Pašvaldība
Lielā Talka aicina Latvijas skolas piedalīties Pasaules talkā

laimes koki logo 1024x281
Sākoties jaunajām mācību gadam, kustība “Lielā Talka” aicina Latvijas skolas un to audzēkņus šā gada 19. septembrī pievienoties akcijai “World Cleanup Day” (WCD) jeb Pasaules talkai. Tās ietvaros aicinām veikt skolas teritorijas sakopšanas darbus un piedalīties tradicionālajā koku sēšanas un stādīšanas akcijā “Laimes koki”. Šogad Pasaules talka Latvijā tiek rīkota jau trešo reizi.


Pasaules talkas galvenais mērķis ir apvienot cilvēkus cīņā ar klimata pārmaiņām un globālo piesārņojumu. Savukārt Latvijā, Pasaules talkas ietvaros, tiek stādīti koki, lai katrs iestādītais koks un iesētā sēkliņa nākotnē izaugtu par skaistu dižkoku. Tādā veidā mēs ar savām rokām izdarīsim lielu darbu zaļas un ekoloģiskas vides veidošanā planētas un tās iedzīvotāju nākotnei un labklājībai. Arī paši mazākie – bērnu dārzu audzēkņi un pirmsskolas vecuma bērni – var iesaistīties “Laimes koku” akcijā, sējot sēkliņas, lai jau nākamgad varētu iestādīt jaunos koku stādiņus.

Vita Jaunzeme, Lielās Talkas vadītāja un organizatore: “Mūsu jaunatne ir gan Latvijas, gan visas pasaules nākotne. Tie ir topošie viedokļu līderi un vadītāji, kuri tieši šobrīd veido savus uzskatus par apkārtējo vidi un vērtību sistēmas. Tāpēc ir tik svarīgi atcerēties, ka tā ir visu mūsu lielāka atbildība – iedot jauniešiem izpratni par zaļās un sakoptas vides svarīgumu, pieradināt tos rūpēties par dabu un cienīt to. Gan talkošana, gan Laimes koku stādīšana ir lielisks veids, kā izkopt mūsu pašu ieradumus, rādot pareizu un pozitīvu piemēru mūsu bērniem. Ja vēlamies paši dzīvot tīrā vidē un tādā audzināt arī nākotnes paaudzes, mums uz šo mērķi jāiet jau šodien, nebaidoties iniciēt un īstenot idejas, kas palīdzēs mums sasniegt mērķi arī ilgtermiņā.”

Tāpat mēs aicinām skolas piedalīties “Ideju talkā”. Tik pat svarīgi kā fiziski doties talkot, ir nepieciešamība raudzīties nākotnē – kā varam uzlabot savu dzīves kvalitāti, tajā pašā laikā saudzīgi izturoties pret dabu. Ikviens iesūtītā doma “Ideju Talkas” ietvaros palīdz meklēt jaunus, inovatīvus risinājumus “zaļākai” rītdienai, ar idejām aicina dalīties. Savas idejas skolas vai skolnieki ir aicināti sūtīt uz Lielās Talkas e-pastu talkas@talkas.lv.

Lielās talkas mājaslapā www.talkas.lv izveidota interaktīvā karte, kur ikviens talkotājs, tajā skaita skolas un izglītības iestādes, var atzīmēt un pieteikt uzkopšanas un labiekārtošanas talkas, kā arī atzīmēt vietu, kur tiks iesēts vai iestādīts koks. Lai padarītais darbs būtu baudāms ilgtermiņā un iestādītie koki izaugtu par nākotnes dižkokiem, ļoti svarīgi zināt kādas sugas koks tiek stādīts, kādos laikapstākļos un kādā augsnē. Pamācību par to, kā pareizi stādīt vai iesēt koku, var apskatīties šeit.

Piedaloties akcijā “Laimes koki” neaizmirstiet padalīties ar savu labo darbu:
1. Podiņā jāiesēj iepriekš sagatavota koka sēkla vai savā apkaimē jāiestāda koka stāds;
2. Sēšanas / stādīšanas process jānofilmē vai jānofotografē un jāpublicē savos sociālo tīklu kontos, izmantojot tēmturus: #Lielatalka #WorldCleanupDay #Laimeskoki
3. Interaktīvajā kartē, kas atrodama vietnē talkas.lv, jāatzīmē vieta, kur iestādīts vai iesēts jaunais kociņš.