Pašvaldība
Izsaki viedokli par Latvijas attīstības prioritātēm

nap plāns
Aicinām iesaistīties diskusijā un paust viedokli par Latvijas attīstības prioritātēm pēc 2021. gada

Lai kopīgi veidotu Latviju labāku, drošāku, laimīgāku un labklājīgāku ikvienam, Pārresoru koordinācijas centrs (PKC) aicina iedzīvotājus piedalīties diskusijā par valsts attīstības prioritātēm un Latvijas nākotni pēc 2021. gada. Aicinām ikvienu būt aktīvam, iesaistīties un izteikt viedokli par Nacionālā attīstības plāna 2021.-2027. gadam (NAP2027) idejiskā “kodola” un prioritāšu piedāvājumu PKC mājaslapā: http://www.pkc.gov.lv/lv/nap-2027/atbalsti-prioritates līdz 31.janvārim.

“Ilgtspējīga un līdzsvarota attīstība ir vērtība, kuru bieži nenovērtējam, domājot par nākotni. Esam raduši domāt par savu un valsts attīstību kā sporta sacensībām, kur ir zaudētāji un uzvarētāji… Bet sabiedrības attīstību un labklājību virza arī citi principi, piemēram, sadarbība, uzticēšanās, drosme izdarīt izvēles, kas īstermiņā var būt nepopulāras, šķist neizdevīgas, taču nes augļus ilgtermiņā, tā panākot Latvijas iedzīvotāju dzīves kvalitātes uzlabojumus,” pauž Pēteris Vilks par NAP2027 vīziju.

Pārņemot labo un vērtīgo no esošā Latvijas Nacionālā attīstības plāna 2014.-2020. gadam (NAP2020) un mācoties no neveiksmēm, NAP2027 vērtību centrā izvirza cilvēka dzīves kvalitātes dažādus aspektus un stabilu izaugsmi. NAP2027 kodols ir veidots pamatojoties uz rūpīgi veiktu analīzi, tostarp kritiski novērtējot esošā NAP2020 mērķu sasniegšanas progresu, starptautiskās pieredzes izpēti un ņemot vērā globālos ilgtspējīgas attīstības izaicinājumus – sabiedrības novecošanās, inovācijas, ārējā migrācija, iekšējā mobilitāte, integrācija globālajās vērtību ķēdēs u.c.

NAP2027 kodola sākotnējais piedāvājums skatīts Nacionālās attīstības padomē 2018. gada 4. oktobrī un apstiprināts Ministru kabinetā 11. decembrī. Pie piedāvājuma izstrādes noritējis kopīgs darbs ar nozaru ministrijām un notiek pastāvīgs dialogs un domapmaiņa ar dažādām interešu pārstāvniecības un ekspertu grupām.

Janvārī norit NAP2027 sabiedriskās apspriešanas pirmā kārta, savukārt aprīlī paredzēta otrā apspriešanas kārta par NAP2027 pirmās redakcijas projektu.

Nacionālais attīstības plāns ir galvenais vidēja termiņa valsts attīstības plānošanas dokuments Latvijā. Tas ir Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas līdz 2030. gadam (Latvija2030) rīcības plāns un valsts attīstības un lielāko investīciju ceļa karte septiņu gadu garumā.

Informāciju sagatavoja:
Elīna Krūzkopa
Pārresoru koordinācijas centrs
tālr.: 67082813, 26797427
e-pasts: elina.kruzkopa@pkc.mk.gov.lv
mājaslapa: www.pkc.gov.lv
twitter: @NAP2020
FB: LVnākotne