Jaunumi, ziņas
VAS Latvijas Valsts ceļi uzsāk informatīvu kampaņu Neamputē ceļazīmi!

celazime
  Katru gadu uz Latvijas valsts autoceļiem tiek nozagtas vai sabojātas desmitiem un simtiem ceļazīmes, drošības barjeras, luksofori un cits autoceļu aprīkojums. Katra šāda zādzība vai vandālisma akts ir ne tikai ievērojami materiālie zaudējumi, galvenā problēma – šāda rīcība apdraud autobraucēju un citu ceļu lietotāju drošību.
Lai pievērstu sabiedrības uzmanību šai problēmai un atturētu cilvēkus no ceļazīmju un cita ceļu aprīkojuma bojāšanas, VAS Latvijas Valsts ceļi (LVC) uzsāk informatīvo kampaņu Neamputē ceļazīmi!.

„Ja uz ceļa trūkst ceļazīmes, autovadītājam nav informācijas par attiecīgo ceļa posmu, kas var būt vitāli svarīga; ja tunelī vai uz šosejas nav tur paredzētā pagaismojuma, gājējs vai autobraucējs ir apdraudēts, jo nesaņem maksimāli drošus braukšanas vai iešanas apstākļus, kas bija paredzēti. Katra ceļa aprīkojuma zādzība vai demolēšanas gadījums var izraisīt ceļa satiksmes negadījumu, tas ir tiešs apdraudējums ceļu lietotāju drošībai," stāsta VAS Latvijas valsts ceļi valdes priekšsēdētājs Jānis Lange. „Ceļazīmju zādzības un aprīkojuma bojājumi notiek katru gadu, tāpēc esam nolēmuši uzrunāt sabiedrību ar kampaņas palīdzību," viņš norāda.

2014. gadā valsts ceļu aprīkojumam bija nodarīti zaudējumi vairāk kā 200 000 eiro apmērā. Visvairāk ir bojātas un zagtas ceļazīmes, 2014. gadā tādas bija 254. Tāpat pērn tika bojāti vai nozagti 212 ceļa zīmju stabi, ir arī bojāti vai nozagti 30 signālstabiņi un cits ceļu aprīkojums. Ir bojāti pieturvietu paviljoni, luksofori, apgaismes stabi. Regulāri tiek demolēts apgaismojums gājēju tuneļos zem valsts autoceļiem, cieš arī pieturvietu stikli.

Piemēram, 2014. gadā vasarā uz jaunā autoceļa Tīnūži–Koknese (P80) ir bijis izdemolēts elektrības sadales skapis un nozagti apgaismes līnijas kabeļi (Foto Nr. 1 un 2).

Savukārt 2014. gada februārī uz Rīgas apvedceļa (A4) pie Muceniekiem bija nozāģēta meteoroloģiskā stacija, kas nodrošina datus par ceļa stāvokli, tai skaitā ceļa virsmas temperatūru, kas ziemas periodā ir svarīga informācija ceļu uzturētājiem (Foto Nr. 3 un 4).

LVC dati liecina, ka visbiežāk ceļu satiksmes aprīkojums tiek bojāts vasarā. Uzrunājot skolēnus un viņu ģimenes pirms vasaras brīvlaika, informatīvie plakāti tika piegādāti Latvijas skolām, kampaņas ietvaros ir izgatavoti video klipi, kā arī vides informatīvie materiāli.