Projekts “PROTI un DARI!”

picture
No 2019. gada augusta līdz 2021. gada janvārim Labklājības ministrija (LM) sadarbībā ar 10 pašvaldībām, tajā skaitā Tukuma pašvaldību, ar Eiropas Sociālā fonda (ESF) līdzfinansējumu, īstenoja izmēģinājumprojektu, kura mērķis bija aprobēt jaunu modeli sabiedrībā balstītu sociālo (SBS) pakalpojumu finansēšanā. Projekta pamatā ir princips, kas paredz, ka projekta dalībniekam – pilngadīgai personai ar garīga rakstura traucējumiem tiek piešķirts noteikts budžets, kura ietvaros, ciešā sadarbībā ar izmēģinājumprojekta sociālo darbinieku, persona var saņemt SBS pakalpojumus.

Tukuma pašvaldībā izmēģinājumprojektā piedalījās 10 personas ar garīga rakstura traucējumiem. Lai sasniegtu projekta dalībnieku mērķus un sapņus projekta ietvaros Tukuma pašvaldībā tika nodrošināti SBS pakalpojumi: atbalsta personas pakalpojums, ģimenes asistenta pakalpojums, asistenta pakalpojums un transporta pakalpojums, aprūpes mājās pakalpojums, dienas aprūpes centra pakalpojums, grupu dzīvokļa (mājas) pakalpojums, atelpas brīža pakalpojums mājās, psihologa konsultācijas, deju un kustību terapijas nodarbības, mūzikas terapijas nodarbības, fizioterapeita un ergoterapeita nodarbības, uztura speciālista konsultācijas, kanisterapeita nodarbības, specialā pedagoga nodarbības individuālā atbalsta programma – mentora/darbaudzinātāja pakalpojums darba vidē un sociālā darbinieka konsultācijas.

Projekta dalībniekiem bija iespēja izvēlēties pakalpojuma sniedzēju un pakalpojuma saņemšanas vietu. Pakalpojumu sniegšanā tika ņemtas vērā katra projekta dalībnieku individuālās vajadzības. Projekta sociālajam darbiniekam bija liels izaicinājums piesaistīt pakalpojumus un speciālistus, kuri piekristu sniegt pakalpojumus to divu dalībnieku dzīvesvietā, kuri ilgāku laku bija dzīvojuši savā ierastajā vidē, atteicās kontaktēties un saņemt pakalpojumus ārpus dzīvesvietas. Bet projekta dalībniekiem, ģimenei un speciālistiem – mūzikas terapeitam, psihologam, ergoterapeitam, atbalsta personai, ģimenes asistentam un speciālajam pedagogam, sniedzot pakalpojumu drošā vidē - dalībnieka dzīvesvietā, uzlabojās dalībnieku fiziskā un sociālā funkcionēšana, tie sāka kontaktēties, līdzdarboties, iziet sabiedrībā un sākt pakalpojumus saņemt ārpus dzīvesvietas. Lielākais vairums dalībnieku saņēma atbalsta personas pakalpojumu.

Pateicoties saņemtajam atbalstam vairāki dalībnieki paplašinājuši savu atbalsta loku, uzlabojuši pašaprūpes spējas, neatkarības un patstāvīgās dzīves prasmes, iesaistījušies nodarbinātībā. Viens projekta dalībnieks uzsāka tiesvedību par rīcībspējas ierobežojuma apjoma pārskatīšanu. Savukārt kāds cits dalībnieks pietuvojies sapnim, lai kļūtu par dīdžeju. Vēl jāpiemin sasniegums, kādas dalībnieces funkcionēšanā, kura veselības ierobežojumu dēļ nespēj uzņemties savu bērnu ikdienas aprūpi un audzināšanu, bet projekta laikā uzlabojās savstarpējas attiecības ar bērniem, jo dalībniece saņēma psihologa un asistenta atbalstu, biežāk tikās ar bērniem, bija iespēja doties kopīgos izbraukumos. Vairāki dalībnieki kā ieguvumu atzīmē iespēju projektā saņemt speciālo pedagogu nodarbības lasīt, rakstīt un rēķināt prasmju attīstīšanai. Speciālo pedagogu nodarbības tika balstītas uz praktiski sadzīvē pielietojamu prasmju attīstību, piemēram, matemātika, lasīšana un rakstīšana dabā, pie jūras, muzejā, veikalā.

Nodrošinot pakalpojumus personām ar garīga rakstura traucējumiem, jāņem vērā tas, ka tuviniekam, kas ikdienā aprūpē personas - pastāv “izdegšanas” risks. Tādēļ ir būtiski veicināt atbalstošas vides nodrošināšanu ģimenēs, kurās ir personas garīga rakstura traucējumiem un atslogot personas ģimenes locekļus no aprūpes un uzraudzības pienākumu veikšanas. Projekta laikā diviem dalībniekiem tika sniegts atelpas brīža pakalpojums mājās.

Tās ir izmaiņas ne vien dalībnieku dzīvē, bet arī to tuvinieku dzīvēs, kuri ikdienā nodrošina šo personu aprūpi. Lai turpinātu dalībniekiem nodrošināt sociālos pakalpojumus pēc izmēģinājumprojekta tiks izvērtēta iespēja piesaistīt Deinstitucionalizācjas projekta, valsts un pašvaldības finansējumu.

Šobrīd tiek vērtēti izmēģinājumprojekta rezultāti, precizēts izstrādātais mehānisms un izstrādāti priekšlikumi sociālo pakalpojumu nodrošināšanai pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem.


Informāciju sagatavoja:

izmēģinājumprojekta sociālā darbiniece