Pašvaldība
Tukuma novada pašvaldības darbība projektā Accelerate SUNShINE un sasniegtie rezultāti

Acelerate
2017.gada aprīlī Tukuma novada Dome kā viens no partneriem uzsāka dalību Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju atbalsta programmas Apvārsnis 2020 finansētā projektā “Accelerate SUNShINE” (līguma Nr. 754080).


Tukuma novadā dzīvo 29 943 iedzīvotāji (pēc PMLP datiem uz 01.01.2020.) un liela daļa no tiem dzīvo daudzdzīvokļu ēkās. Tukuma novadā ir vairāk kā 300 daudzdzīvokļu ēkas, un ēku atjaunošanas temps novadā līdz šim ir bijis lēns. Lai motivētu iedzīvotājus atjaunot savus mājokļus, Tukuma novada Dome 2017.gada nogalē novadā uzsāka plašu iniciatīvu – kampaņu “Dod mājai otru dzīvi!”. Tās mērķis ir iedzīvotājiem sniegt ne tikai informāciju par savas daudzdzīvokļu mājas atjaunošanas iespējām, bet arī atbalstīt procesa organizāciju, lai iedzīvotāji pieņemtu kopēju lēmumu uzlabot ikdienas komfortu savos mājokļos, padarot tos drošākus, energoefektīvākus un glītākus.
Gan Tukuma pilsētā, gan novada 10 pagastos pēdējo trīs gadu laikā ir organizēta virkne informatīvo pasākumu, informatīvās sapulces ar 23 daudzdzīvokļu ēku iedzīvotājiem visā novada teritorijā, izstrādāti energoauditi un tehniskā apsekojuma dokumentācija 17 daudzdzīvokļu ēkām Pūrē, Slampē, Tukumā u.c. Piecu māju aktīvākie iedzīvotāji ir noslēguši līgumus par būvprojekta izstrādi un iesnieguši pieteikumus atbalsta saņemšanai finanšu institūcijā ALTUM. Finanšu institūcija ALTUM nodrošina iedzīvotājiem 50% grantu pēc mājas atjaunošanas darbiem, bet diemžēl 2020.gada janvārī tika pārtraukta jaunu pieteikumu pieņemšana, turpinot izskatīt jau saņemtos pieteikumus.
Šobrīd skatoties uz ēku atjaunošanas tempu Tukuma novada teritorijā un analizējot daudzdzīvokļu ēku sektoru, vēl nav novērota izteikta attīstības virzība, tādēļ šāda veida projekti un aktivitātes ir nozīmīgas, lai virzītos uz sakārtotu novada apkārtējo vidi un izglītotu novada iedzīvotājus. Gan daudzdzīvokļu ēkas pilsētā, gan novada pagastos Pūrē, Slampē, Džūkstē, Sēmē, Tumē un Degolē ir pieslēgtas centralizētajām siltumapgādes sistēmām, kas jau ir viens no pirmajiem nosacījumiem par siltumenerģijas uzskaiti, lai šādas ēkas varētu pieteikties atbalsta saņemšanai to atjaunošanai. Vērtējot Accelerate SUNShINE projekta gaitu, lielāko aktivitāti ir izrādījuši Slampes un Pūres pagasta iedzīvotāji, kuriem rūp savas mājas stāvoklis un tā uzturēšana.
Tukuma novada Dome saviem iedzīvotājiem ir sagatavojusi dažādas atbalsta iespējas, uzsākot ēku atjaunošanas procesu. Pirmkārt, ir izstrādāti saistošie noteikumi Nr.7 “Par Tukuma novada pašvaldības līdzfinansējuma apjomu un tā piešķiršanas kārtību daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitātes pasākumu veikšanai un piesaistīto zemes gabalu labiekārtošanai”, kuros ir noteikts līdzfinansējuma apmērs dokumentācijas sagatavošanai un būvniecības darbu veikšanai. Otrkārt, iesaistoties kampaņas aktivitātē “Dod mājai otru dzīvi!”, Tukuma novada iedzīvotājiem tika sniegts informatīvais atbalsts par ēku atjaunošanu, tai skaitā organizēti pieredzes apmaiņas braucieni uz jau atjaunotajām ēkām, kā arī palīdzēts ar dzīvokļu īpašnieku informatīvo kopsapulču rīkošanu.
Projekta laikā organizētas ne tikai sapulces un gatavoti dokumenti. 2019. gada jūnijā Tukumā aizritēja arī pirmās Energodienas, kur vienuviet bija pulcējušies Latvijas energoefektivitātes nozares eksperti, lai iedvesmotu veikt pārmaiņas savās mājās un apkārtnē.
Pašvaldība ne tikai aicina iedzīvotājus rūpēties par savām ēkām, bet arī pati to dara. Tukuma novada pašvaldība ir viena no pirmajām pašvaldībām Latvijā, kura atjauno divas publiskās ēkas - Tukuma pirmskolas izglītības iestādi “Pasaciņa” un Tukuma 2. vidusskolu - ar piecu gadu energoefektivitātes garantiju. Tas nozīmē, ka būvniecības līgumā ir iekļauts noteikts siltumenerģijas patēriņa rādītājs, kas būvniekam pēc darbu veikšanas ir jānodrošina nākamo piecu gadu laikā. Tas nodrošina, ka būvniecības darbi būs veikti kvalitatīvi, un ēka kalpos un pildīs savas funkcijas atbilstoši projekta norādītajiem parametriem. Atbildību par energoefektivitātes rādītāju izpildi vai neizpildi uzņemas būvnieks.
Projekta “Accelerate SUNShINE” īstenošanas termiņš ir pagarināts par vienu gadu un aktivitātes turpināsies līdz 2021.gada 31.martam.

Sagatavoja: Toms Akmentiņš, 04.2020.

Apvarsnis 2020