Kultūra
Ziemassvētki miniatūrās Tukuma Ev. Luteriskajā baznīcā

Ziemassvētki miniatūrās v2 page 0001
Šī gada 18. decembrī Tukuma evaņģēliski luteriskajā baznīcā un 19. decembrī Rīgas Sv.Pētera baznīcā plkst. 19.00 uz koncertu savus klausītājus aicinās Nacionālo Bruņoto spēku Štāba orķestris.


Advents – pirmssvētku laikā, kad gaisā virmo gaidīšanas sajūtas, savu muzikālu skatījumu un noskaņu piedāvās arī diriģents kapteinis Aleksandrs Kreišmanis. ”Ziemassvētki miniatūrās” ir jaunu iespaidu un saskaņu meklējošs skatījums laikam, kad ārā ir tumšs, bet cilvēka sirdī rodas svētku sajūta un iekšējais gaišumu nesošais miers. Koncerti būs īpaši arī pašiem orķestra mūziķiem, jo notiks sen gaidīta muzikāla tikšanās ar klausītājiem tieši Adventa laikā. Profesionālais orķestris, kura pamatdarbība ir svarīgu valstisku pasākumu nodrošināšana, šoreiz klausītājus priecēs ar krasi atšķirīgu, jaunu Latvijā maz skanējušu vai vēl pat neatskaņotu pūtēju orķestru mūziku.
NBS Štāba orķestra diriģenta veidotās koncertprogrammas ideja ir cilvēka iekšējo sajūtu attēlojums svētku gaidīšanas laikā, parādot - kā no klusuma rodas mūzika, kā no mazām pilītēm veidojas strauti un upes, kā cilvēka varonība un upurēšanās augstāku mērķu labā, devusi mums iespēju, būt šeit un tagad. Kā soli pa solim no nelieliem fragmentiem izaug vienots harmonisks veselums.
Koncerta atklāšanā skanēs holandieša Bernarda Zvēra /Bernard Zweers/ opuss ”Manai dzimtenei”, kur meistarīgi savīts tradicionālais baznīcas korālis kopā ar gleznaino dabas attēlojumu, ietekmējoties no A.Dvoržāka un J.Sibēliusa daiļrades.
Koncertā dzirdēsim arī NBS Štāba orķestra klarnešu kvartetu “Quattro Differente”, kurš šobrīd atrodas uz savas divdesmitgadu jubilejas viļņa un dāvinās klausītājiem īpašu veltījumu. NBS štāba orķestra mūziķi mīļi aicina visus piebiedroties un gaidīt svētkus kopā. Uz tikšanos koncertos! Labākajās tradīcijās – koncertos ieeja brīva!