Pašvaldība
Lielā Talka – 27. aprīlī

Liela talka 2019
Ikviens, kurš jebkad piedalījies Latvijas Lielajā Talkā, var patiesi lepoties, jo viņu darbs pamanīts un novērtēts arī ārpus Latvijas un arī kļuvis par iedvesmu citiem pasaulē. Pēc pirmās “Pasaules talkas”, kurā piedalījās 157 valstis un 18 miljoni iedzīvotāju, š.g. janvārī Tallinā notika tai veltīta konference, kurā Latvijai tika pasniegta izcilības balva kā labākajai valstij, kur talkās gadu no gada iesaistās procentuāli visvairāk iedzīvotāju.

Šogad Lielā Talka notiks 27. aprīlī un tajā cilvēki ne tikai tiek aicināti vākt atkritumus, bet iet vienu soli tālāk – tos vācot – šķirot.

Talkotājiem tiks piešķirti zilas un baltas krāsas maisi, kuros paredzēts, atdalīt plastmasu no citiem atkritumiem. Zilie tiks paredzēti plastmasai, baltie – citiem atkritumiem. Plastmasai paredzētajos maisos liksim visu plastmasu – gan PET pudeles, gan sulas pakas, gan vienreizējos traukus – visu, kas satur plastmasu.

Lūgums sakopšanas vietu pieteikt https://talkas.lv/pieteikt-talku/ vai Valsts un pašvaldības vienotajā klientu apkalpošanas centrā (Talsu ielā 4, Tukumā) pa tālruņiem 63122707, 26603299 vai pie Talkas koordinatoriem pagastos. Organizācijas, uzņēmumi, iestādes, iedzīvotāju grupas un individuālie talcinieki atkritumu maisus varēs saņemt, ja būs reģistrējuši sakopšanas vietu.


Darbus Tukuma novadā koordinēs Talku koordinatori:
- Tukuma pilsētā Gundega Rugāja, tālrunis 20038900,
- Irlavas un Lestenes pagastos Vilnis Janševskis, tālrunis 29405027
- Pūres pagastā Voldemārs Strods, tālrunis 29249364,
- Jaunsātu pagastā Aija Tišlere, tālrunis 22412341,
- Tumes pagastā Edgars Keirāns, tālrunis 28705864,
- Degoles pagastā Gunta Lēruma, tālrunis 26518987,
- Slampes pagastā Jānis Ambrazēvičs, tālrunis 29178395
- Džūkstes pagastā Vilnis Lācis, tālrunis 29450521,
- Sēmes pagastā Aldis Siliņš, tālrunis28303093,
- Zentenes pagastā Modris Hanbergs, tālrunis 26238162.

Atkritumu maisus varēs saņemt Talkas dienā, 27. aprīlī, no plkst. 8.00 līdz plkst. 12.00:
- Tukuma pilsētā – Valsts un pašvaldības vienotajā klientu apkalpošanas centrā (Talsu ielā 4),
- pagastu pārvaldēs – pie pagastu koordinatoriem,
- pieteiktajās Talkas vietās maisus varēs saņemt no plkst. 11.00, zvanot pa tālr. 20038900, 29132807.

Maisi ar savāktajiem atkritumiem jānovieto pie konteineriem vai ielu malās, vai citās ar autotransportu piebraucamās vietās. Par maisu atrašanos informēt:
- Talkas koordinatorus Tukuma novadā,
- Tukuma pilsētā arī pa tālruņiem: 63122707, 26603299, 26343498.

Informācija par Talku lasāma www.talkas.lv.

Pirms piedalīties talkā, der izlasīt instrukciju talciniekiem, kurā minēts, kur saņemt maisus, kā apģērbties, kur atstāt piepildītos maisus u.tml. Savus piepildītos maisus atstāj TIKAI reģistrētajā Talkas vietā un par to atrašanās vietu informē Talkas atbildīgo. Neskaidrību gadījumā zvani savas pašvaldības Talkas koordinatoram.
Ja talkojot ieraugi izlietotas injekcijas šļirces, pudeles ar ķīmiskiem vai nenosakāmiem šķīdumiem, akumulatorus, kā arī citus bīstamus atkritumus – neaiztiec tos! Par šādu priekšmetu atrašanās vietu informē Talkas Atbildīgo! Ja, talkojot dabā vai pilsētas teritorijā, uzej mirušu dzīvnieku – neaiztiec to, bet gan ziņo pašvaldībai. Savukārt, ja ieraugi vairāk nekā divus ievainotus vai bojā gājušus dzīvniekus, ziņo operatīvajam dienestam pa tālruni 112.

Ideju talka 02Ir skaidrs, ka tikai atkritumu vākšana nav vienīgais atrisinājums ekoloģiskajai krīzei, ir vajadzīgs visu līmeņu plašs skatījums par jauniem ekonomikas modeļiem, izglītību, ilgtspējības risinājumiem. Tāpēc īpaši aicinām skolu un augstskolu jauniešus dalīties ar idejām, kā samazināt piesārņojumu, kāds iepakojums būtu tas, kas aizstātu plastmasas iepakojumu. Tāpat aicinām doties atkritumu “medībās” un, izmantojot aplikāciju “Vides SOS” (http://www.videssos.lv) , sūtīt informāciju par piesārņotajām vietām, kā arī par bīstamākajiem, interesantākajiem gadījumiem monitoringa nolūkos paralēli sūtīt uz talkas@talkas.lv informāciju, lai sekotu līdzi situācijai.

Izturēsimies pret Lielo Talku atbildīgi, jo atkritumu vākšana un šķirošana ir ļoti būtiska mūsu visu veselībai – cilvēku saražotās ķīmiskās vielas iedarbojas uz cilvēku hormonu receptoriem, kas atstāj neatgriežamas sekas uz kopējo veselības stāvokli, ietekmē cilvēka imūnsistēmu un ievērojami paaugstina riskus saslimt ar kancerogēnajam saslimšanām. Tāpat, ķīmisko vielu – plastmasas klātesamība dabā atstāj sekas uz cilvēku auglību – iespējām radīt pēcnācējus, kas, kā atklāj pētījumi, pēdējos gadus atstāj neatgriežamas sekas. Latvijas Ārstu biedrības priekšsēdētāja Ilze Aizsilniece: “Vesels cilvēks var būt tikai uz veselas planētas Zeme. Ja domājam par veselību, mums visupirms jādomā par tīru vidi un ilgstpējīgu risinājumu meklēšanu ikvienā tautsaimniecības nozarē. Mums nav atlicis daudz laika uz šīs planētas nedomāt par vidi un klimata pārmaiņām. Domājam un darām, lai Zeme un mēs būtu veseli!”

Tāpat aicinām ikvienu domāt par to, kā ikdienā izvairīties no lieku preču iegādes, padomāt par “zero waste” dzīvesveidu un to, cik patiesībā viegli ikvienam no mums samazināt atkritumu daudzumu ikdienā.

10 gadu garumā Lielajā Talkā kopumā ir piedalījušies aptuveni 500 000 dalībnieku. Atkritumu daudzums ir vairāk nekā par pusi samazinājies, salīdzinot ar 2008. gadu. Talka kā lielākais izglītojošais un vides sakopšanas ikgadējais notikums ir nesusi auglīgus rezultātus, un arī uz priekšu tai būs nozīmīga loma vides sakopšanā, bet, būtiskākais, – cilvēku attieksmes un paradumu maiņā.