Pašvaldība
Paziņojums par Tukuma novada attīstības programmas 2015.-2021.gadam Investīciju plāna (IP 2021.2) aktualizāciju

iNFORMACIJA
Tukuma novada Dome 2018. gada 18. jūlijā parakstīja vienošanos ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru (CFLA) par Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projekta Nr.4.2.2.0/17/I/103 “Energoefektivitātes paaugstināšana PII “Pasaciņa”” īstenošanu.

ERAF projekta mērķis ir samazināt primārās enerģijas patēriņu, sekmējot energoefektivitātes paaugstināšanu Tukuma novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes “Pasaciņa” ēkā un pašvaldības izdevumu samazināšanos par siltumapgādi, veicot ieguldījumus pašvaldības ēkā atbilstoši Tukuma novada attīstības programmā plānotajām investīcijām.

Divstāvu ēka ir uzbūvēta 1980. gadā ar kopējo platību 1838,7m2. To apmeklē 231 bērns 11 grupiņās. Ēka tiek ekspluatēta 39 gadus, kuru laikā nav veikts komplekss kapitālais remonts un vajadzību veikt energoefektivitātes un pārbūves pasākumus šajā ēkā galvenokārt nosaka ēkas tehniskais stāvoklis. Projektēšanas uzdevumā papildus energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumiem (PVC logu nomaiņa, ārdurvju maiņa un vējtveru izveide, fasādes sienu siltināšana, bēniņu siltināšana un jumta remonts, cokola siltināšana, gaismas ķermeņu nomaiņa pret LED tipa gaismekļiem, siltumapgādes infrastruktūras atjaunošana saskaņā ar energosertifikāta pārskatu) iekļauti arī ūdensapgādes un kanalizācijas iekšējo tīklu, ventilācijas, elektroapgādes, vājstrāvu tīklu (telekomunikāciju, apsardzes, videonovērošanas, piekļuves kontroles, ugunsdrošības) pārbūves, labiekārtošanas un iekštelpu atjaunošanas darbi, kuri veicami par pašvaldības budžeta līdzekļiem.

CFLA apstiprināja projektu ar šādu izmaksu sadalījumu: kopējās projekta izmaksas – 1 708 500,00 EUR, tajā skaitā projekta attiecināmās izmaksas – 1 023 531,27 EUR, no kurām ERAF līdzfinansējums 28,53% jeb 291 975,00 EUR un valsts budžeta dotācija 17,87% jeb 182 889,07 EUR.

Pašvaldības projekta līdzfinansējuma daļai 2019. gada 20. martā Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padome ir piešķīrusi aizņēmumu Valsts kasē.

2018.gada decembrī tika parakstīts līgums ar SIA “Telms” par būvdarbu veikšanu par līguma summu 1 549 619,29 EUR (tajā skaitā PVN). Būvdarbi ēkā uzsākti 2019. gada februārī un plānotais izpildes termiņš ir 2019. gada decembris.

2019.gada 10. aprīlī tika saņemts SIA “Telms” iesniegums par neparedzētiem izdevumiem, kas nav iekļauti sākotnēji līgumcenā, bet ir nepieciešami pilnīgai līguma izpildei, jo tos, slēdzot līgumu, nevarēja paredzēt. Neparedzētie darbi tika apspriesti ar pasūtītāju un būvuzraugu iknedēļas būvsaplcēs un iekļauti fakta konstatācijas aktos. Piemēram, demontējot grīdas segumu, tika konstatēts, ka vairumā telpu grīdas pamatne ir sliktā stāvoklī un būvprojektā paredzētā linoleja maiņa uz nepiemērotas pamatnes nebūtu saimnieciska un ilgtspējīga rīcība. Tā kā energoefektivitātes projektā netika paredzēta morāli novecojušu stiklotu iekšdurvju un starpsienu pārbūve, tad vienlaikus ar kosmētiskā remonta darbiem tika lemts trīs grupiņu telpās šādas sienas stiklu vietā aizmūrēt un durvis mainīt. Dažās telpās, demontējot flīzes no sienām un grīdām, konstatēts, ka zem tām ir vēl viena kārta ar flīzēm un rīģipsi, dubultojot darāmā darba apjomus. Konstatēts, ka pēc seguma noņemšanas atsevišķas sienas ir kritiskā stāvoklī un ir jāveic to pārmūrēšana. Veicot šurfējumus paneļos elektroinstalācijas, vājstrāvu kabeļu un ventilācijas pārbūvei, secināts, ka stiegras betona paneļos nav pietiekami dziļas un, lai nebojātu tās, racionālāk būtu mainīt griestu apdares veidu no krāsotiem uz piekārto griestu sistēmu, nedaudz sadārdzinot izmaksas. Būvprojektā atsevišķās telpās pēc tīklu izbūves nebija paredzēts veikt kosmētisko remontu, tomēr, sapulcēs nolemts, ka šie darbi būtu jāveic. Izlemts demontēt plastmasaveidīgus sienas paneļus kāpņu telpās, bet neveikt kāpņu telpu pārflīzēšanu pilnā apjomā. Būvprojektā nebija iekļauta atvērumu izbūve bēniņu lūku montāžai.

Līgumā noteikts, ka būvdarbu apjomu kopējās izmaiņas nedrīkst palielināt līgumcenu vairāk par 10 %. Iesniegumā norādītais līguma summas palielinājums par papildus darbu izmaksu summu ir 109 024,07 EUR (7,04% apmērā no pieļaujamās 10% finanšu rezerves) un būvdarbu līguma kopējo summu nosakot 1 658 643,36 EUR. Daļu no šīs summas var iekļaut ERAF projekta izmaksās, kurai pieejams Valsts kases aizņēmums 99 445,85 EUR, savukārt 9578,22 EUR nepieciešams papildu finansējums no pašvaldības budžeta.

Pasūtītājam būvdarbu izpildes laikā ir tiesības veikt izmaiņas līgumā noteiktajos būvdarbu apjomos, kā arī uzdot būvdarbu veicējam veikt līgumā sākotnēji neparedzētus būvdarbus vai arī neveikt kādus no sākotnēji līgumā paredzētajiem būvdarbiem. Papildu būvdarbi, kas nebija iekļauti līgumā, ir nepieciešami un būvuzņēmēja maiņa radītu būtisku izmaksu pieaugumu, un to nevar veikt ekonomisku un tehnisku iemeslu dēļ kā aizvietojamība vai savietojamība ar jau sākotnējā iepirkumā iegādāto aprīkojumu, pakalpojumiem vai iekārtām, kā arī cita būvuzņēmēja iesaistīšana radītu ievērojamas grūtības pasūtītājam.