NVO
Uzsākta sadarbība ar Tukuma novada nevalstiskajām organizācijām 2021.gadā

 

puzle1

Daudzu gadu garumā Tukuma novada pašvaldībai ar Tukuma novada nevalstiskajām organizācijām (NVO) notiek sadarbība, kuras rezultātā NVO veic kādas pašvaldības deleģētās funkcijas. Šīs sadarbības rezultātā 2021. gadā starp pašvaldību un biedrībām, ir noslēgti 58 deleģējuma līgumi, kas paredz dažāda veida pasākumus un aktivitātes.


Tukuma novadā darbojas vairāk kā deviņdesmit nevalstiskās organizācijas, tai skaitā sporta klubi, un katrai no tām ir savi mērķi un darbības jomas: dažādu sporta veidu, bērnu un jauniešu, daudzbērnu ģimeņu, senioru, trimdas latviešu, politiski represēto, cilvēku ar īpašām vajadzībām, pilsoniskās sabiedrības veidošanas un integrācijas veicināšanas, vides sakārtošanas un teritoriju attīstības, mazākumtautību u.c. kopienu pārstāvji, kā arī baznīcu atjaunošanas fondi.

Katra no biedrībām atspoguļo kādas iedzīvotāju grupas vajadzības ne tikai savstarpējā sadarbībā, bet arī ar vēlmi piedalīties Tukuma novada sabiedrības problēmu risināšanā un dzīves kvalitātes uzlabošanā. Tā šogad pašvaldība saņēma 144 iniciatīvas no 61 biedrības. Visvairāk šogad tika lūgts atbalstīt tādas jomas kā labdarība, sports, brīvā laika pavadīšana, vides uzlabošana, kultūra, radošums un neformālā izglītība, tai skaitā veselības uzlabošanas jomā.

Izvērtējot iniciatīvu pieteikumus, vadoties pēc vērtēšanas kritērijiem kā arī šī gada budžeta iespējām, šogad pašvaldība ir atbalstījusi 113 iniciatīvas par kopējo sumu 94037,00 euro, no kuriem biedrībām 33.769 euro un sporta klubiem 60.268 euro.  Atbalstītās aktivitātes paredzētas dažādām mērķauditorijām gan pilsētā, gan visā novadā. Par pasākumiem, kurus organizē biedrības var uzzināt sociālajos tīklos vai pašvaldības informatīvajā izdevumā Tukuma Laiks.

Nevalstiskajām organizācijām ir ļoti liela nozīme un ietekme uz procesiem pašvaldības dzīvē, taču tās līdzdalība un tās apjomi ir atkarīgi tikai no pašu organizāciju un to biedru vēlmēm iesaistīties. Paldies visām biedrībām un to biedriem, kuri brīvprātīgi iesaistās sabiedrības aktivitātēs veicot pašvaldības deleģējumus, tādējādi veicinot Tukuma novada iedzīvotāju iesaistīšanos sabiedriskajā dzīvē.

Informāciju sagatavoja:
Gundega Rugāja
Sabiedrisko un starptautisko attiecību koordinators
gundega.rugaja@tukums.lv
mob.: 20038900