Jaunumi, ziņas

Laikā no 17.marta līdz 14.maijam Tukuma novada pagastos un pilsētā notika ikgadējās iedzīvotāju sapulces, kurās iedzīvotāji tikās ar Tukuma novada Domes vadību un deputātiem, pagastu pārvalžu vadītājiem, sociālajiem darbiniekiem, policistiem un citiem speciālistiem.
Sapulcēs iedzīvotāji tika informēti par 2014. un 2015. gada budžetu, īstenotajiem projektiem, notikumiem kultūras un sporta jomā, pašvaldības aģentūras „Tukuma novada sociālais dienests" pakalpojumiem, par komunālajiem jautājumiem, pašvaldības un Valsts policijas reģistrētajiem notikumiem, kā arī par 2015.gada iecerēm.

Aktuālākās problēmas pagastos
Katras sapulces noslēgumā ikviens iedzīvotājs tika aicināts vadībai uzdot jautājumus, izteikt sūdzības un ierosinājumus. Pagastos iedzīvotājus visvairāk satrauc komunālās sfēras jautājumi. Viens no tiem – maksa par siltumapgādi. 2015.gadā četros Tukuma novada pagastos – Slampē, Džūkstē, Degolē un Tumē – siltumenerģiju ražos koģenerācijas stacijas koģenerācijas, kas tiks pieslēgtas pie esošajiem siltuma tīkliem. Savukārt pagastu katlu mājas tiks nodotas nomā koģenerācijas stacijām un iegūtā nomas maksa tiks izlietota siltummezglu iegādei dzīvojamajām mājām, siltumtrašu labiekārtošanai un apsaimniekošanai.
Iedzīvotāji sapulcēs pauda neizpratni par to, kur paliek iekasētā apsaimniekošanas maksa un kas par to tiek darīts. Šajā sakarā SIA „Komunālserviss TILDe" vadītājs A.Siliņš solīja pilnveidot kārtību un turpmāk informēt iedzīvotājus gan par apsaimniekošanas maksas izlietojumu, gan par paveiktajiem darbiem, gan izmaksām.
Joprojām viena no aktuālākajām problēmām pagastos ir sadzīves atkritumu apsaimniekošana, tostarp atkritumu konteineru izvešana un maksa par pakalpojumu. Dauzi iedzīvotāji arvien nav noslēguši līgumus par atkritumu apsaimniekošanu, kā rezultātā tiek izsūtīti brīdinājumi ar aicinājumu noslēgt līgumu.
Iedzīvotājus satrauc arī nesakoptās teritorijas ciematos. Ir daudz privātīpašumu, kurus īpašnieki nekopj. Pašvaldības policija apseko šīs teritorijas, un īpašniekiem tiek izsūtīti brīdinājumi.
Sapulcēs liela uzmanība tika vērsta uz iedzīvotāju komunālo pakalpojumu parādiem. SIA „Komunālserviss TILDe" aktīvi strādā, lai vienotos ar parādniekiem par apmaksu un lūdz iedzīvotājus sadarboties. Šā gada sākumā pašvaldības uzņēmums noslēdza līgumu ar parādu piedzinējfirmu „Lindorff" par parādu piedziņu bezstrīdus kārtībā.
Joprojām aktuāla problēma ir pasažieru pārvadājumi, jo autobusi no pagastiem uz Tukumu brauc reti. Šis jautājums tiks risināts sadarbībā ar SIA „Tukuma auto".
Iedzīvotāju sapulcēs pagastos runāja arī par ciematu labiekārtošanu un atpūtas vietu ierīkošanu, agresīviem auto vadītājiem, saimnieku nepieskatītiem suņiem, pašvaldības grantēto ceļu stāvokli, no kuriem atsevišķus posmus paredzēts sakārtot Lauku attīstības programmas 2014.- 2020.gadam „Pasākums lauku ceļu sakārtošanā uzņēmējdarbības veicināšanai" ietvaros.

Kas satrauc Tukuma pilsētas iedzīvotājus
Arī Tukuma pilsētas iedzīvotāji visvairāk interesējās par komunālajiem un apsaimniekošanas jautājumiem. Sapulcē uzdotie jautājumi un atbildes:
Vai SIA „Tukuma nami" sūtītajās rēķinu lapiņās par 30.04.2015. Domes lēmumu (prto.Nr.4, 23.#) „Par dzīvojamo telpu īres maksu Tukuma novada pašvaldībai piederošajā dzīvojamajā fondā" rakstītais attiecas arī uz privatizētajiem dzīvokļiem vai tikai uz tiem, kas dzīvokļus īrē no pašvaldības?
SIA „Tukuma nami" valdes loceklis Uldis Eglītis informē, ka 30.04.2015. Domes lēmumā (prto.Nr.4, 23.#) „Par dzīvojamo telpu īres maksu Tukuma novada pašvaldībai piederošajā dzīvojamajā fondā" noteiktais īres maksas paaugstinājums attiecas tikai uz īres dzīvokļiem. Uz privatizētajiem dzīvokļiem šis lēmums neattiecas.
Cik ilgi jāturpina maksāt par tā saucamo starpību starp individuālo skaitītāja rādījumu un mistiskajiem zudumiem par ūdens patēriņu? Tagad koeficients tiek uzlikts gan par ūdeni, gan par kanalizāciju.
U.Eglītis: Ūdens un kanalizācijas maksas sadales kārtību nosaka Ministru kabineta 2008.gada 9.decembra noteikumu Nr. 1013 „Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu" pakalpojumu sadale daudzdzīvokļu ēkās. Ūdens patēriņa starpība rodas, ja ēkas kopējais rādījums (patēriņš) ir lielāks nekā individuālo ūdens skaitītāju aprēķina summa. Šī summa tiek sadalīta uz kopējo dzīvokļu skaitu ēkā. Pakalpojuma sniedzējs SIA „Tukuma Ūdens" un SIA „Tukuma nami" pakalpojuma sadales procesā nekādu labumu negūst. Pie darbiem jāmin, ka tiek ieviesti jaunas paaudzes individuālie ūdens skaitītāji, kas mazina iespēju ietekmēt reālo dzīvokļa ūdens patēriņu, tādejādi mazinot ūdens patēriņa starpību. Šis process nav vienā dienā risināms.
Par aprēķināto maksu par koplietošanai izlietoto elektrību. Kas tajā ietilpst, kā tā tiek aprēķināta uz dzīvokļiem?
U.Eglītis skaidro, ka elektrības maksā ietilps koplietošanas un siltummezgla patērētā elektrība ēkā, ko sadala uz dzīvokļa skaitu ēkā. Patērēto elektrību fiksē ēkas elektrības skaitītājs.
Gar Meža ielu 2 ir ļoti vecs gājēju celiņš, uz kura jau aug zāle, kas tiek pļauta. Vai ir iespējams no tā noņemt asfaltu un iesēt zāli?
U.Eglītis: Nepieciešams kolektīvs parakstīts mājas iedzīvotāju iesniegums un minētie darbi tiks ieplānoti un veikti no remontiem paredzētajiem naudas līdzekļiem.
Lūgums izskatīt jautājumu par Talsu ielas 28 iebrukušās tualetes bedres vāka salabošanu vai jauna vāka uzlikšanu. Bedre atrodas pie pašas ieejas, un sētā uzturas arī mazi bērni. Vai ir iespējams to salabot pirms notiek kāda nelaime?
U.Eglītis informē, ka šī problēma tiek risināta, objekts ir apsekots un pasūtīs jauns vāks.

Vai ir iespējams uzlabot Talsu ielas 28 sētas segumu? Sētā no seniem laikiem ir akmeņi, kas apgrūtina vecāku cilvēku pārvietošanos, kā arī pārvietošanos ar bērnu ratiņiem.
U.Eglītis: Ir nepieciešams kolektīvs parakstīts mājas iedzīvotāju iesniegums un minētie darbi tiks ieplānoti un veikti no remontiem paredzētajiem naudas līdzekļiem.
Miera ielā ir savilkta kanalizācija un ierīkots apgaismojums, bet kad varētu tikt uzliets asfalts?
Šajā gadījumā ir divi risinājumi, viens no tiem – veikt asfaltēšanas darbus gadījumā, ja tiks piesaistīti ES struktūrfondu līdzekļi ielu sakārtošanai pēc ūdenssaimniecības projekta trešās kārtas. Otrs risinājums ir veikt darbus balstoties uz Tukuma novada Domes 29.04.2010. saistošajiem noteikumiem Nr.15 „Par ielu, autoceļu vai to posmu ar cieto segumu izbūvi Tukuma novadā pēc fizisko personu ierosinājuma", kas nosaka, ka pašvaldība var piešķirt līdzfinansējumu šo darbu veikšanai 75% apmērā no būvdarbu kopējām izmaksām. 25% no izmaksām jāsedz iedzīvotājiem.
Starp Meža ielu 2 un Tukuma poliklīniku ir liels zāles laukums, vai ir iespējams to pārveidot par auto stāvlaukumu?
Šī ir Tukuma slimnīcas teritorija un tai jau ir izstrādāts labiekārtošanas projekts, kurā iekļauta arī stāvlaukuma izveide. Diemžēl šobrīd Tukuma slimnīcai nav līdzekļu, lai šo projektu īstenotu, turklāt lēmums par šāda stāvlaukuma izveidi un pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanu ir jāpieņem visiem četriem iestādes dibinātājiem – Tukuma, Kandavas, Engures un Jaunpils novadiem. Izstrādājot pašvaldības 2016.gada budžetu, tiks izvērtēta šī projekta īstenošana.
Ja īpašnieks savā teritorijā nepļauj zāli, vai to nevar veikt SIA „Tukuma nami", piestādot rēķinu īpašniekam?
Tukuma pašvaldības policijas priekšnieks Armands Hohfelds informē, ka šādi rīkoties būtu nelikumīgi, jo pašvaldības funkcija nav apsaimniekot privātīpašumu teritorijas. Katrs īpašnieks ir atbildīgs par sava īpašuma sakopšanu, ja tas netiek darīts, īpašnieki tiek sodīti. Pašvaldības policija pie tā strādā. 2014.gadā Tukuma pilsētā pie atbildības ir saukti 59 īpašnieki.
Vai ir plānots noasfaltēt Vītolu ielas neasfaltēto daļu?
Tukuma novada Domes Komunālās nodaļas vadītājs Ģirts Ruģelis informē, ka šobrīd nav zināms vai nākamajā plānošanas periodā būs paredzēts finansējums šīs ielas asfaltēšanai.
Cilvēki sūdzas, ka nav saņēmuši rēķinu par sadzīves atkritumu izvešanu par iepriekšējiem mēnešiem, bet nākamajā mēnesī atsūtīts rēķins ar soda naudu? Vai piekopjat šādu praksi, iekasējot soda naudu, ja cilvēks nav samaksājis?
SIA „Eco Baltia Vide" klientu apkalpošanas daļas vadītāja Evija Neilande skaidro, ka fizisku personu rēķini elektroniski tika izsūtīti februārī, bet grafiki nosūtīti jau decembrī. Savukārt izsūtītie brīdinājumi par soda naudu ir tikai atgādinājums, ka cilvēks nav apmaksājis rēķinu par iepriekšējiem mēnešiem, soda naudas netiek iekasētas.
Kad Katrīnas laukumā tiks atjaunota pavadiņa Katrīnas sunītim?
Tukuma novada Domes Kultūras, sporta un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inese Smirnova informē, ka Tukuma novada Domes ainavu arhitekte Maija Fogele ir sazinājusies ar mākslinieku un tiek domāts, kādā veidā piestiprināt šo pavadiņu, lai tā atkal nepazustu.
Šobrīd daudzviet dzīvojamajās mājās tiek mainīti ūdens skaitītāji, kurš maksā 24,00 euro, bet citur tiek piedāvāti arī lētāki skaitītāji, kāpēc mums ir jāmaksā vairāk?
Atgādinām, ka pamatojoties uz Tukuma novada Domes 21.11.2013. lēmumu „Par pašvaldības pārvaldījumā esošo dzīvojamo māju apsaimniekošanu Tukuma pilsētā" un Ministru kabineta noteikumiem Nr.1013, Tukuma pilsētā pašvaldības pārvaldījumā esošajās dzīvojamajās mājās individuālo ūdens skaitītāju ierīkošanu un nomaiņu ir tiesības veikt vienīgi daudzdzīvokļu dzīvojamo māju apsaimniekotājiem. U.Eglītis informē, ka šie ūdens skaitītāji ir pilnīgi jauni un tos nekādā veidā nevar ietekmēt. Turklāt šos skaitītājus nākotnē varēs nolasīt attālināti. Šīs darbības tiek veiktas, lai samazinātu ūdens starpību, kas rodas starp individuālo skaitītāju un mājas kopējo skaitītāju. Summā ir iekļautas arī izmaksas par skaitītāja nomaiņu, ne tikai izstrādājumu.
Vai šobrīd esošie ūdens skaitītāji ir SIA „Tukuma nami" īpašums un vai jūsu darbinieki ir tiesīgi tos paņemt sev līdzi?
U.Eglītis skaidro, ka ūdens skaitītāji ir dzīvokļa īpašnieka īpašums un skaitītājam ir jāpaliek dzīvoklī. Ja īpašnieks to labprātīgi atdot, tad tā ir viņa paša izvēle. Jaunie ūdens skaitītāji, par kuriem dzīvokļa īpašnieks maksā nomas maksu 0.71 euro par vienu skaitītāja mezglu, līdz brīdim, kamēr tiek izmaksāti, pieder mājas apsaimniekotājam. Pēc 4 gadiem tas piederēs dzīvokļa īpašniekam.
Sapulcēs dzirdētās problēmas iespēju robežās tiks risinātas. Paldies visiem iedzīvotājiem par sadarbību un aicinām arī turpmāk būt aktīviem un iesaistīties Tukuma novada attīstībā, kā arī ziņot par problēmām.