Pašvaldība
Aicinām piedalīties pasaules kultūras telpas TUKKU MAGI pagalma atvēršanā un radošā izaicinājuma “Tukuma 48h kino komūna Cinevillā” noslēguma pasākumā

Tukku Magi un Kinofest
2020.gada 20. septembrī pašā Tukuma pilsētas sirdī, Pasta ielā 26, agrākajā Fermentu rūpnīcā, kas vēl senāk bijusi Zēberga spirta un iesala rūpnīca, pirmo reizi aicinām piedalīties kultūras telpas TUKKU MAGI pagalma atvēršanā un radošā izaicinājuma “Tukuma 48h kino komūna Cinevillā” noslēguma pasākumā.

Jau nedēļu iepriekš visā pilsētā tiks izvietotas reklāmas logu rūtis. Tās ir logu rūtis no bijušās Valsts Tukuma fermentu rūpnīcas ēkas, kas iegūst savu otro elpu, pateicoties brīvprātīgiem Tukuma māksliniekiem, kuri uz rūtīm izveidos rūpnīcas ēkas fragmentus, bet desmitā daļa loga laukuma tiks izmantota pasākuma reklāmai, un pasākuma dienā Tukuma deju skolas “Demo” audzēkņi iedzīvinās logus atklāšanas laikā.


TUKKU MAGI tiek veidots kā unikāls daudzkultūru muzejs Latvijā, atradīsies bijušās rūpnīcas teritorijā Tukumā un būs pirmais šāda veida mākslas centrs Ziemeļeiropā. Projekta misija ir mainīt priekšstatu par tradicionālo mākslu, parādot to kā vienlīdzīgu partneri mūsdienu mākslas pasaulē. TUKKU MAGI virzītāji saredz šo muzeju kā radošu centru, kurā saskaras dažādas kultūras, laikmeti, radošie procesi, akadēmiskais un eksperimentālais.
Lai iedzīvinātu projekta ideju lokālajā vidē un izveidotu pamatu tālākai TUKKU MAGI attīstībai, savu iniciatīvu ir izrādījuši brīvprātīgie Tukuma novada iedzīvotāji, kas kopā ar pašvaldību organizē pasākumu, kurš noritēs starptautiskās akcijas “Breathe with Me” (https://breathewithme.world) ietvaros. Akcija, kuru izveidojis mākslinieks Jepe Heins (Jeppe Hein) kopā ar “Art2030”, aizsākās 2019. gadā Ņujorkā, ASV, lai pievērstu uzmanību globālajām vides problēmām un runātu par ANO izvirzītajiem mērķiem.
20. septembrī plkst. 16.00 Pasta ielas 26 pagalmā aicinām piedalīties publiska mākslas darba “Breathe with Me” (“Elpo kopā ar mani”) tapšanā! “Elpo kopā ar mani” ir mākslas darbs, ko mēs radām, uzgleznojot savu elpu – ar otu uzvelkot līnijas uz audekla, sienas vai citas virsmas. Katra līnija ir tik gara, cik gara ir mūsu elpa.
5. septembrī vairāk nekā trīsdesmit tukumnieki un viesi piedalījās pagalma sakopšanas talkā un krāsoja sienu, uz kuras plānots vilkt līnijas “Elpo kopā ar mani” akcijas ietvaros, tāpat biedrība aicināja iesaistīties akcijā “Uzšuj karodziņu “Breathe with Me” akcijai!”, kuras laikā līdz šim brīdim ir sašūti 50 karodziņi.
Pasaules akcija “Breathe with Me” jeb “Elpo kopā ar mani” ir simboliska TUKKU MAGI vīzijas materializācija. “Mēs katrs esam daļa no pasaules, un pasaule ir daļa no mums, tieši šī, mūsuprāt, ir nozīmīgākā apzināšanās, par ko mēs vēlamies runāt,” saka Dace Penke, biedrības “Pasaules kultūru telpa Tukumā” valdes locekle.
Pēc pasaules elpas uzgleznošanas TUKKU MAGI pagalmā notiks Rīgas Starptautiskā īsfilmu festivāla “2Annas” un Kinopilsētas “Cinevilla” rīkotais radošais izaicinājums “Tukuma 48h kino komūna Cinevillā” noslēguma pasākums, kurā būs skatāmas labākās 48 stundu laikā Tukuma novadā izveidotās īsfilmas, un konkursantu apbalvošanas ceremonija. Pēc žūrijas vērtējuma labākie īsfilmas veidotāji no Tukuma novada pašvaldības saņems 1000 EUR naudas balvu (pirms nodokļu nomaksas), kā arī speciālbalvu no Tet, bet skatītāji par savu favorītu varēs balsot atsevišķi. Skatītāju simpātijas balvas ieguvēji saņems iespēju savu nākamo radošo kino ieceri īstenot Kinopilsētā “Cinevilla”.
“Mums prieks, ka dalībnieku starpā ir tādi, kuri jau ir bijuši filmēšanas laukumā un ar šo izaicinājumu vēlas paši iejusties scenārista un režisora lomā. Patīkami redzēt pieteikumus ne tikai no kino, bet arī no citu mākslas nozaru pārstāvjiem, kas varētu vairot ideju un interpretāciju dažādību,” atzīmē Rīgas Starptautiskā īsfilmu festivāla “2Annas” producente Agnese Krastkalne.
Savukārt pēc svinīgās apbalvošanas ceremonijas un īsfilmu noskatīšanās, ap plkst. 18.00, īpašo pagalma atmosfēru radīs “Rihards Lībietis Orchestra”.
Pasākuma laikā būs iespējams:
- apskatīt bijušajā Valsts Tukuma fermentu rūpnīcas ēkā atrastos priekšmetus (līdz 27. septembrim no plkst. 17.00 līdz 20.00);
- izveidot TUKKU MAGI personalizētu piemiņas zīmi;
- vērot gaismas spēles un instalācijas TUKKU MAGI pagalmā;
- nobalsot par savu favorīti – īsfilmu, kas tapusi 48 stundu laikā.
Darbosies divas kafejnīcas, par omulību un komfortu vakarā varat parūpēties paši, paņemot līdzi pledu vai krēsliņu.
Pasākums tiks filmēts un fotografēts. Būsim atbildīgi, ievērosim distanci!
Programmā ir iespējamas izmaiņas.

AFIŠA

Informāciju sagatavoja:
Dace Liepiņa-Zusāne
Tukuma novada Domes
Kultūras, sporta un tūrisma pārvaldes
Vadītāja vietniece kultūras un sporta jautājumos
dace.liepina-zusane@tukums.lv | (+371) 291 655 05