
Aicinām pieteikties talkai, piesakot savas talkošanas vietas Lielās Talkas mājas lapas interaktīvajās kartēs, kā arī pie koordinatoriem pilsētā vai pagastos.

Ņemot vērā visus drošības priekšnosacījumus, Lielā talka šogad, tāpat kā pagājušo gadu, tiek organizēta, lielāku uzsvaru liekot uz individuālo talkošanu, taču visus talkotājus aicinām izvēlēties vienu no sev piemērotākajiem un pašreizējos apstākļos pieļaujamajiem talkošanas formātiem:

SOLO talkas: talkojiet vienatnē, pastaigājoties pa mežu vai gar jūru, sakopjot savas mājas apkārtni;
DUO talkas: talkojiet divatā. Ja esat vienas mājsaimniecības pārstāvji, tad talkojiet droši kopā, ja esat draugi vai paziņas, ievērojiet vismaz divu metru distanci;
ĢIMENES talkas: talkojiet kopā ģimenes lokā, bet ievērojiet, ka jums jābūt ne vairāk kā vienas mājsaimniecības pārstāvjiem.

- labiekārtošanas talkas var pieteikt ikviens talkotājs, neatkarīgi, vai talkošanas notiek privātajā vai publiskajā sektorā. Tās var būt talkas, kuras notiek uz privātas zemes un kurām nav vajadzīgs saskaņojums ar pašvaldību, un kurās atkritumus, ja tādi ir radušies, aizved paši rīkotāji;
- uzkopšanas talkas ir tās, kuras notiek publiskās teritorijās un kurām ir nepieciešams pašvaldības saskaņojums, lai saņemtu bezmaksas maisus un kurās tiek nodrošināta savākto atkritumu izvešana.

Atkritumu maisus varēs saņemt piesakoties pie Talkas koordinatoriem tie talcinieki, kas savu talkas vietu būs pieteikuši https://talkas.lv/pieteikt-talku/ vai personīgi pie talkas koordinatora.
Darbus Tukuma novadā koordinēs Talku koordinatori:
- Tukuma pilsētā Gundega Rugāja, tālrunis 20038900,
- Irlavas un Lestenes pagastos Elmārs Muižnieks, tel. 27756513
- Pūres pagastā Guntars Šedlers, tālrunis 26172290,
- Jaunsātu pagastā Aija Tišlere, tālrunis 22412341,
- Tumē talkas koordinators būs Līga Belousa – 29557455,
- Degolē talkas koordinators būs Sandra Platace - 26518987
- Slampes pagastā Gunita Učelniece, tālrunis 26173067
- Džūkstes pagastā Vilnis Lācis, tālrunis 29450521,
- Sēmes pagastā Aldis Siliņš, tālrunis28303093,
- Zentenes pagastā Modris Hanbergs, tālrunis 26238162.

Maisi ar savāktajiem atkritumiem jānovieto pie konteineriem vai ielu malās, vai citās ar autotransportu piebraucamās vietās. Par maisu atrašanos informēt:
- Talkas koordinatorus Tukuma novadā,
- Tukuma pilsētā arī pa tālruņiem: 63122707, 26603299.

Šogad ir trīs atsevišķas interaktīvās kartes:

• “Piesārņoto vietu karte” Latvijas iedzīvotājiem ir iespēja atzīmēt īpaši piesārņotas vietas savos novados un reģionos, tādā veidā norādot, kur sakopšanas darbi būtu īpaši nepieciešami: https://talkas.lv/piesarnoto-vietu-karte/

• “Lielās Talkas 21 karte” tradicionālā karte, kurā tiek piereģistrētas un akceptētas talkas vietas - atkritumu savākšanas talkas, labiekārtošanas talkas vai apvienotās talkas labiekārtošanas un atkritumu savākšanas talkas: https://talkas.lv/apstiprinatas-talkas/

• “Solo Talkas 21 karte” savas talkas ir aicināti pieteikt tie, kuri vēlas doties dabā un talkot vienatnē, sakopt savu apkārtni vai savu māju tuvumu. Tā ir iespēja individuālajiem talkotājiem pievienoties plašajam Latvijas talkotāju pulkam, lai kopīgi piedalītos pavasara sakopšanas darbos: https://talkas.lv/liela-talka/solo-talkas/

(zināšanai: Ja šogad esi ieplānojis doties SOLO talkā, savu īpašo SOLO talkas maisu iespējams iegūt "Maxima" veikalos visā Latvijā! Iepērkoties Maksima veikalos, no 19.-24.aprīlim, par simbolisku summu, 0.10 eur saņem īpašo SOLO talkas maisu. Savāktie atkritumi jānogādā oficiālajās talkošanas vietās, kuras atrodamas kopējā talkošanas kartē).

Lielās talkas patrons Latvijas Valsts prezidents Egils Levits uzsver: “Šī gada sākumā, saņemot apliecinājumu par lielāko talkotāju aktivitāti Pasaules talkā, mūsu sabiedrības iesaiste vides sakopšanas aktivitātēs tika novērtēta ne vien Latvijas, bet arī pasaules līmenī. Ikvienai nācijai ir nepieciešama kopības apziņa, kuru veido kultūra, valoda un tas, ko mēs darām šobrīd, lai uzlabotu savu nākotni. Lielā Talka ir iniciatīva, kas ir kļuvusi par tradīciju un palīdz mums saglabāt šo kopības apziņu, kļūstot par sabiedrību vienojošu elementu. Kopīgās talkas aktivitātes sniedz iespēju rūpēties par mūsu vidi un ļauj veidot to, kādos apstākļos dzīvosim nākotnē. Tāpēc ir ļoti svarīgi nezaudēt šo apziņu, lai kopā dotos uz vienotu mērķi – dzīvot skaistā, sakoptā un tīrā Latvijā”.

Katrs no mums, ikviens tagad, šajā brīdī var izdarīt kaut ko, lai Latvija kļūtu tīrāka un sakoptāka. Varam iznes kaut vienu plastmasas pudeli no meža, pacelt kaut vai vienu zemē nomestu atkritumu, kas piesārņo vidi, jo līdzcilvēki skatās uz mums un ņem no mums piemēru. Liels paldies visiem, kuri piedalās, iesaistās kaut ar vismazāko ieguldījumu. Un vislielākais paldies tiem, kas nemēslo dabā. Mēs ne tikai veidojam vidi, bet vide veido arī mūs. Mēs katrs atsevišķi un visi kopā radām tīrāku, skaistāku vidi, līdz ar to, savu personīgo pieredzi. Daba būs tāda kāda būsim mēs un mēs būsim tādi, ko mēs nodarīsim dabai.

Pirms piedalīties talkā, der izlasīt instrukciju talciniekiem: https://talkas.lv/liela-talka/instrukcija-talciniekiem/

Informāciju sagatavoja:
Gundega Rugāja
Tukuma novada Domes
Kultūras, sporta un tūrisma pārvaldes
Sabiedrisko un starptautisko attiecību koordinatore