Pašvaldība
Tumes pagastā īstenots Meža dienu projekts

1
Tumes un Degoles pagastu pārvalde piedalījās Meža attīstības fonda atbalstītajā Latvijas Pašvaldību savienības projektā “Meža dienas 2020. - Meža nozare: Skaista ainava un mežsaimniecība ekonomikai”. Latvijas sabiedrība Meža dienās 2020 tiek aicināta pievērst uzmanību parku, aleju, koku rindu, dendroloģisko stādījumu stāvoklim un palīdzēt risināt labiekārtošanas, kā arī ar meža apsaimniekošanu saistītos jautājumus. Moto: “Veidosim daudzveidīgu Latviju un tīkamu tās ainavu!”.

Tumes un Degoles pagastu pārvalde šim projektam bija pieteikusi Tumes parku. Parks atrodas Tumes ciemata centrā, tam blakus esošā ūdens krātuve lieliski papildina ainavu. Esošajā parka daļā aug 11 koku sugas. Pagastu pārvaldes mērķis projektā bija atjaunot vienu “Tumes parka” daļu, iestādot jaunas koku un krūmu grupas ainavas uzlabošanai. Atjaunotais parks kalpos arī pagasta iedzīvotājiem kā lieliska atpūtas un maza formāta āra pasākumu vieta. Meža dienu ietvaros tiks organizēts izglītojošs pasākums par meža apsaimniekošanas dzīves ciklu, par nozares nozīmību ekonomikas attīstībā un vides aspektu. Meža nozares speciālisti palīdzēs veidot sapratni, kā nozarē strādāt ilgtspējīgi un reizē videi draudzīgi, kā saudzēt dabu, to apsaimniekojot. Sadarbībā ar Ķemeru nacionālo parku tiks rīkota izzinoša lekcija “Ko stāsta koki”. Piešķirtais finansējums projekta realizēšanai bija 500 EUR.

Projekta ietvaros 21.septembrī jaunizveidotajā parka daļā tika atjaunotas un papildinātas koku grupas. Parkā augošās esošās ābeles tika papildinātas ar dekoratīvajām ābelēm. Tāpat papildināta bērzu audze ar neierastākām bērzu koku formām. Izveidota dekoratīvo pīlādžu grupa, ainavu papildina sārtziedu kastaņas un dažādu šķirņu ozoli. Lai norobežotu politiski represēto piemiņas vietu, ir sastādītas krūmu grupas.

Pasākumā piedalījās pašvaldības darbinieki un ciema aktīvisti, t.sk., dārzniece, ainavu arhitekte, sētnieki, palīgstrādnieki.

Projekta gaitā labiekārtoto parku pēc projekta uzturēs Tumes un Degoles pagastu pārvalde.

Projektu finansiāli atbalsta  Meža attīstības fonds.

2

3 

5 

 logo

Mežā fonds logo