Pašvaldība
Pilsētas svētku gājiens

PRECIBU SPELES

Dabai mostoties, mūsu prātā arvien vairāk klejo domas par vasaru. Un kā nu ne, jo tuvojas laiks, kad Tukuma ielās atkal pulcēsies ļaudis no malu malām, lai kopā priecātos un svinētu Tukuma pilsētas svētkus.
Šogad Tukuma pilsētas svētki norisināsies no 14. līdz 16.jūlijam un svētku tēma būs “Precību spēles Tukumā”. Par to, kā notiek gatavošanās svētkiem un kas mūs tajos sagaida, stāsta Tukuma pilsētas svētku režisore Liene Bēniņa.

– Pērn Rožu svētki tev bija liels izaicinājums, jo tik vērienīgus svētkus organizēji pirmo reizi. Kā šogad raugies uz svētku veidošanu?

– Manuprāt, šogad ir vieglāk, jo katrs, kurš ir iesaistīts svētku tapšanā, zina, kas viņam ir jādara. Aizvadītajā gadā bija grūti, jo es nesapratu, kam ko prasīt un kam lūgt palīdzību, bet šogad viss ir skaidrs. Taču cilvēks vienalga visu mūžu mācās un katri svētki ir pilnīgi savādāki, ir gluži kā jauns izaicinājums. Jāatzīst, neviens negaidīja, ka pērn Rožu svētki izdosies tik labi. To organizēšanā tika ieguldīts ļoti liels darbs, turklāt paveicās ar labiem laika apstākļiem. Arī šogad svētku norise būs lielā mērā atkarīga no laika apstākļiem, taču galvenais, lai cilvēki ir pozitīvi un gaida svētkus, tad arī viss izdosies. Mēs, pilsētas svētku darba grupa, cītīgi strādājam, lai arī programma būtu daudzveidīga un interesanta.

– Kāpēc svētkiem izvēlēta tēma “Precību spēles Tukumā”?

– Uzskatu, ka svētkos vienmēr ir jābūt kādam vadmotīvam, piemēram, Rožu svētkiem tēma ir rozes. Meklējot idejas šā gada svētkiem, vēstures arhīvā atradām, ka Tukums vienmēr ir bijis populārs ar savu precību tirgu. Tāpēc izvēlējāmies atdzīvināt šo seno tradīciju. Precības ietver gan satikšanos, gan izrādīšanos, gan saderēšanu; un, kas zina, varbūt sanāks arī īstas kāzas. Īsāk sakot, šī tēma būs par un ap mīlestību. Mēs vēlamies iedibināt tradīciju, lai Tukumā turpmāk būtu divu veidu svētki – vienu gadu tie būs Rožu svētki, bet otru – Precību spēles Tukumā. Šovasar skatīsimies, kā šo tēmu izdosies iedzīvināt, un turpmākos gados to varēsim apaudzēt, radot tradīcijas, kas būs raksturīgas tikai šiem svētkiem. Manuprāt, precību tēma ir ļoti pateicīga un plaša, turklāt to vēl neviena pilsēta nav apspēlējusi. Precību spēles ir aktuālas visiem – gan jauniem un veciem, gan precētiem un neprecētiem, savukārt tiem, kuri vēl nav satikuši savu īsto, Tukums varētu būt tā liktenīgā vieta.

– Kas apmeklētājus sagaida pilsētas svētkos?

– Arī šogad katrai svētku dienai ir dots savs nosaukums, kuru raksturos attiecīgi pasākumi.
Pirmā diena jeb piektdiena ir “Gatavošanās”. Šīs dienas vakarā notiks svētku ieskaņas pasākumi. Durbes estrādē būs komponista Zigmāra Liepiņa 65 gadu jubilejas muzikāls un krāsains koncertuzvedums “Vajadzīga soliste”, kurā komponista populārākos hitus izdziedās tautā iemīļoti mākslinieki (koncerts būs par maksu). Savukārt Brīvības laukumā iedzīvotājus priecēs pasākums “Gaidot precību spēles”, kurā būs redzami dažādu deju kolektīvu izpildījums, kā arī bungu perkusijas. Pēc tam būs iespēja izdancoties nakts ballē.

Sestdienas moto ir “Izrādīšanās jeb saskatīšanās”. Šajā dienā Brīvības laukums būs kā satikšanās vieta, kur svētku apmeklētāji varēs baudīt mīlestības atmosfēru. Te notiks meitu vāģa un puišu vāģa satikšanās spēle, svētku atklāšanas koncerts kopā ar Jāni Moiseju un Lieni Šomasi. Tiks atklāta izstāde “Vilcienam Tukums–Rīga 140”, kā arī izstāde “Kāzas toreiz un tagad”, kuras tapšanā aicināti iesaistīties visi iedzīvotāji. Būs dzirdamas kāzu dziesmas un redzamas interesantas kāzu dejas, kuras dziedās un dejos jaunie pāri, skaistākie kāzu dueti un mīlestības apreibušie. Savu sniegumu demonstrēs arī mūsu novada amatiermākslas kolektīvi. Par mīlestību un tikšanos dziedās Varis Vētra, uzstāsies Rīgas Doma skolas audzēknes, būs skatāms brīvdabas kino, smilšu kino un daudz citu pārsteigumu. Vakaru Brīvības laukumā noslēgs balle ar grupu “Mākoņstūmēji”.

Tāpat kā aizvadītajā gadā, arī šogad festivāla gaisotne būs jūtama Pauzera pļavās, kur norisināsies dinamiskāki pasākumi. Šeit uzstāsies Tukuma sadraudzības pilsētu kolektīvi. Koncertu sniegs grupa “Klaidonis”, Dināra Rudāne un “Rock 5 Band”.  Būs skatāms smilšu kino un gaismu spēles. Savukārt nakts garumā būs diskotēka ar DJ Lejasmeijeru, dejotājiem, parkūristiem, Sabīni Berezinu, Rassell, Edvardu Griezi u.c. Pirmo reizi Tukuma ielās būs redzama lielgabarīta transportlīdzekļu parāde, kas noslēgsies Pauzera pļavās. Parādē varēs piedalīties ikviens interesents ar jebkāda izmēra transportlīdzekli, tikai tam jābūt noformētam atbilstoši svētku tēmai (precīzāka informācija sekos). Līdzīgi kā iepriekšējā gadā aviošovs, arī šogad svētku kulminācijā būs kaut kas ekstrēms, taču tas lai pagaidām paliek noslēpumā.
Dienas gaitā pilsētā būs dažādas precību tirgus lustes, tostarp foto orientēšanās “Atrodi 10 skaistākās randiņu vietas Tukumā” un fotokonkurss “Mīlas pāris”, amatnieku un mājražotāju tirgus, kāzu iela, skūpstu soliņi, mīlas arkas, kāzu tērpu izrādīšana, jaunlaulāto gulta, darbosies mākslinieku iela, programma bērniem, aktivitātes senioriem utt. Savukārt visas nakts garumā pilsētā būs apskatāmi multimediālās mākslas gaismas objekti.

Svētdienas moto ir “Saderēšana”, kad pēc lustīgām precību spēlēm pilsētā varēs baudīt svētku izskaņas pasākumus rāmās noskaņās. Šo dienu svētku apmeklētāji aicināti iesākt ar sportiskām aktivitātēm, dodoties kopīgā velobraucienā pa Tukuma ielām. Pēc tam visi aicināti uz svētku dievkalpojumu Tukuma evaņģēliski luteriskajā baznīcā, savukārt pēc tam Brīvības laukumā varēs apskatīt dažādus kāzu auto, kā arī izvizināties ar tiem. Vēl Brīvības laukumā īpaša programma priecēs mazākos svētku apmeklētājus, romantisku koncertu sniegs Laima Dimanta un atkal būs skatāms brīvdabas kino.
Svētkus noslēgs koncerts kopā ar Ievu Kerēvicu un draugiem Tukuma evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Ieeja koncertā būs par maksu, bet bez maksas to būs iespējams vērot uz ekrāniem Brīvības laukumā.
Šajā dienā visi interesenti būs aicināti izbaudīt arī svētku programmu Sēmes pagasta rožu kolekcijas dārzā “Rozītes”, par ko sīkāka informācija vēl sekos.

Vēlos aicināt uzņēmējus piedalīties svētku atmosfēras radīšanā un svētku laikā izrotāt savus īpašumus atbilstoši precību tēmai, akcentējot balto krāsu. Un, ja kādam iedzīvotājam ir ideja, kas saistīta ar šo svētku motīvu, var droši nākt pie manis; varbūt kopīgiem spēkiem mums izdosies to īstenot.

Lūk, šāds ir ieskats gaidāmajos pilsētas svētkos. Esmu droša, ka ikviens tajos atradīs kaut ko sev tīkamu. Galvenais ir ieplānot laiku no 14. līdz 16.jūlijam pavadīt Tukumā, lai kopīgi priecātos. Radīsim svētkus paši sevī, un tad jau svētki būs visiem!

Svētku programma ir izstrādes procesā, tāpēc minētās ieceres vēl var mainīties.

Sekojiet līdzi informācijai izdevumā “Tukuma Laiks”, www.tukums.lv , www.facebook.com/PrecibuSpelesTukuma !