Pašvaldība
Projekta „Skatuves arheoloģisko tērpu iegāde biedrībai „Tumes Solis”” ietvaros sarūpētie tērpi priecē skatītājus

Solis
Biedrība "Tumes Solis" projekta „Skatuves arheoloģisko tērpu iegāde biedrībai „Tumes Solis”” ir saņēmusi finansējumu no Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) un Tukuma novada Domes arheoloģisko skatuves tautastērpu iegādei.

Biedrība ar katru gadu pilnveido savu darbību, it īpaši latviešu tautas dejas popularizēšanā ne tikai vidējās paaudzes vidū, bet arī piesaistot jauniešus kā nākamos dejotājus. Šobrīd biedrībai ir pilnībā nokomplektēts tikai viens tradicionālais latviešu tautas tērps - Kurzemes novada tautas tērps. Tas nav pietiekami, lai biedrība spētu pilnvērtīgi nodot dejas kultūras mantojumu sabiedrībai, kā arī attīstīt deju jaunradi un piedalīties jaunos deju projektos. Lai uzlabotu esošo situāciju, projekta ietvaros tiks iegādāti pilni arheoloģiskie skatuves tērpu komplekti - 12 vīriem un 12 sievām. Papildus minams, ka Latvijā ir vērojama tendence pāriet uz senākām latviešu rituālu dejām, kas tiek dejotas arheoloģiskajos skatuves tērpos, kā arī 2018.gada gada Dziesmu un Deju svētku ietvaros ir arī iekļauta horeogrāfija, kas dejojama tieši šajos tērpos. Pēc šī projekta tiks dažādota un uzlabota biedrības "Tumes Solis" sabiedriskā aktivitāte, ļaujot vietējai sabiedrībai iepazīt arheoloģisko tērpu un deju, piemēram, pagasta pasākumos un ikgadējos tradīciju pasākumos. 

Projekta ietvaros tērpus darina Antra Kārkla, tekstila amatniece ar pieredzi arheoloģisko tērpu izpētē un izgatavošanā.

Projekta kopējās izmaksas 10 650,00 EUR, no kurām ELFLA finansējums 9585,00 EUR apmērā, savukārt līdzfinansējumu 1065,00 EUR apmērā nodrošina Tukuma novada Dome.
Pateicamies par atbalstu un aicinām uz mūsu koncertiem un tiekamies 2018.gada gada Dziesmu un Deju svētkos, kur dižosimies ar mūsu jaunajiem tērpiem.

Biedrība “Tumes Solis”

logo LAD ZM