Pašvaldība
Aizliedz ekspluatēt ēkas daļu Melnezera ielā 1

RELIZES

Ar lūgumu steidzami izvērtēt valstī izveidojušos situāciju valsts autoceļu ar grants segumu stāvokli un to uzturēšanas kvalitāti, Tukuma novada Domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans nosūtījis atklātu vēstuli Ministru prezidentam Mārim Kučinskim, Satiksmes ministram Uldim Augulim, VAS "Latvijas Valsts ceļi" valdei, valdes priekšsēdētājam Jānim Langem, valdes locekļiem Mārtiņam Lazdovskim un Edgaram Strodam, VAS „Latvijas autoceļu uzturētājs” valdes priekšsēdētājam Vladimiram Kononovam, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un Latvijas Pašvaldību savienībai.

Vēstulē minēts, ka nepieciešams steidzami rast valsts mēroga risinājumu normatīvo aktu prasību izpildei autoceļu pārvaldīšanā, novirzot finansējumu autoceļu sakārtošanai, lai novērstu ārkārtas stāvokli, un izveidotu ilgtspējīgu sistēmu, kurā valsts autoceļu sakārtošanas programmās plānošanas reģionu iesniegtajiem valsts autoceļiem tiek atrasts un novirzīts finansējums.

Pašvaldības vadītājs uzsver, ka neviens no pašvaldības administratīvajā teritorijā esošajiem valsts autoceļiem ar grants segumu nav uzturēts atbilstoši aprakstītajam normatīvajam regulējumam, tātad varam prezumēt, ka visi valsts autoceļi ar grants segumu jau ir atzīstami par avārijas stāvoklī esošiem.

Tukuma novada pašvaldībai jau iepriekš bijusi ilgstoša sarakste ar daudziem vēstules adresātiem par konkrētu valsts vietējo autoceļu stāvokļa uzlabošanu. Diemžēl gan pašvaldība, gan iedzīvotāji, uzņēmēji, saņēmuši divas standarta atbildes: trūkst finansējums vai ieteikumu pašvaldībām pārņemt autoceļus savā pārvaldīšanā, ņemot vērā, ka tām ir pieejams ES līdzfinansējums lauku ceļu sakārtošanai.

Vietā ir retorisks jautājums:
“Vai kāds no manas vēstules adresātiem var nosaukt piemēru, kad pašvaldības vai uzņēmēji ir bijuši tiesīgi nepildīt normatīvo aktu prasības, atsaucoties uz finansējuma trūkumu. Kas, kā redzam no aprakstītā, kalpo kā pietiekams pamatojums, lai mūsu valsts institūcijas savas funkcijas varētu nepildīt?”

Vēstules pilnu tekstu lasīt šeit!