Pašvaldība
Informācija iedzīvotājiem par COVID-19 infekcijas uzliesmojumu

COVID 19 infographic2
Kopumā pasaulē no 2019. gada 31. decembra līdz 2020. gada 4. martam ziņots par 93076 laboratoriski apstiprinātiem saslimšanas gadījumiem, ko raisīja jauns koronavīruss (COVID-19). 3202 pacienti ar nopietnām blakusslimībām ir miruši.

Vairāk informācijas par izplatību.

 Koronavīrusi ir vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Cilvēkiem koronavīrusu infekcijas tiek reģistrētas visu gadu, īpaši rudenī un ziemā. Tie var izraisīt gan vieglas elpceļu infekcijas, gan smagas saslimšanas ar nopietnām komplikācijām (pneimoniju, nieru mazspēju) un pat nāvi. Nopietnus saslimšanas gadījumus iepriekš ir izraisījis SARS koronavīruss, kura rezervuārs dabā ir cibetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi.

COVID-19 infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms, iespējams, ka tā arī ir zoonoze, jo daļa saslimušo bija saistīti ar Uhaņas Dienvidķīnas Jūras produktu un dzīvnieku tirgu. Ir apstiprināta COVID-19 pārnešana no cilvēka uz cilvēku, tomēr, lai pilnībā novērtētu infekcijas izplatīšanās ceļus un riskus, ir nepieciešams vairāk informācijas.

Šobrīd situācija Pasaulē un Eiropā strauji mainās un ir paplašināts COVID - 19 infekcijas skarto teritoriju saraksts. Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) kā pagaidu ieteikumu - aicina ceļotājus, kuri atgriežas Latvijā no COVID - 19 skartajām teritorijām, turpmākās 14 dienas sekot savam veselības stāvoklim, un ja parādās kādi no elpceļu infekcijas simptomiem (paaugstinātā ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, apgrūtināta elpošana u. c.), nekavējoties zvanīt 113 un informēt par simptomiem un ceļojumu.

No 28. februāra īpaši piesardzības pasākumi ir attiecināti uz personām, kuras ir atgriezušās no

  • Itālijas Lombardijas, Veneto, Emīlijas – Romanjas, Pjemontas apgabaliem;
  • Japānas;
  • Singapūras;
  • Dienvidkorejas; 
  • Irānas; 
  • Ķīnas.

 SPKC informēs, ja Eiropas Savienībā tiks noteikti citi pasākumi.

 Braucot uz COVID - 19 skartajām teritorijām, stingri ievērot šādus piesardzības pasākumus:

- Bieži mazgājiet rokas, īpaši pēc kontakta ar slimiem cilvēkiem vai viņu apkārtējo vidi;

- Ievērojiet distanci vismaz 2 metri no cilvēkiem ar akūtas elpceļu infekcijas simptomiem;

- Klepojot un šķaudot, izmantojiet vienreiz lietojamās salvetes un pēc tam nomazgājiet rokas;

- Sekojiet vietējo varas iestāžu norādījumiem.

Slimību profilakses un kontroles centrs sagatavojis daudz informatīvu materiālu, kā arī katru dienu tiek atjaunota informāciju par patreizējo situāciju Latvijā. 

Sekojiet informācijai https://spkc.gov.lv/lv/ (vizuālā informācija - https://spkc.gov.lv/lv/aktualitates/get/nid/770, aktualitātes - https://spkc.gov.lv/lv/aktualitates/get/nid/757 ), tāpat jaunāko informāciju var meklēt Veselības ministrijas vietnē http://www.vm.gov.lv/lv/ 

Rīcības shēma iespējamās Covid-19 saslimšanas gadījumā 11.03.2020.

Veselības ministrijas aicinājums iedzīvotājiem 11.03.2020.

Izmanota infografika no www.esparveselibu.lv

Korona vīrusa profilakse