Kultūra
Tukuma, Engures un Kandavas mūzikas skolu audzēkņi muzicēs kopā ar Mūzikas akadēmijas simfonisko orķestri

JVLMA koncerts decembris
5. decembrī plkst.19.00 Tukuma pilsētas Kultūras namā viesosies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) simfoniskais orķestris diriģenta Paula Megi (Paul Mägi) vadībā.

Koncertprogrammā “Plecu pie pleca”, līdzās JVLMA simfoniskā orķestra atskaņotajai Renē Ēsperes, Bendžamina Britena un Antonīna Dvoržāka mūzikai izskanēs arī norvēģu komponista Eduarda Grīga skaņdarbi Tukuma, Engures un Kandavas mūzikas skolu audzēkņu un JVLMA studentu apvienotā simfoniskā orķestra atskaņojumā. Jaunie un visjaunākie mūziķi plecu pie pleca atskaņos Grīga “Rītu” un “Kalnu karaļa alā” no mūzikas Herika Ibsena lugai “Pērs Gints”.

Koncerta programmai izvēlēti pasaulē pazīstami klasiskās mūzikas šedevri – Antonīna Dvoržāka Devītā simfonija “No Jaunās pasaules”, kurā apvienojas gan paša komponista iespaidi dzīvojot Amerikā, gan indiāņu un afroamerikāņu mūzikas motīvi. Koncertā skanēs arī 20. gadsimta angļu komponista Bedžamina Britena 22 gadu vecumā tapušais mundrais un dzīvespriecīgais, Džoakīno Rosīni mūzikas iedvesmotais cikls “Muzikālie vakari” /"Soirées Musicales"/. Līdzās tam JVLMA simfoniskā orķestra interpretācijā dzirdēsim arī igauņu komponista Renē Ēsperes senās rituālās mūzikas, minimālisma un baroka mūzikas ietekmes caurvīto “Respectus”.

Projekts “Plecu pie pleca” jau kļuvis par ikgadēju tradīciju, kurā Mūzikas akadēmijas studenti dodas izbraukumos uz reģioniem, kur līdz ar sagatavoto koncertprogrammu atskaņo arī skaņdarbus kopā ar pašiem jaunākajiem mūziķiem – apkārtnē esošo mūzikas skolu audzēkņiem. Līdz šim koncerti izskanējuši Ogres Mūzikas skolā un Auces novada Kultūras centrā, savukārt šajā sezonā par norises vietu izvēlēts Tukuma pilsētas Kultūras nams, simfoniskā orķestra pulkā aicinot Tukuma, Engures un Kandavas mūzikas skolu audzēkņus.

Igauņu diriģenta Paula Megi karjera mērāma vairākos gadu desmitos un tā veiksmīgi izvērtusies gan Baltijas valstīs, gan citviet pasaulē. No 1990. līdz 1994. gadam bijis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs, savukārt 1995. gadā uzsācis diriģenta karjeru Igaunijas Nacionālajā operā. 2004. gadā kļuvis par Upsalas kamerorķestra galveno diriģentu. Strādājis ar Zviedrijas Radio simfonisko orķestri, Stokholmas Karalisko filharmonisko orķestri, simfoniskajiem orķestriem Gēteborgā, Helsingborgā, kā arī vadošajiem orķestriem ASV, Krievijā, Somijā, Ukrainā, Spānijā, Šveicē u.c. Pauls Megi ir arī talantīgs operu izrāžu diriģents, uzņemoties māksliniecisku vadību dažādiem starptautiskiem iestudējumiem, tostarp “Itāliete Alžīrā”, “Boriss Godunovs”, “Karmena” u.c. Pašlaik Megi ir viens no vadošajiem jauno diriģentu pedagogiem un goda vieslektors Stokholmas Karaliskajā Mūzikas koledžā, kā arī profesors Igaunijas Mūzikas un teātra akadēmijā.

Projektu Atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Ieejas biļetes (3,00 EUR) iepriekšpārdošanā Tukuma pilsētas Kultūras nama kasē.

Informāciju sagatavoja:
Annija Bičule
JVLMA Sabiedrisko attiecību speciāliste